Header Ads

Θέατρο Τέχνης: Επιστρέφει δυναμικά με ελληνικά έργα και κάνει άνοιγμα σε νεότερο κοινό

«Η δική της επανάσταση»

Ένα ρεπερτόριο όπου κυριαρχεί τοελληνικό κείμενο είτε με πρωτότυπα έργα, είτε με κείμενα που εμπνέονται από ιστορικά/κοινωνικά γεγονότα ή το έργο/τη ζωή ξένων και Ελλήνων δημιουργών προτείνει εφέτος το Θέατρο Τέχνης

Θα δούμε νέα έργα των Ηρώς Μπέζου, Λένας Κιτσοπούλου, Γιάννη Καλαβριανού, Γιώργου Μπλάνα, Γιώργου Βαλαή, Ιόλης Ανδρεάδη - Άρη Ασπρούλη, Βασίλη Μαυρογεωργίου, ενώ το κλασικό κείμενο εκπροσωπείται φέτος από τρία εμβληματικά έργα των Σαίξπηρ, Ανούιγ και Ξενόπουλου.

Όσον αφορά το Υπόγειο απευθύνεται φέτος και σε ένα νεότερο ηλικιακά κοινό, με τέσσερις διαφορετικές παραγωγές κλασικών ξένων και σύγχρονων ελληνικών κειμένων. Στη Φρυνίχου από την άλλη, συναντάμε μόνο ελληνικά κείμενα και μουσικές παραστάσεις («Στην οδό Φρυνίχου», «Παράξενη κοπέλα») ή παραστάσεις με έντονο το μουσικό στοιχείο («Ποπολάρος», «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα»).

Επίσης, προγραμματίζονται μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις (ομιλίες, συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα) που ξεκινούν από τον Δεκέμβριο του ’21 και θα είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης αλλά και στο ρεμπέτικο τραγούδι, καθώς και στα 80 χρόνια από την ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης(1942). Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα συνδεθούν με το ρεπερτόριο, τους δημιουργούς και τις θεματικές της σεζόν (το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο). 

Το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης επιθυμεί να λειτουργήσει όπως η κίνηση ενός «τρυφερού χεριού» που θέλει να απαλύνει τον πόνο, να σβήσει το «μαύρο» που σκεπάζει τη ζωή μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ενός χεριού που μας καλεί να το κρατήσουμε, να το σφίξουμε προκειμένου να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί. Από κοντά. Ζωντανά. Και να ονειρευτούμε τον κόσμο από εδώ κι εμπρός.

Όσον αφορά στην Παιδική Σκηνή, για αυτή την ιδιαίτερη, μεταβατική για όλους μας και ειδικά για το παιδικό κοινό σεζόν, το Θέατρο Τέχνης προτείνει μια μουσική παράσταση («Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα») ειδικά σχεδιασμένη για να παρουσιάζεται σε σχολεία και σε κάθε είδους χώρους εκδηλώσεων. Η παράσταση, αν όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με την πανδημία, αναμένεται να ενταχθεί στον προγραμματισμό του Θεάτρου Τέχνης από την περίοδο των Χριστουγέννων ενώ μέχρι τότε μπορεί να προσκαλείται από ομάδες, σχολεία κτλ.

Τέλος, θα παρουσιάσει με την υποστήριξη του ΥΠΟΟΑ και ψηφιακό ρεπερτόριο για την σεζόν 2021-22, «ανεβάζοντας» τα έργα που διακρίθηκαν στον web και audio διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2021 με θέμα «Και τα στόματα εφωνάξαν όσα αισθάνετο η καρδιά». Το ψηφιακό ρεπερτόριο θα συμπληρωθεί από δύο audio έργα που θα αρχίσουν να διατίθενται σε podcasts από τον Νοέμβριο ( “Τα ρούχα του Αυτοκράτορα» για παιδιά, «Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου» για εφήβους/ενήλικο κοινό) και μια web παράσταση που ζωντανεύει το λόγο και τις ιστορίες τριών «θαρραλέων» γυναικών που πρώτες ασχολήθηκαν με το θέατρο κατά τα χρόνια της Επανάστασης («Η δική της επανάσταση»).

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Φρυνίχου

- «Ο Ποπολάρος» του Γρηγορίου Ξενόπουλου

Για πρώτη φορά, η θεατρική διασκευή του διηγήματος με ζωντανή μουσική.

Σκηνοθεσία - μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου

Παίζουν: Γιάννης Καράμπαμπας, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Παντελής Δεντάκης, Μαρία Παρασύρη, Νίκος Αλεξίου.

