Header Ads

Κορονοϊός- Ρωσία: 70% αποτελεσματικό κατά της Δέλτα το μονοδοσικό εμβόλιο Sputnik Light

Το ρωσικό εμβόλιοSputnik Light παρουσιάσει 70% αποτελεσματικότητα εναντίον της μετάλλαξης (παραλλαγής) Δέλτα του κορονοϊού, τρεις μήνες μετά τη χορήγησή του, και το συγκεκριμένο μονοδοσικό προϊόν πιθανώς θα γίνει το κύριο εμβόλιο της χώρας, ανέφερε την Τετάρτη το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων, RDIF.

Τα ευρήματα αυτά, όπως σημειώνει το Reuters, εντάσσονται σε μια ευρύτερη ρωσική προσπάθεια προώθησης του Sputnik Light ως αποτελεσματικού «standalone» εμβολίου και ως «ενισχυτικού» προϊόντος που μπορεί να συνδυαστεί με μη ρωσικά εμβόλια.

Το RDIF, το οποίο προωθεί το Sputnik Light στο εξωτερικό, επικαλέστηκε δεδομένα που υποβλήθηκαν από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια, το οποίο το ανέπτυξε, στην ιατρική ιστοσελίδα medRxiv εν όψει αξιολόγησης από ομότιμους. Τα δεδομένα βασίζονται σε 28.000 συμμετέχοντες, που έλαβαν μια δόση Sputnik Light και μια ανεμβολίαστη ομάδα ελέγχου 5,6 εκατομμυρίων.

Η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με υψηλά επίπεδα κρουσμάτων και σκεπτικισμού απέναντι στα εμβόλια στο εσωτερικό, ενώ επιδιώκει να ανταγωνιστεί σε κάποιες αγορές τα δυτικά εμβόλια τωνPfizer, Moderna και AstraZeneca. Πολλές χώρες ανά τον κόσμο χορηγούν ή σκέφτονται να χορηγήσουν τρίτες, ενισχυτικές/ αναμνηστικές δόσεις Pfizer ή Moderna.

Όταν χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό για άλλα εμβόλια, το Sputnik Light, που συνιστά την πρώτη δόση του δύο δόσεων εμβολίου - «ναυαρχίδας» της Ρωσίας, Sputnik, θα έχει αποτελεσματικότητα πάνω από 83% κατά της μόλυνσης από τη μετάλλαξη Δέλτα και πάνω από 94% κατά της νοσηλείας, ανακοίνωσε το RDIF.

O Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του RDIF, είπε στο Reuters πως αναμένει το Sputnik Light να γίνει το κύριο εμβόλιο της Ρωσίας κατά της Covid-19.

«Εν τέλει πιστεύουμε πως το Sputnik Light θα μπορούσε να είναι το κύριο εμβόλιο σε έναν χρόνο από τώρα, όταν πολλοί θα πρέπει απλά να επανεμβολιαστούν, ή θα έχουν κολλήσει Covid-19 και δεν θα χρειάζονται Sputnik V» είπε σχετικά.

Το RDIF αναμένει πως θα παραχθούν αρκετές ποσότητες Sputnik V και Sputnik Light για 700 εκατομμύρια ανθρώπους φέτος, με περίπου το 50% της παραγωγής να βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό, είπε ο Ντμίτριεφ. Όπως πρόσθεσε, η Ρωσία δεν ήθελε παραπάνω από το 20%-25% της παγκόσμιας αγοράς και δεν είχε πρόθεση να επιδιώξει μονοπωλιακή θέση.

Ο Ντμίτριεφ είπε ότι το RDIF αναμένει ο ΠΟΥ να εγκρίνει το Sputnik V για χρήση μέχρι το τέλος του έτους. Από πλευράς του ο ΠΟΥ είπε πως η έγκρισή του εκκρεμεί λόγω κάποιων δεδομένων που λείπουν και νομικών διαδικασιών, για τις οποίες έχουν εκφραστεί ελπίδες πως θα τελειώσουν σύντομα.

Με πληροφορίες από Reuters

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.