Header Ads

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η μάχη με την φωτιά στην Αχαΐα

Μεγάλη καταστροφή έχει προκαλέσει η πυρκαγιά που μαίνεται από χθές στη Ζήρια Αχαΐας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αιγιαλείας, έχουν καεί σπίτια, αυτοκίνητα κι έχουν υποστεί ζημιές πολλές καλλιέργειες, ενώ πέντε άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης έδιναν ολονύκτια μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και με το πρώτο φως της ημέρας επανήλθαν και τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, Γιώργο Ντίνο, στη Ζήρια έχουν καεί τουλάχιστον 20 σπίτια.

 

Η μάχη με τις φλόγες στο Λαμπίρη.

 

«Η καταστροφή που έχει προκαλέσει η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος. Το βράδυ η φωτιά περιορίστηκε σε σχέση με τους οικιστικούς ιστούς,«αλλά έχει πάρει μία πορεία προς μη οικιστικούς ιστούς».

Επίσης, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της κοινότητας Λόγγου, που είχε εκκενωθεί το απόγευμα για προληπτικούς λόγους».

Όσον αφορά στους κατοίκους των άλλων δύο κοινοτήτων που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, λόγω της φωτιάς και δεν έχουν που να μείνουν, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέφερε ότι «ήδη ο δήμος έχει φροντίσει για την ασφαλή φιλοξενία τους, διαθέτοντας τρεις χώρους».

 

.

 

Εκκενώθηκαν χωριά

Η πυρκαγιά που άρχισε το μεσημέρι του Σαββάτου, έλαβε γρήγορα διαστάσεις  στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας και οι αρχές έδωσαν εντολή εκκένωσης για τέσσερα χωριά, το Λαμπίρι, τις Καμάρες, τη Ζήρια και την Άνω Ζήρια.

Λίγο μετά τις 23:00 η Αστυνομία προχώρησε στον σταδιακό απεγκλωβισμό των οχημάτων που βρίσκονταν ακινητοποιημένα, λόγω της φωτιάς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου στις περιοχές του Δρεπάνου και του Ελαιώνα. Η κίνηση των οχημάτων αποκαταστάθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα. 

Οπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η πυρκαγιά «εξελίχθηκε ανάμεσα σε δασική βλάστηση, γεωργικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, εντός του αστικού ιστού. Ελαβε πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις, μπήκε μέσα σε οικισμούς, γι′ αυτό πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των κατοίκων από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις και μέσω του 112 έλαβαν μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τις περιοχές Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι. Στη συνέχεια έλαβαν δεύτερο μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό Λόγγο, ανατολικότερα των προηγούμενων οικισμών με σκοπό να εκκενωθούν οι οικισμοί και να είναι οι πολίτες ασφαλείς...»

Εκκληση για αυξημένη προσοχή

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε επίσης ότι οι αντίξοες συνθήκες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και κάλεσε τους πολίτες να απέχουν από κάθε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον ή στον αστικό ιστό «που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και να διαδώσει πυρκαγιά με τεράστιους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον.»

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.