Header Ads

Πυρά δεξιών ηγετών της Ισπανίας κατά του Μπάιντεν με αιτία τον Κολόμβο

Ισπανοί δεξιοί πολιτικοί απορρίπτουν κατηγορηματικά τις εκκλήσεις προς την Ισπανίανα απολογηθεί για τα σκοτεινά κεφάλαια στο αποικιακό παρελθόν της και κατέκριναν την πρόσφατη αναγνώριση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για τις θηριωδίες που υπέστησαν οι αυτόχθονες Ινδιάνοι.

Ο αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), Πάμπλο Κασάδο, περιέγραψε την αποικιοκρατική επέκταση της Ισπανίας στην Αμερική ως ”το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία μετά τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία”, μιλώντας μια μέρα πριν την εθνικη επέτειο της 12ης Οκτωβρίου στην Ισπανία ( Fiesta Nacional de España) όπου εορτάζεται η άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492 στο Νέο κόσμο.

″Πρέπει το βασίλειο της Ισπανίας να ζητήσει συγγνώμη επειδή πριν από πέντε αιώνες ανακάλυψε τον Νέο Κόσμο, σεβάστηκε αυτούς που ήταν εκεί, δημιούργησε πανεπιστήμια, έφερε ευημερία, έχτισε ολόκληρες πόλεις; Δεν νομίζω”, είπε ο κ. Κασάδο σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter.

 

Τα σχόλιά του κ. Κασάδο  ήρθαν ως απάντηση στον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος σε ένα μήνυμα για να γιορτάσει την Ημέρα του Κολόμβου στις ΗΠΑ (11/10), είπε ότι η άφιξη του εξερευνητή οδήγησε σε ”ένα κύμα καταστροφής” για τους αυτόχθονες ιθαγενείς και κάλεσε τους Αμερικανούς να μην ”σβήσουν από τη μνήμη τους αυτά τα επαίσχυντα επεισόδια του παρελθόντος μας”.

Μάλιστα ο πρόεδρος Μπάιντεν, εξέδωσε μια διακήρυξη που ορίζει την 11η Οκτωβρίου ως εορτή των ΗΠΑ ως Ημέρα των Αυτόχθονων Λαών, παράλληλα με την υπάρχουσα Ημέρα του Κολόμβου.

Ο ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, Σαντιάγκο Αμπασκάλ, κατήγγειλε τον Μπάιντεν ως «τον θλιβερό πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, Σαντιάγκο Αμπασκάλ, κατήγγειλε τον Μπάιντεν ως «θλιβερό πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Και πρόσθεσε: «Μόλις επιτέθηκε στο μεγάλο αριστούργημα της ισπανικής κατάκτησης: τον ευαγγελισμό.

″Πόσο περήφανοι μπορούμε να νιώθουμε για αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας”, είπε, περιγράφοντας τις ισπανικές αποικίες ως ”την αυτοκρατορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Το Vox, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο ισπανικό κοινοβούλιο, υποστηρίζει συχνά την ιστορική σημασία της Ισπανίας, όπως για παράδειγμα τη νίκη των καθολικών δυνάμεων κατά των μουσουλμάνων αντιπάλων τους κατά τον Μεσαίωνα.

Φαίνεται πως η προσπάθεια των Καταλανών αυτονομιστών να αποκτήσουν το 
δικό τους ανεξάρτητο κράτος τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει φουντώσει το εθνικιστικό αίσθημα σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας, ενθαρρύνοντας μερικούς να έχουν μια ιδιαιτέρως μη απολογητική στάση για την ιστορία της χώρας.

Παρόλο που η Ισπανία διατηρεί στενές οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με τις πρώην αποικίες της, πολλοί στη Λατινική Αμερική επιμένουν ότι δεν παραδέχτηκε ποτέ τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους κατακτητές και εποίκους που ακολούθησαν.

Επισημαίνουν τη σφαγή των ιθαγενών λαών κατά τη διάρκεια της κατάκτησης και της επακόλουθης υποταγής, η οποία, υποστηρίζουν, συνεχίζεται σήμερα σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής με τη μορφή ρατσισμού.

Η κριτική στην Ισπανία για το αποικιοκρατικό παρελθόν της 

Η τελευταία αντίδραση των Ισπανών πολιτικών πυροδοτεί την συζήτηση για το πώς η Ισπανία πρέπει να βλέπει το αποικιακό παρελθόν της.

Τον Σεπτέμβριο, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος είναι Αργεντινός, μιλώντας για τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία του Μεξικού από την Ισπανία αναγνώρισε τις «προσωπικές και κοινωνικές αμαρτίες» που διέπραξε η Καθολική Εκκλησία στο Μεξικό μετά την κατάκτηση.

Ο αριστερός πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και επανειλημμένα κάλεσε την Ισπανία να απολογηθεί για τα εγκλήματα του αυτοκρατορικού παρελθόντος, χαιρετίζοντας το μήνυμα του Πάπα.

Σε βασικό άρθο γνώμης για την εθνική γιορτή της Ισπανίας, η εφημερίδα El País αναγνώρισε την επαναξιολόγηση της αποικιακής ιστορίας. Αναφέρει ότι πολλοί πολίτες πρώην αυτοκρατορικών δυνάμεων «αισθάνονται άβολα με μια εξιδανικευμένη αναπαράσταση ενός παρελθόντος που πάντα είχε περισσότερη αιματοχυσία και καταστροφή παρά ειρήνη και καλή θέληση». «Η Ισπανία δεν αποτελεί εξαίρεση», πρόσθεσε.

Πηγή: BBC

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.