Header Ads

MEPIELAN: Μια νέα δυναμική ιστοσελίδα για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο Πάντειο

.

«Η όλη εξέλιξη της επιστήμης δείχνει ότι η καλύτερη γραμματική για να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο είναι αυτή της αλλαγής και όχι της μονιμότητας. Όχι του «είναι», αλλά του «γίγνεσθαι»

Mε τη φράση αυτή του Ιταλού θεωρητικού φυσικού CarloRovelli, που αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αξίες των επιστημόνων, υποδέχεται τους διαδικτυακούς επισκέπτες η νέα δυναμική ιστοσελίδα του MEPIELAN (MediterraneanProgrammeforInternationalEnvironmentalLawandNegotiation), του διεθνώς αναγνωρισμένου επιστημονικού, ερευνητικού και επιμορφωτικού κέντρου που θέτει στο επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη διακυβέρνηση και λειτουργεί με έδρα το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

O ιστοτόπος https://www.mepielan.gr/ καθώς και το ηλεκτρονικό newsletter MEPIELAN E-Bulletin  αποτελούν κόμβο τεκμηρίωσης και υψηλού επιπέδου επιστημονικών αναλύσεων σε σχέση με την περιβαλλοντική διακυβέρνηση, το διεθνές περιβαλλοντικό δίκαιο, την τέχνη της δημιουργικής διαπραγμάτευσης, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή διακυβέρνηση, αλλά και ειδικότερα τη θαλάσσια βιώσιμη διακυβέρνηση στο Μεσογειακό χώρο.

Οι χρήστες μέσα από την περιήγησή τους έχουν τη δυνατότητα να βρουν την πλούσια επιστημονική αρθρογραφία των στελεχών του κέντρου καθώς και άλλων επιστημόνων διεθνούς κύρους, να ενημερωθούν με αξιόπιστο τρόπο για τη σημασία και τα αποτελέσματα διεθνών διασκέψεων, να πληροφορηθούν για τα εκπαιδευτικά, τα ερευνητικά προγράμματα καθώς και τις διεθνείς συνεργασίες του MEPIELAN.

Το MEPIELAN δημιουργήθηκε από τον Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου, Ευάγγελο Ραυτόπουλο, στο Πάντειο το 2008. Πριν από την ίδρυσή του ως Πανεπιστημιακό Κέντρο, λειτουργούσε ως ένα επιτυχημένο διεθνές ερευνητικό, εκπαιδευτικό και ενημερωτικό πρόγραμμα (2002-2007) κάτω από την επιστημονική διεύθυνση του κ. Ραυτόπουλου, την αιγίδα του Παντείου Πανεπιστημίου και την υποστήριξη του UNEP/MAP (UnitedNationsEnvironmentProgramme/MediterraneanActionPlan) καθώς και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Μεσογείου, το MEPIELAΝ αποτελεί από το 2013 επίσημα διαπιστευμένο εταίρο του UNEP/MAP, από το 2016 μέλος της 40μελούς MediterraneanCommissiononSustainableDevelopment (MCSD) και από το 2019 μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής της MCSD. Στην 21η Σύνοδο των Συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης (2019) ο κ. Ραυτόπουλος εξελέγη μέλος της 7μελούς Επιτροπής Συμμόρφωσης της Σύμβασης της Βαρκελώνης.

Πάγια αρχή της λειτουργίας του Κέντρου είναι ότι η Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα, απαιτεί προοδευτική σκέψη στο δίκαιο καθώς και διακυβέρνηση προσανατολισμένη προς συμβατικά περιβαλλοντικά καθεστώτα που εμφορούνται από τις αρχές της βιωσιμότητας και της συμμετοχικότητας με την αποτελεσματική εμπλοκή του κοινού, και επικεντρώνονται στο δημόσιο συμφέρον, τη διατήρηση του οικοσυστήματος και την προώθηση πρωτοποριακών νομικών προσεγγίσεων (όπως του «δημοσίου εμπιστεύματος»), προς όφελος της «χωρίς φωνή» κοινότητας.

Στην εποχή των αβεβαιοτήτων και νέων αιτημάτων που συνδέονται με την πανδημία του COVID-19, το MEPIELAN, μέσα από το έργο του, έρχεται να συμβάλλει στη δημιουργική προώθηση των αναγκαίων βιώσιμων περιβαλλοντικών και κοινωνικών “συνέχειών”, στηρίζοντας όλους εκείνους που στο εξής θα αγωνίζονται για αυτές.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.