Header Ads

Νορβηγία: Δήλωνε "αγγελιοφόρος" ο δράστης της επίθεσης - Απειλούσε να σκοτώσει συγγενείς του

Έσπεν Άντερσεν Μπρότεν

Σήμερα θα βρεθεί ενώπιον το δικαστή που θα του απαγγείλει κατηγορίες και θα αποφασίσει για την προφυλάκισή του, ο  Έσπεν Άντερσεν Μπρότεν, ο 37χρονος άνδρας που ομολόγησε ότι το απόγευμα της Τετάρτης εξαπέλυσε επίθεση με τόξο και βέλη στην πόλη Κόνγκσμπεργκ της Νορβηγίας με αποτέλεσμα να σκοτώσει πέντε ανθρώπους και να τραυματίσει άλλους δύο.

Ο Μπρόντε, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα παραστεί στη διαδικασία. 

Λόγω του τρόπου που έδρασε και εξαιτίας του γεγονότος ότι χτύπησε στα τυφλά τα θύματά του, αλλά και επειδή ήταν γνωστός στις αρχές λόγω της ριζοσπαστικοποίησής του, αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως τρομοκρατική ενέργεια. 

 

 

Ψυχιατρική αξιολόγηση για τον ”αγγελιοφόρο”

Επίσης, όπως έγινε γνωστό υποβάλλεται σε ψυχιατρική αξιολόγηση η οποία όμως θα διαρκέσει μήνες. 

Οι αρχές πάντως, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα καθώς σύμφωνα με τις αρχές, «πηγαινοερχόταν στο σύστημα υγείας για ένα διάστημα», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νορβηγίας Χανς Σβέρε Σγέβολντ. 

Σύμφωνα με νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, εναντίον του Μπρότεν είχαν επίσης εκδοθεί δύο δικαστικές αποφάσεις: πέρυσι του είχε απαγορευθεί να επισκέπτεται δύο στενούς του συγγενείς αφού απείλησε να σκοτώσει τον έναν από αυτούς, ενώ το 2012 είχε καταδικαστεί για διάρρηξη και αγορά μαριχουάνας.

 

Μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ένα βίντεο του Μπρότεν από το 2017 στο οποίο ακούγεται να λέει με απειλητική φωνή: «Είμαι ένας αγγελιοφόρος. Έχω έρθει με μια προειδοποίηση: ‘αυτό πραγματικά θέλετε;’ (…) Να γνωρίζετε ότι είμαι μουσουλμάνος».

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όπως ανέφερε, «Η ίδια η πράξη μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι ενδέχεται να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, όμως το σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσει η έρευνα και να ξεκαθαρίσουμε τα κίνητρα του υπόπτου». 

Υπενθυμίζεται πως ο 37χρονος, είχε ασπαστεί το ισλάμ και ήταν γνωστός στις αρχές η οποία είχε επικοινωνήσει μαζί του αρκετές φορές καθώς ανησυχούσε πως είχε ριζοσπαστικοποιηθεί

 

″Πάντα μόνος. Δεν χαμογελούσε ποτέ”

Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης κάτοικοι της πόλης έκαναν ολονυκτία στη μνήμη των θυμάτων-τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας ηλικίας 50 έως 70 ετών-, άναψαν κεριά και άφησαν λουλούδια. 

«Είμαστε μια μικρή κοινότητα και έχουμε ανάγκη να είμαστε εδώ ο ένας για τον άλλο», δήλωσε η Κριστίνε Γιόχανσεν, μια 29χρονη δασκάλα. 

Ένας γείτονάς του στο Κόνγκσμπεργκ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, περιέγραψε τον Μπρότεν ως έναν όχι ιδιαίτερα συμπαθή άνδρα, με επιβλητική φιγούρα και ξυρισμένο κεφάλι. «Ποτέ ένα χαμόγελο, καμία έκφραση στο πρόσωπό του», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι «τον έβλεπα πάντα μόνο του».

Πηγές: BBC, Reuters, AFP

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.