Header Ads

Το πρώτο κυβερνητικό σχόλιο: Ανασχηματισμός των «ανοιχτών μετώπων»

Βουλή Ολομέλεια. Συζήτηση πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση των πυρκαγιών. Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 (EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

 

«Πρόκειται για ανασχηματισμό των ”ανοικτών μετώπων”. Ο ανασχηματισμός είναι προωθητικός και όχι τιμωρητικός. Αξιοποιεί την εμπειρία όχι μόνο την πρόσφατη αλλά και της τελευταίας διετίας συνολικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της λογικής αποτελούν οι αλλαγές στα Υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και στην Πολιτική προστασία που σήκωσαν τεράστιο βάρος τα προηγούμενα δύο χρόνια. Έρχεται, λοιπόν, να δώσει νέα πνοή και είναι προσανατολισμένος στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου.»

Το πρώτο σχόλιο από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σχετικά με το πνεύμα του ανασχηματισμού επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της Huffpost, τόσο για το ”επίκεντρο” των αλλαγών με άξονα τα υπουργεία που σήκωσαν το βάρος  κρίσεων (βλέπε πανδημία και πυρκαγιές), όσο και για το πνεύμα τους (έχουμε πράγματι νέους υφυπουργούς από τις τάξεις των βουλευτών της ΝΔ) σε μία διάταξη που ασφαλώς παραπέμπει (και) σε προεκλογική ανασύνταξη.

 

 

«Πρόσωπα διακομματικής αναγνώρισης»

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται η πληροφορία που δημοσίευσε η Huffpost, σχετικά με την σταθερή απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απευθύνεται το κυβερνητικό σχήμα σε ευρύτερο πολιτικό φάσμα και όχι μόνο στο στενό κομματικό ακροατήριο της ΝΔ.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν: «Δεν προκαλεί ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων. Δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων.

Οι αλλαγές επίσης αποτυπώνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα απολύτως θετικό έργο την τελευταία διετία. Για αυτό και ο βασικός κορμός δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει. Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές για τις αλλαγές ή για επικοινωνιακούς λόγους. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι οι κινήσεις του στον τομέα αυτό είναι καλά ζυγισμένες, σωστά προσανατολισμένες και πάντοτε σε συνάφεια με τις βασικές αρχές της διακυβέρνησης του.

Και με αυτόν τον ανασχηματισμό αξιοποιούνται πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αλλά και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και διακομματικής αναγνώρισης. Με σημαντική εμπειρία και προσφορά την πρώτη γραμμή σε πεδία που προσομοιάζουν με τα κυβερνητικά καθήκοντα που τους ανατίθενται (Αποστολάκης – Γκάγκα).»

 

Κίνηση με νόημα η επιλογή Αποστολάκη

Ενα κριτήριο των πρωθυπουργικών επιλογών ήταν και η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση κρίσιμων γεωγραφικών περιοχών (Εύβοια, Δυτ Μακεδονία, Αχαϊα) με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη.

«Ο πρωθυπουργός επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής, μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019. Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019, και υπουργός εθνικής άμυνας. Έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου με βάση πολύχρονη εμπείρια του στις ένοπλες δυνάμεις τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης», τονίζουν από την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι ο Αποστολάκης έτυχε της εμπιστοσύνης και του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα παραμένοντας στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επί των ημερών του.

 

Για Πλεύρη, Γκάγκα, Θεοδωρικάκο 

Ήταν δεδομένο και γνωστό από καιρό, ότι στο Μαξίμου ήθελαν και επιδίωξαν την ενεργό συμμετοχή του επιστημονικού - ιατρικού κόσμου στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν στο παρελθόν ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε βολιδοσκοπηθεί αλλά αρνηθεί να αναλάβει υπουργικό πόστο. Τελίκά, τον αναλαμβάνει μία άλλη διακεκριμένη καθηγήτρια, η κυρία Ασημίνα Γκάγκα, που έχει γίνει ιδιαίτερα συμπαθής και λόγω του επικοινωνιακού χαρίσματος που διαθέτει.

Στην κυβέρνηση ερμηνεύουν ως εξής τις τρεις συγκεκριμένες επιλογές: 

«Ο κ. Πλεύρης γνωρίζει όσο λόγοι πολιτικοί τον τομέα της υγείας. Οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες , οι συνολικές παρεμβάσεις του αλλά και η επαγγελματική του εμπειρία επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή και αποτελούν εχέγγυα για την δυνατότητα του να ανταποκριθεί με επιτυχία στο νέο κύκλο προκλήσεων που ανοίγονται για τον τομέα της υγείας. Σημαντική είναι η προσθήκη της κας Ασημίνας Γκάγκα προέδρου του ΚΕΣΥ γιατρού που βρέθηκε αυτά τα 2 χρόνια στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η επιστροφή του κ Θεοδωρικάκου στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ανάμεσα στα άλλα ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του νέου υπουργού σε συνδυασμό με την διάρθρωση και τη δομή του υπουργείου δημιουργούν την ικανή συνθήκη για να ανταποκριθεί το υπουργείο στο κρίσιμο και πολύπλευρο ρόλο του.»

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.