Header Ads

Μετεγκατάσταση Ακρινής: Με τον Κ. Σκρέκα συναντήθηκαν μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ακρινής και δήμαρχος Κοζάνης

Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα συναντήθηκαν στην Αθήνα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ακρινής και ο δήμαρχος Κοζάνης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την παρουσίαση από πλευράς Δημάρχου και Κοινοτικών Συμβούλων Μπάμπη Σισμανίδη, Μπάμπη Πουτογλίδη, Ζώη Μουρατίδη (ο σύμβουλος Γιάννης Πουτογλίδης δεν παρέστη λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων) “της αβέβαιης κατάστασης” – όπως τονίστηκε-  “στην οποία, έχει περιέλθει ο οικισμός της Ακρινής και οι κάτοικοί του”.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα “το γεγονός ότι σήμερα ο οικισμός διαβιεί υπό μία ιδιότυπη ομηρία”. Μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων της μετεγκατάστασης, και με την προοπτική υλοποίησής της, δεν κατασκευάστηκε κανένα αναγκαίο έργο υποδομής εν αναμονή της μεταφοράς του οικισμού, με συνέπεια η ποιότητα ζωής των κατοίκων του οικισμού να υποβαθμίζεται συνεχώς.

Ταυτόχρονα, οι απαλλοτριώσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων και βοσκοτόπων που πραγματοποιήθηκαν από την πλευρά της ΔΕΗ ΑΕ, έχουν μειώσει σημαντικά το ζωτικό χώρο του οικισμού με συνέπεια να δυσχεραίνεται η επιβίωσή του.

Τα τελευταία μάλιστα δύο χρόνια, εξαιτίας της συρρίκνωσης της λιγνιτικής δραστηριότητας λόγω της απολιγνιτοποίησης, έχει σχεδόν εκμηδενιστεί η επαγγελματική απασχόληση των κάτοικων του οικισμού σε δραστηριότητες γύρω από τη την εξόρυξη του λιγνίτη και την ηλεκτροπαραγωγή.

Η διαβίωση των κατοίκων του οικισμού της Ακρινής, ο οποίος βρίσκεται εντός μιας περιοχής που γειτνιάζει με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ (ορυχεία, αποθέσεις, ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου) επηρεάζεται αρνητικά και από τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Για τους λόγους αυτούς τονίστηκε η “απόγνωση και η  αγανάκτηση των κατοίκων του οικισμού, οι οποίοι βιώνουν ένα παρατεταμένο αδιέξοδο καθώς έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας, η προθεσμία μετεγκατάστασης σύμφωνα με το νόμο έχει παρέλθει, και οι συνθήκες διαβίωσης στον οικισμό, για τους λόγους που περιγράφηκαν παραπάνω, είναι απαράδεκτες”.

Από τη πλευρά του ο Υπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ακρινής και διευκρίνισε ότι, δεδομένου ότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει καμία πρόοδος στο θέμα της μετεγκατάστασης και εν τω μεταξύ έχει αλλάξει τόσο  ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός όσο και ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός της ΔΕΗ ΑΕ,  στα πλαίσια απολιγνιτοποίησης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, και επειδή η μετεγκατάσταση της Ακρινής προβλέπονταν να γίνει για περιβαλλοντικούς λόγους, οι οποίοι σήμερα δεν υφίστανται, καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η υλοποίηση της μετεγκατάστασης.

Στη συνέχεια ο Υπουργός επανέφερε προς συζήτηση την πρόταση του προκατόχου του, του κ. Χατζηδάκη, για την διατύπωση από την πλευρά της Κυβέρνησης εναλλακτικής πρότασης που θα εξασφαλίζει την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του οικισμού και θα αντιμετωπίζει τα συσσωρευμένα προβλήματα της Ακρινής.

Στη συνέχεια ακολούθησε διαλογική συζήτηση για τα χαρακτηριστικά που επιβάλλεται να έχει η πρόταση αυτή. Τέθηκαν πολλά θέματα προς συζήτηση και επισημάνθηκε ενδεικτικά η ανάγκη για :

-Οικιστική αναβάθμιση του οικισμού

-Στοχευμένη στήριξη του τοπικού γεωργοκτηνοτροφικού και παραγωγικού δυναμικού του οικισμού.

-Αξιοποίηση των απαλλοτριωθέντων και μη διαταραχθέντων εδαφών της Ακρινής για αναπτυξιακούς και παραγωγικούς σκοπούς.

-Συνολική αξιοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ και εφαρμογών εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων  του οικισμού όσο και για επενδύσεις που θα προσπορίζουν εισοδήματα στους κατοίκους

-Χρηματοδότηση και κατασκευή όλων των έργων υποδομής (ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας, αναπλάσεων ΚΧ, αθλητικών κ.α.) που χαρακτηρίζουν τη σημερινή υστέρηση του οικισμού.

Μετά την ολοκλήρωση του εποικοδομητικού διαλόγου ο Υπουργός δεσμεύτηκε  για :

-Την παρουσίαση συνολικά της εναλλακτικής Κυβερνητικής Πρότασης για την Ακρινή, εντός του φθινοπώρου από τον ίδιο, σε επίσκεψή του στην περιοχή προκειμένου η πρόταση αυτή να αξιολογηθεί από τους κατοίκους του οικισμού

-Την άμεση χρηματοδότηση, από  το Υπουργείο Ενέργειας, μελετών και έργων υποδομής (ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας, αναπλάσεων ΚΧ, αθλητικών κ.α.) που χαρακτηρίζουν τη σημερινή υστέρηση του οικισμού.

 

 

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.