Header Ads

«Ορφέας» του Μοντεβέρντι: Η πρώτη όπερα στην ιστορία της μουσικής από το Megaron Online

Κλάουντιο Μοντεβέρντι «Ορφέας»

Μαθαίνοντας το χαμό της γυναίκας του Ευρυδίκης, από δάγκωμα φιδιού, ο Ορφέας αποφασίζει να κατέβει στον Άδη για να τη φέρει πίσω στη ζωή. Με το τραγούδι του μαγεύει τους φύλακες του Κάτω Κόσμου και πείθει τον Πλούτωνα, ο οποίος του δίνει την Ευρυδίκη υπό έναν όρο: μέχρι να φτάσουν επάνω, ο Ορφέας δεν πρέπει να αντικρίσει την αγαπημένη του. Όμως εκείνος παρασύρεται από τη λαχτάρα του να τη δει, κι έτσι η Ευρυδίκη επιστρέφει πίσω στον Άδη. Με τη μεσολάβηση του Απόλλωνα, το ζευγάρι ενώνεται για πάντα απολαμβάνοντας την ομορφιά της ζωής, τη χαρά και την ειρήνη.

Ο συγκλονιστικός μύθος του Ορφέα, που ενέπνευσε μεγάλους δημιουργούς της τέχνης, είναι το θέμα αυτού του έργου του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, ο οποίος συνδυάζοντας ευφυώς την παράδοση των μαδριγαλίων, της πολυφωνικής και της οργανικής μουσικής δημιούργησε  την πρώτη μεγάλη όπερα στον κόσμο. Το λιμπρέτο του Αλεσάντρο Στρίτζιο  βασίστηκε στον ορφικό μύθο όπως τον παραδίδει ο Οβίδιος  στις Μεταμορφώσεις  και ο Βιργίλιος στα Γεωργικά. Ο Ορφέας παρουσιάστηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1607, στην Αυλή του Δούκα της Μάντοβας, κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού.

Θεωρείται η πρώτη όπερα στην ιστορία της μουσικής και είναι αναμφισβήτητα το πρώτο λυρικό έργο που επιβιώνει μέχρι σήμερα στις διεθνείς σκηνές, τέσσερις αιώνες μετά την πρώτη παρουσίασή του στα 1607 στην Αυλή του Δούκα της Μάντοβας.

Δεν είναι άλλο από το προκλασικό αριστούργημα «Ορφέας, Μύθος σε Μουσική» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1997 και αναμεταδίδεται την Κυριακή 31 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο πλαίσιο του Μegaron Online.

Τη σκηνοθεσία αυτής της εντυπωσιακής παραγωγής υπογράφει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του λυρικού δράματος, ο Πιερ Λουίτζι Πίτσι, ο οποίος σχεδίασε επίσης τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης.

Το λιμπρέτο του «Ορφέα» του Μοντεβέρντι βασίστηκε στον μύθο του τολμηρού ήρωα που γοητεύει τα θηρία και τιθασσεύει τους φύλακες του Κάτω Κόσμου μόνο με τη μαγεία της μουσικής, έτσι όπως μας τον παραδίδουν δύο σπουδαίοι λατίνοι ποιητές, ο Οβίδιος και ο Βιργίλιος. Η μουσική, επαναστατική για την εποχή της Αναγέννησης, υπηρετεί τον λόγο και αφομοιώνει την κληρονομιά των μαδριγαλίων αλλά και την πολυφωνική και οργανική παράδοση, δημιουργώντας ένα νέο είδος που μάγεψε το κοινό του 17ου αιώνα και εξακολουθεί να συγκινεί τον σύγχρονο θεατή. Πόσο μάλλον όταν ο τελευταίος έχει την ευκαιρία να απολαύσει επί σκηνής -ή επί της οθόνης- τις ερμηνείες δύο διακεκριμένων πρωταγωνιστών του παγκόσμιου λυρικού στερεώματος, όπως του Γκρέγκορυ Κούντε ως Ορφέα και της Τσετσίλια Γκαζντία ως Ευρυδίκης.

Μαζί τους η διάσημη ορχήστρα Solisti Veneti υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Κλάουντιο Σιμόνε.

Τη διανομή συμπληρώνουν καταξιωμένοι έλληνες και ξένοι μονωδοί (Γκρεγκ Ρύερσον, Άννα Μαρία Ντι Μίκκο, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Αντονίνο Σιραγκούζα, Αντώνης Κορωναίος, Μίνα Πολυχρόνου, Μαρίνα Φιδέλη, Κωνσταντίνος Παλιατσάρας).

Το χορωδιακό σχήμα που πλαισιώνει τους λυρικούς ερμηνευτές διευθύνει ο Αντώνης Κοντογεωργίου. Λαμβάνει επίσης μέρος το Χορευτικό Σύνολο του Θεάτρου του Τορίνο

Απολαύστε τον «Ορφέα» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι (διάρκεια: 128 λεπτά) και δείτε τη σύνοψη του έργου και τους συντελεστές της παράστασης  εδώ: 

http://www.megarononline.gr/events/orfeo-pizzi/

Megaron Online

Η συνέχεια των αναμεταδόσεων ανήκει στον Γιώργο Νταλάρα και στην Καμεράτα με τη μεγάλη συναυλία τους στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, η οποία αναμεταδίδεται ψηφιακά την Τετάρτη 3 Ιουνίου (9:00 μ.μ.). 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.