Header Ads

Αβρότητες, σπόντες και νουθεσίες στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν

Αβρότητες, ευχαριστίες αλλά και σπόντες, παράπονα και νουθεσίες επιφύλασσε η αποχαιρετιστήρια συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπο Ερντογάν που έγινε σε μια από τις από τις εντυπωσιακότερες, και με ειδυλλιακό τοπίο, προεδρικές κατοικίες του τελευταίου πάνω στον Βόσπορο, στα Θεραπειά.

Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, μεταναστευτικό και οι απόψεις των δύο για το πολιτικό σύστημα και τις κυβερνήσεις συνεργασίες ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων που οι δύο τους αντάλλαξαν, άλλοτε με το γάντι και άλλοτε όχι και τόσο, αρκετά ”καρφιά” κάπου ανάμεσα σε φράσεις όπως ”αγαπητή φίλη” και ”πολύτιμος σύμμαχος”. 

Αμετροεπής Ερντογάν, και “se la vie” από Μέρκελ

Μια από τις μάλλον πιο άβολες στιγμές ήταν αυτή κατά την οποία ο Ερντογάν, άρχισε να επικρίνει τις κυβερνήσεις συνεργασίας στην Γερμανία, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. 

″Η Καγκελάριος είχε επιτυχημένες θητείες, κυβερνώντας τη Γερμανία. Φυσικά,  ίσως αν δεν υπήρχε κυβέρνηση συνασπισμού, οι γερμανοτουρκικές σχέσεις να μπορούσαν να είχαν φτάσει σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο” σχολίασε ο Ερντογάν και συνέχισε κάνοντας μια καθ′ όλα άκομψη, υπαινικτική παρατήρηση για τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Γερμανίας: ”Οι κυβερνήσεις συνασπισμού δυσχεραίνουν τη δουλειά. Οι κυβερνήσεις συνασπισμού που είχαμε ήταν πραγματικά ανεπιτυχείς. Δεν μπορούσαν να επιτύχουν τίποτα. Μόλις περάσαμε στο προεδρικό σύστημα, ξεφορτωθήκαμε αυτούς τους συνασπισμούς”, είπε σαν να νουθετεί τους Γερμανούς ή ακόμη και να τους μέμφεται. 

Η Μέρκελ όμως δεν άφησε το σχόλιο αναπάντητο: ”Αν μου επιτρέπεται, ελπίζω να μην καταλάβει κανείς με αυτά τα λόγια ότι δεν μου αρέσει να εργάζομαι με τους συνεργάτες μου στον συνασπισμό. Η Γερμανία είναι μια ομοσπονδιακή δημοκρατία με κυβέρνηση συνασπισμού. Και δεν έχουμε καμία πρόθεση να την μετατρέψουμε σε προεδρικό σύστημα Ωστόσο, θέλουμε ακόμα να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία”, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters. 

Ο Ερντογάν όμως δεν το έβαλε κάτω και φάνηκε ακόμη πιο αμετροεπής ”Ναι αλλά, κυρία Καγκελάριε, μου έχετε μεταφέρει παράπονα κατά καιρούς” ενώ η Μέρκελ απάντησε ”κοφτά”. ″Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά, έτσι είναι η ζωή”. 

Προσφυγικό, ανθρώπινα δικαιώματα και ”ανεξάρτητη Δικαιοσύνη”

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσφυγικό λέγοντας πως η Τουρκία έχει  ”ξενώνας” για τους πρόσφυγες, καθώς φιλοξενεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύρους και περίπου 300.000 Αφγανούς.

Η Μέρκελ, ευγενικά χαιρέτισε το ”σημαντικό έργο” της Τουρκίας στο  θέμα αυτό, εγγυήθηκε ότι ”η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Τουρκία θα συνεχιστεί” και πρόσθεσε με νόημα, ”Επειδή θέλουμε να βάλουμε τέλος στη διακίνηση ανθρώπων, η στήριξη της ΕΕ είναι αναγκαία: έχουμε ήδη δώσει 4,5 από τα 6 δισεκ. ευρώ”. 

 

Η Μέρκελ δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο θέμα του μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αλλά και να προειδοποιήσει τον τούρκο πρόεδρο, πως η επικριτική στάση της Γερμανίας στο θέμα αυτό δεν θα αλλάξει. 

″Κάποιες φορές ήμουν επικριτική για τις εξελίξεις που παρακολουθούσαμε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών” είπε. ”Το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω ότι θα γίνει το ίδιο και με την επόμενη γερμανική κυβέρνηση: η σχέση της Τουρκίας με τη Γερμανία θα συνεχιστεί, με τις καλές και τις κακές όψεις της”. 

Η Μέρκελ μάλιστα αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις Γερμανών που συνελήφθησαν στην Τουρκία επειδή επέκριναν την κυβέρνηση. ”Αυτό που μπορώ να πω - και γνωρίζετε μερικές από αυτές τις περιπτώσεις - είναι ότι οι συνομιλίες μας ήταν πάντα επωφελείς και μπορέσαμε να λύσουμε κάποιες υποθέσεις. Αλλά υπάρχουν πάντα νέες υποθέσεις, οπότε είναι κάτι για το οποίο είμαστε πάντα έτοιμοι να μιλήσουμε. Αυτές οι συνομιλίες δεν ήταν μάταιες καθώς έχουμε λύσει κάποιες υποθέσεις, όπως είπα. Είχαμε πολύ διαφορετικές απόψεις για ορισμένες από αυτές - ειδικά όταν πρόκειται να περιγράψουμε μια υπόθεση ως ”τρομοκρατία”, αλλά νομίζω ότι αυτές οι συνομιλίες απέδωσαν».

Και ο Ερνοτγάν απαντά εξυμνώντας την ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης. ″Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη σε κάθε χώρα. Υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Η δικαστική εξουσία στην Τουρκία είναι ανεξάρτητη. Ως πρόεδρος, αποκλείεται να παρέμβω σε μια δικαστική απόφαση που ελήφθη ή θα ληφθεί και όλοι πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη είναι δίκαιη”. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.