Header Ads

«Η μηχανή του Τούρινγκ»: Ένας θεατρικός μονόλογος για τον ιδιοφυή μαθηματικό και κρυπτογράφο

Σημειωματάριο του Τούρινγκ (56 σελίδων), λίγο πριν βγει σε δημοπρασία του οίκου Bonhams το 2015. REUTERS/Bobby Yip

Ο Τούρινγκ είναι μόνος του πια. Όλα όσα βλέπουμε συμβαίνουν στο μυαλό του. Είναι κομμάτια της μνήμης του. Είναι η ύστατη προσπάθεια μιας ιδιοφυούς προσωπικότητας να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που δεν τον κατάλαβαν τότε και όλους εμάς που προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε τώρα, λίγο πριν το αινιγματικό τέλος που ο ίδιος θα δώσει στην ζωή του.

Μαθηματικός, κρυπτογράφος, θεωρητικός βιολόγος, «πατέρας» της «επιστήμης των υπολογιστών», με άλλα λόγια της πληροφορικής, ο Βρετανός Άλαν Τούρινγκ (23 Ιουνίου 1912-7 Ιουνίου 1954) είναι ο άνθρωπος που έσπασε τους κωδικούς της θρυλικής μηχανής των Γερμανών Enigma.

Όπως έγραφε ο Guardian, ο Τούρινγκ έδωσε τη δυνατότητα στους Συμμάχους να κερδίσουν τη μάχη του Ατλαντικού «συντομεύοντας τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου κατά δύο χρόνια». Οι ιστορικοί υπολογίζουν πως η συνεισφορά του βοήθησε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι.

Εγκατεστημένος στο Bletchley Park, το κέντρο αποκρυπτογράφησης της Μεγάλης Βρετανίας, διετέλεσε για ένα διάστημα επικεφαλής της περίφημης επίλεκτης ομάδας Hut 8, η οποία ήταν υπεύθυνη για την κρυπτανάλυση των σημάτων των Γερμανικών ναυτικών δυνάμεων.

Ηθοποιός ντυμένος ναζί παρουσιάζει τον τρόπο χρήσης του Enigma στο Μουσείο του Bletchley Park στη Βρετανία, το 2006. Ήταν η πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια που έγινε αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο έσπασε ο «απαραβίαστος» κώδικας Enigma με χρήση εξοπλισμού του Β'  Παγκοσμίου Πολέμου. REUTERS/Alessia Pierdomenico (BRITAIN)

Ωστόσο, ο ρόλος του στην Ιστορία αλλά και η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε κρυφός λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της διαπόμπευσης και της αυτοκτονίας του, μέχρι το 2013 που η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε επίσημα τις υπηρεσίες του. 

«Η μηχανή του Τούρινγκ» του Γάλλου Μπενουά Σολ, το έργο που παίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία - 700 sold  out από το 2018 και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν αποσπώντας 4 βραβεία Μολιέρ-, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ρόλο του τίτλου. Τη σκηνοθεσία και διασκευή υπογράφει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Ο μονόλογος είναι εμπνευσμένος από το θεατρικό έργο του Χιου Γουίτμορ «Breaking the Code». 

Ορφέας Αυγουστίδης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - Διασκευή: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Μετάφραση αρχικού κειμένου: Αντώνης Γαλέος

Σκηνικά - Κοστούμια: Όλγα Μπρούμα

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Μουσική: Μαρίζα Ρίζου

Μεταφραστική Επιμέλεια: Ο. Παπασπηλιόπουλος, Ο. Αυγουστίδης, Θ. Γρίβα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Trailers: Άκης Πολύζος

Info 

Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου

Προφήτου Δανιήλ 3 και Πλαταιών, 10435 Κεραμεικός

τηλ. 211 01 32002 έως 5

Παραστάσεις

Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00

Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Αγορά εισιτηρίων ΕΔΩ

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.