- «Στην οδό Φρυνίχου»

Μια μουσική παράσταση με τον Θοδωρή Βουτσικάκη βασισμένη στην «Όμορφη Ζωή» των Piovani - Νικολακοπούλου - Βουτσικάκη αλλά και σε αγαπημένες στιγμές της ελληνικής μουσικής δημιουργίας και του διεθνούς ρεπερτορίου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου.

Πρεμιέρα 15 Νοεμβρίου

- «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα» του Γιάννη Καλαβριανού

Ένα νέο έργο με αφορμή τη νουβέλα «Μίχαελ Κόλχαας» του Χάινριχ Φον Κλάιστ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Πρεμιέρα 13 Δεκεμβρίου

Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη, Μάνος Πετράκης, Γιώργο Σαββίδης.

- «Cry» της Λένας Κιτσοπούλου

Μετάκληση του άπαιχτου στην Ελλάδα έργου της Λ. Κιτσοπούλου, «Cry», σε παραγωγή του Théâtre Saint-Gervais και της Compagnie Bleu en Haut Bleu en Bas (Γενεύη).

Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου

Πρεμιέρα 5 Ιανουαρίου

Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, ’Αννα Λεμονάκη, Πωλίν Ουγκέ.

- «Παράξενη κοπέλα» του Γιώργου Μπλάνα

Ένα πρωτότυπο «ρεμπέτικο μιούζικαλ» με αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και με έμπνευση τη ζωή και το έργο της Μαρίκας Νίνου.

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Μαριάννα Κάλμπαρη.

Πρεμιέρα 14 Ιανουαρίου.

Παίζουν: Βερόνικα Δαβάκη, Γιάννος Περλέγκας κ.ά.

- «Δράκος» του Γιώργου Βαλαή

Μια μεταγραφή αποσπασμάτων και αναφορών από την ομώνυμη ταινία, το σύμπαν του βιβλίου «2666» του Roberto Bolaño και την έκρηξη του κινήματος #MeToo.

Δραματουργία-σκηνοθεσία: Γιώργος Βαλαής.

Πρεμιέρα 28 Φεβρουαρίου

Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Κατερίνα Ζησούδη, Μάγδα Καυκούλα, Θοδωρής Πεντίδης, κ.α.

- «Μοτέλ» του Βασίλη Μαυρογεωργίου

Το πρώτο έργο πάνω στο θεματικό κύκλο «Η βία παντού», που θα απασχολήσει θεατρικούς συγγραφείς στους οποίους το Θέατρο Τέχνης ανέθεσε να δημιουργήσουν έργα για τη φετινή και την επόμενη σεζόν.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Πρεμιέρα 4 Μαρτίου

Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Ιωάννα Μαυρέα, Μαριάννα Κάλμπαρη, Χρήστος Σαπουντζής κ.ά.

Υπόγειο

- «Οι Ναυαγοί» της Ηρώς Μπέζου

Το πρώτο έργο της Ηρώς Μπέζου για τρία πρόσωπα.

Σκηνοθεσία: Ηρώ Μπέζου - Γιάννης Παπαδόπουλος

Πρεμιέρα 18 Οκτωβρίου

Παίζουν: Σοφία Κόκκαλη, Γιάννος Περλέγκας, Μιχάλης Τιτόπουλος.

- «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Μια νέα προσέγγιση του σκοτεινού αριστουργήματος του Σαίξπηρ.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης

Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου

Παίζουν: Θάνος Τοκάκης, Εύη Σαουλίδου, Κώστας Κουτσολέλος, Κώστας Ξυκομηνός, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος.

- «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ

Μετά το επιτυχημένο «Ρίτερ, Ντένε, Βος», η σκηνοθέτις προσεγγίζει ένα από τα ωραιότερα κείμενα που γράφτηκαν ποτέ για την εξουσία.

Σκηνοθεσία: Μαρία Πρωτόπαππα

Πρεμιέρα 4 Φεβρουαρίου

Παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Γιάννης Τσορτέκης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Δημήτρης Μάμιος.

- «Κόκκαλο» των Ιόλης Ανδρεάδη & Άρη Ασπρούλη

Mια ποιητική γκραν γκινιόλ τελετουργία βασισμένη στη ζωή και το έργο του Αντονέν Αρτώ.

Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη

Πρεμιέρα 14 Φεβρουαρίου

Παιδική Σκηνή

«Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα»

Μια νέα διασκευή - θεατρική προσαρμογή του γνωστού παραμυθιού «Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα» του Χανς Κρίστιαν ’Αντερσεν. Σκηνοθεσία, στίχοι, μουσική: Κωνσταντίνος Ευστρατίου. Παίζουν: Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Ιωάννα Μπιτούνη, Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.