Header Ads

Αλλαγή ώρας 2021 - Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μας

Αν και μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ασαφές εάν θα χρειαστεί να το κάνουμε ξανά, τελικά και αυτόν τον Οκτώβριο θα πρέπει να γίνει η αλλαγή ώρας από θερινή σε χειμερινή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω.

Η επίσημη ανακοίνωση 

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ..».

Τι έχει συμβεί 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζοντας την πρόταση της Κομισιόν, είχε αποφασίσει πως η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021, δηλαδή φέτος.

Ωστόσο, η οριστική απόφαση θα αποκτήσει νομική ισχύ μόλις το Συμβούλιο της ΕΕ το αποφασίσει, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιήσει τη θέση του.

Μιλώντας στην ιρλανδική ηλεκτρονική έκδοση The Journal, η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Ντέιρντρε Κλουν είπε ότι η πρόταση «δεν προχωρά προς το παρόν» και έχει φρενάρει. Η Κλουν υποστηρίζει εδώ και καιρό την κατάργηση των αλλαγών ώρας στην ΕΕ και θέλει οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο το χρόνο.

«Το Κοινοβούλιο συμφώνησε με την [πρόταση] και την ψηφίσαμε, αλλά τα κράτη μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν και υπήρχε διχασμός», είπε.

«Έκαναν διαβούλευση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και έμειναν έκπληκτοι από την ανταπόκριση σε αυτό. Οι άνθρωποι συντριπτικά θέλουν να σταματήσουν τις αλλαγές ώρας».

Μια διαβούλευση με την ΕΕ για την κατάργηση των εποχιακών αλλαγών στα ρολόγια μας, που ολοκληρώθηκε το 2018, κατέληξε στη διαπίστωση ότι το 84% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την κατάργηση.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.