Header Ads

Huffpost - Ρεπορτάζ: Πόσα παιδιά έχουν νοσήσει με COVID-19 στην Ελλάδα μέχρι σήμερα

Εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας στο Μαρούσι, Τρίτη 13 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει συγκεντρωτικά η Huffpost, πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα - γεγονός που δικαιολογεί την αγωνία από μέρους των επιδημιολόγων.

Είναι ενδεικτικό, ότι από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο του 2020 σημειώθηκε διπλασιασμός των κρουσμάτων στα παιδιά και, αμέσως μετά, σημειώθηκε τριπλασιασμός από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο όταν άνοιξαν τα σχολεία για μερικές εβδομάδες.

Σε ένα ανάλογο - υποθετικό σενάριο, με βάση τους φετινούς αριθμούς, θα μπορούσαν να προκύψουν δεκάδες χιλιάδες κρούσματα τον Σεπτέμβριο και θεωρητικά ένας τεράστιος αριθμός κρουσμάτων τον Οκτώβριο, με πλήρη λειτουργία των σχολείων. 

Πίνακας με την εξέλιξη των κρουσμάτων COVID-19 σε παιδιά (0-17 ετών) στην Ελλάδα την περίοδο Φεβρουάριος 2020 - Αύγουστος 2021

Αρκεί ένας απλός μαθηματικός υπολογισμός για να δικαιολογήσει την αγωνία που εκφράζουν επιδημιολόγοι στη Huffpost ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων στα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς τα κρούσματα το φετινό καλοκαίρι εκτοξεύθηκαν στις παιδικές ηλικίες (0-17). Πριν ακόμα τελειώσει ο Αύγουστος καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων χωρίς προηγούμενο στα παιδιά, με 14.436 νέα κρούματα, εκ των οποίων 180 παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Διάγραμμα με την καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 σε παιδιά (0-17 ετών) στην Ελλάδα την περιόδο 2020-21

 

SOS για τους ανεμβολίαστους

Με αυτά τα στατιστικά δεδομένα ως ισχυρό «καμπανάκι», οι επιδημιολόγοι της εθνικής επιτροπής εκφράζουν ήδη ανοιχτά τον έντονο προβληματισμό τους για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς αναδεικνύεται ήδη σοβαρός κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Η εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά, που εξαιρούνται ως πληθυσμιακή ομάδα από τον εμβολιασμό, προϊδεάζει για το πόσο εύκολα (ιδιαίτερα η μετάλλαξη Δέλτα) μπορεί ο κορονοϊός να εξαπλωθεί στους ανεμβολίαστους.

Γενικά, το ποσοστό των παιδιών που χρειάζονται νοσηλεία κινείται στα επίπεδα του +1%. Ωστόσο, εάν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα θα μιλάμε για υπολογίσιμο αριθμό ασθενών, ενώ πάντοτε υπάρχει φόβος για σοβαρές παρενέργειες με κίνδυνο θνητότητας ακόμα και σε μικρές ηλικίες.

 

ΗΠΑ: Αγώνας δρόμου για εμβόλιο στα μικρότερα παιδιά

Στις 26 Ιουλίου, η Washington Post δημοσίευσε ρεπορτάζ με την πληροφορία, ότι η FDA ζητάει από τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και Moderna να επιταχύνουν την έρευνα με στόχο την παρασκευή εμβολίου για μικρότερα παιδιά και με δοκιμές σε παιδιά που πηγαίνουν ήδη στο σχολείο.

Ρεπορτάζ Washington Post, 26 Ioυλίου 2021

Ένας ομοσπονδιακός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημόσια, προέβλεψε ότι η έγκριση ενός εμβολίου για τον κορονοϊό για παιδιά 5 έως 11 μπορεί να έρθει στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση δεν αναμένει ότι θα είναι μεγάλο πρόβλημα η εγγραφή περισσότερων παιδιών (στους καταλόγους εμβολιασμού) επειδή τόσοι πολλοί γονείς είναι πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, είπε ο αξιωματούχος.

Ο Ρέι Τζόρνταν, εκπρόσωπος της Moderna, δήλωσε ότι η εταιρεία «συζητούσε ενεργά μια πρόταση» με τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές για να επεκτείνει την έρευνά της... Προέβλεψε ότι η έγκριση θα μπορούσε να λάβει χώρα «χειμώνα του 2021 με αρχές του 2022».

«Ο στόχος είναι η εγγραφή μιας μεγαλύτερης βάσης δεδομένων ασφαλείας, η οποία αυξάνει την πιθανότητα ανίχνευσης σπανιότερων γεγονότων», δήλωσε ο Jordan σε ένα email. Η αρχική δοκιμή περιελάμβανε σχεδόν 7.000 παιδιά από 6 μηνών έως 12 ετών.

 Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 11 Σεπτεμβρίου, το πρακτορείο Reuters επιβεβαίωνε επί της ουσίας, ότι η δοκιμή όχι μόνο έγινε σε παιδιά 6 μηνών εως 12 ετών, αλλά ολοκληρώνεται σε πολύ μεγαλύτερο δείγμα από το αρχικά προβλεπόμενο. 

Tηλεγράφημα Reuters, 11 Aυγούστου 2021

Η Moderna Inc σχεδιάζει να διπλασιάσει το μέγεθος μιας κυλιόμενης δοκιμής σε εμβόλια COVID-19  για παιδιά ηλικίας έξι μηνών εως -12 ετών.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές σχετικά με το ιστορικό των κλινικών δοκιμών (clintrials.gov), η μελέτη θα περιλαμβάνει περίπου 13.275 συμμετέχοντες, σχεδόν διπλάσιο αριθμό από τον προηγούμενο στόχο των 6.975 συμμετεχόντων. (https://bit.ly/3ACoHIn)

Τον Ιούλιο, η Moderna ανέφερε ότι ήταν σε συζητήσεις με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την επέκταση της μελέτης, με στόχο την δημιουργία μιας μεγαλύτερης βάσης δεδομένων ασφαλείας, η οποία αυξάνει την πιθανότητα εντοπισμού σπανιότερων συμβάντων.

Το εμβόλιο της εταιρείας, το οποίο έλαβε την έγκριση έκτακτης ανάγκης για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο, βρίσκεται επί του παρόντος υπό αναθεώρηση του FDA για να λάβει έγκριση χρήσης σε εφήβους.

Ανταγωνιστικό πλάνο (για παιδιά) από την Pfizer Inc και τον εταίρο της BioNTech εγκρίθηκε για ηλικίες 12 έως 15 ετών νωρίτερα φέτος.

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.