Header Ads

Η Ε.Ε. θα επιδιώξει να σταματήσει τις μαζικές μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν

European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, July 14, 2021. REUTERS/Yves Herman

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή από το Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, αναφέρει ένα προσχέδιο δήλωσης που ετοιμάστηκε πριν από την συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών την Τρίτη.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη της χαοτικής εισροής προσφύγων και μεταναστών το 2015 που βρήκε το μπλοκ απροετοίμαστο και προκαλέσε διχασμούς μεταξύ των κρατών-μελών, τροφοδοτώντας μεταξύ άλλων υποστήριξη ακροδεξιών κομμάτων καθώς τα κέντρα μεταναστών σε Ελλάδα, Ιταλία και αλλού κατακλύστηκαν.

″Με βάση τα μαθήματα που πήραμε, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι αποφασισμένα να δράσουν από κοινού για να αποτρέψουν την επανάληψη ανεξέλεγκτων παράνομων μεταναστευτικών κινήσεων μεγάλης κλίμακας που αντιμετώπισαν στο παρελθόν, προετοιμάζοντας μια συντονισμένη και τακτική απάντηση”, θα αναφέρουν στη συνάντησή τους οι υπουργοί Εσωτερικών, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης που είδε το Reuters.

Το προσχέδιο των ΥΠΕΣ των κρατών-μελών της ΕΕ έρχεται μετά τη προειδοποίηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που υπολογίζει ότι έως και μισό εκατομμύριο Αφγανοί θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους μέχρι το τέλος του έτους.

Χιλιάδες Αφγανοί αποχώρησαν με μια μαζική αεροπορική μεταφορά από τις δυτικές δυνάμεις μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου. Αλλά καθώς η επιχείρηση ολοκληρώνεται, πολλοί αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον υπό την εξουσία της σκληροπυρηνικής ισλαμιστικής ομάδας.

Η Hπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υποστήριξε τη Δευτέρα ότι «μια μεγαλύτερη κρίση μόλις ξεκινά» για τους 39 εκατομμύρια κατοίκους του Αφγανιστάν και έκανε έκκληση να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα και περισσότερες χώρες να μοιραστούν την ευθύνη μαζί με το Ιράν και το Πακιστάν, που φιλοξενούν ήδη 2,2 εκατομμύρια Αφγανούς.

 

 

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Τρίτης στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί της ΕΕ θα επαναλάβουν επίσης την υπόσχεση του μπλοκ να δώσει περισσότερα χρήματα για το Αφγανιστάν και τις γύρω χώρες, αν και η παροχή βοήθειας είχε γίνει πιο περίπλοκη από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

″Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την υποστήριξη προς τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να διασφαλίσει ότι όσοι έχουν ανάγκη, λαμβάνουν επαρκή προστασία στην περιοχή”, θα αναφέρουν οι υπουργοί, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης.

Οι υπουργοί θα δεσμευτούν επίσης να σταματήσουν νέες απειλές για την ασφάλεια από το Αφγανιστάν για τους πολίτες της ΕΕ, αναφέρεται στο προσχέδιο. 

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, εν τω μεταξύ, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο σχέδιο για την επανεγκατάσταση τουλάχιστον 30.000 Αφγανών από την περιοχή τους επόμενους 12 μήνες. 

″Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα στους αιτούντες άσυλο που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν”, ανέφερε η IRC σε ανακοίνωσή της.

Εξάλλου, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ήθελε να δει το μπλοκ να δημιουργήσει μια στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης για να παρέμβει σε μελλοντικές κρίσεις και να βοηθά στη σταθεροποίηση ευθράστων δημοκρατιών στο εξωτερικό.

 Πηγή: Reuters

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.