Header Ads

Άγρια καταστολή στο Χονγκ Κονγκ - Επιμένουν οι διαδηλωτές κατά του αντι-δημοκρατικού νόμο του Πεκίνου

Οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών του Χονγκ Κονγκ έκαναν σήμερα χρήση σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές στην καρδιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου καθώς οι νέοι νόμοι για την εθνική ασφάλεια που προτείνει το Πεκίνο προκάλεσαν και πάλι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η αστυνομία περικύκλωσε επίσης το κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου όπου αναμένεται να συζητηθεί νομοσχέδιο που ποινικοποιεί κάθε προσβλητική ενέργεια προς τον κινεζικό ύμνο, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης αναφορικά με τις απειλές, όπως θεωρούνται, προς τις ελευθερίες της ημιαυτόνομης μητρόπολης.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών βγήκαν στους δρόμους, κάποιοι ντυμένοι στα μαύρα, κάποιοι φορώντας ρούχα γραφείου και ορισμένοι προσπαθώντας να κρύψουν τα χαρακτηριστικά τους κάτω από ανοικτές ομπρέλες σε σκηνές που θύμισαν τις ταραχές που συντάραξαν πέρυσι την πόλη.

Τι συνέβη στον κόσμο όσο ασχολούμαστε με τον κορονοϊό - Οι 9 σημαντικές ειδήσεις που ”χάσαμε” 

 

«Αν και μέσα σου νιώθεις φόβο, πρέπει να μιλήσεις ανοικτά», δήλωσε η 29χρονη υπάλληλος Τσανγκ, που ήταν μεταξύ των διαδηλωτών, ντυμένη στα μαύρα και κουβαλώντας ειδικό αναπνευστήρα και προστατευτικά γυαλιά στο σακίδιό της.

Το κάλεσμα για συγκέντρωση γύρω από το Νομοθετικό Συμβούλιο ακυρώθηκε λόγω της ισχυρής παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών

Πολλά καταστήματα, τράπεζες και κτίρια γραφείων έκλεισαν νωρίτερα. Δεκάδες άνθρωποι περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών και αναγκάστηκαν να καθίσουν στα πεζοδρόμια.

Οι διαδηλώσεις επέστρεψαν στους δρόμους του υπό κινεζική κυριαρχία Χονγκ Κονγκ αφού το Πεκίνο πρότεινε νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια με στόχο να απαγορευθεί «η προδοσία, η απόσχιση, η στάση και η ανατροπή». Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας, κινεζικές υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών θα μπορούσαν να εγκαθιδρύσουν βάσεις στη μητρόπολη.

Η κίνηση αυτή πυροδότησε την πρώτη μεγάλη διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες την Κυριακή, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και άλλες χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη νομοθεσία, που από πολλούς θεωρείται πιθανό σημείο καμπής για ένα από τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου.

«Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται»: Η «ολική επαναφορά» των ΗΠΑ στο Διάστημα

 

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι χθες, ηλικίας 14 έως 40 ετών, με κατηγορίες όπως κατοχή επιθετικών όπλων, κατοχή εργαλείων για παράνομη χρήση και παρακινδυνευμένη οδήγηση.

Διαδηλωτές σε εμπορικό κέντρο στην καρδιά της πόλης τραγουδούσαν «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ! Η επανάσταση της εποχής μας!» και «Ανεξαρτησία για το Χονγκ Χονγκ, η μόνη διέξοδος» αλλά διαλύθηκαν μόλις εμφανίστηκαν απ’ έξω τα βαν της αστυνομίας.

Ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «Το ‘Μία χώρα, δύο συστήματα’ είναι ψέμα», αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα που ισχύει από το 1997 και τη μετάβαση της πόλης από τη βρετανική στην κινεζική κυριαρχία και στόχο έχει την εγγύηση των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ τουλάχιστον έως το 2047.

«Φοβάμαι… εάν δεν βγει κάποιος σήμερα έξω, δεν θα μπορεί ποτέ να βγει έξω. Αυτή είναι νομοθεσία που θα μας επηρεάζει άμεσα», δήλωσε ο Ράιαν Τσανγκ, διευθυντής ξενοδοχείου.

Οι κινεζικές αρχές και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, που υποστηρίζεται από το Πεκίνο, λένε ότι δεν απειλείται ο υψηλός βαθμός αυτονομίας της πόλης και ότι η νέα νομοθεσία για την ασφάλεια θα έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση.

«Αφορά τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, δεν θa επηρεάζει τις ελευθερίες συνάθροισης και λόγου και δεν θα επηρεάσει το καθεστώς της πόλης ως χρηματοπιστωτικού κέντρου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μάθιου Τσεούνγκ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ. «Θα προσφέρει ένα σταθερό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις».

 

 

O πιο επιφανής μεγιστάνας του Χονγκ Κονγκ, ο Λι Κα-σινγκ, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι νόμοι για την ασφάλεια είναι εντός των δικαιωμάτων κάθε χώρας, αλλά το Χονγκ Κονγκ έχει την ‘κρίσιμη αποστολή’ να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στην αρχή «Μία χώρα, δύο συστήματα».

Μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι το Πεκίνο διεύρυνε το πλαίσιο του νομοσχεδίου προκειμένου να περιληφθούν σε αυτό οργανισμοί καθώς και ιδιώτες.

Ο νόμος αναθεωρείται για να καλύπτει μόνο συμπεριφορά και ενέργειες που ενέχουν κίνδυνο για τη εθνική ασφάλεια, αλλά και δραστηριότητες, σύμφωνα με το δίκτυο RTHK και την εφημερίδα South China Morning Post.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα ισχυρή απάντηση στη σχεδιαζόμενη νομοθεσία για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κίνας (USCBC) κάλεσε «όλους τους ηγέτες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και του κράτους δικαίου και τη διατήρηση της αρχής ‘Μια χώρα, δύο συστήματα’».

Οι μετοχές στην Ασία κατέγραψαν πτώση λόγω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί κατά 0,46%.

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.