Header Ads

Έξι ταξίδια ζωής που όλοι ονειρευόμαστε να κάνουμε κάποια στιγμή

Woman making a list for her travel, on a wooden desktop with travel accessories.

Με την πανδημία του κορονοϊού να συνεχίζει να προσβάλει πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι δύσκολο να επιχειρήσουμε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό - τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Όμως υπάρχουν και καλά νέα. Ψυχολόγοι και ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η προετοιμασία και η αναμονή ενός ταξιδιού μας δίνει την ίδια ικανοποίηση όσο το ίδιο το ταξίδι.

Το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ σε μία έρευνα σύγκρινε την χαρά και την ευτυχία που νιώθουμε όταν αναμένουμε να κάνουμε κάτι με τα υλικά αγαθά. Η προσμονή για μια νέα εμπειρία όπως είναι ένα ταξίδι έκανε τα άτομα πολύ πιο χαρούμενα. Μια διαφορετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι είμαστε πιο χαρούμενοι όταν γνωρίζουμε ότι θα πάμε ένα ταξίδι.

Έτσι, μπορεί να μην πακετάρουμε ακόμα τις βαλίτσες μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε το επόμενο ταξίδι μας.

Ανάλογα που θέλουμε να ταξιδέψουμε και για ποιο λόγο – είτε για χαλάρωση είτε για μια νέα περιπέτεια - υπάρχουν πληθώρα σχεδίων που απαιτούν μήνες προετοιμασίας.

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο ονειρικούς και εξωτικούς προορισμούς που θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε στο επόμενο μεγάλο ταξίδι μας.

Εξερεύνηση στα Νησιά Γκαλαπάγκος

Το πρώτο ταξίδι που μας έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι στα Νησιά Γκαλαπάγκος. Τα νησιά αυτά βρίσκονται περίπου 600 μίλια από τις ακτές του Εκουαδόρ – ή αλλιώς  Ισημερινού - και οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν εκεί με πλοίο ή με αεροπλάνο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να πάμε στο Εκουαδόρ.

Η πιο δύσκολη απόφαση είναι να βρούμε πως θα εξερευνήσουμε τα νησιά. Μερικοί ταξιδιώτες επιλέγουν κρουαζιέρες που σταματούν σε κάθε νησί, ενώ άλλοι μένουν σε ξενοδοχείο κάποιου νησιού και οργανώνουν από εκεί ημερήσιες εκδρομές. Και οι δύο επιλογές έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους όπως είναι το κόστος, ο χρόνος και η πρόσβαση.

Το ταξίδι στα νησιά μπορεί να είναι ακριβό επειδή είναι λιγάκι απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα. Όμως, αν οργανώσουμε από νωρίς το ταξίδι μας, θα έχουμε χρόνο να κάνουμε οικονομίες. 

Καθώς τα νησιά βρίσκονται κοντά στη ζώνη του Ισημερινού, οι θερμοκρασίες είναι σχετικά ήπιες όλο το χρόνο. Σύμφωνα με την Υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας των Γκαλαπάγκος, οι επισκέπτες θα πρέπει να επιλέξουν τις ημερομηνίες του ταξιδιού τους βάσει με το τι τους ενδιαφέρει περισσότερο. Για παράδειγμα, οι χελώνες φωλιάζουν την άνοιξη, ενώ η καλύτερη περίοδος για καταδύσεις είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο. Στα νησιά υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία ζώων που μπορούμε να γνωρίσουμε.

Πριν πάμε στα νησιά θα ήταν καλό να κάνουμε μια μικρή έρευνα. Να δούμε ποια νησιά θέλουμε να επισκεφτούμε, τι εμπειρίες θέλουμε να αποκτήσουμε και τι να εξερευνήσουμε, πόσα χρήματα θέλουμε να ξοδέψουμε και ποια ζώα θέλουμε να παρατηρήσουμε.

Διακοπές σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά του κόσμου: το Νησί του Πάσχα

Πάνω από 2000 μίλια δυτικά της Χιλής βρίσκεται το μικρό νησί με τα διάσημα Μοάι αγάλματα, για τα οποία ακόμα αποτελεί μυστήριο η κατασκευή τους.

Πολλοί προγραμματίζουν ένα ταξίδι στο Νησί του Πάσχα όταν σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη Χιλή ή γενικότερα στη Λατινική Αμερική. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι δύσκολο να ταξιδέψουμε κατευθείαν εκεί και οι επισκέπτες μένουν συνήθως μόνο λίγες μέρες. Μόνο μια πτήση την ημέρα φεύγει από το Σαντιάγο της Χιλής για το νησί – κάτι που κάνει το ταξίδι όχι μόνο ακριβό αλλά και χρονοβόρο.

Είναι σημαντικό να οργανώσουμε αυτό το ταξίδι νωρίς γιατί το νησί δεν έχει καλό σήμα για κινητό και ίντερνετ. Συνιστάται να έχουμε κλείσει από πριν δικό μας αυτοκίνητο, διαμονή, ξεναγήσεις και ότι άλλο χρειαστεί.

Όλη όμως αυτή η προετοιμασία και ταλαιπωρία αξίζει τον κόπο. Η θέα είναι εκθαμβωτική βλέποντας τα πάνω από 900 αγάλματα που γεμίζουν το 63 τετραγωνικών μιλίων νησί.

Μια ονειρική απόδραση στην Ινδονησία

Μπορεί το ταξίδι στην Ινδονησία να μην χρειάζεται να το οργανώσουμε ένα χρόνο πριν, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να κλείσουμε γρήγορα τη διαμονή μας εκεί. Πολλά από τα πιο διάσημα και ονειρικά Airbnb και θέρετρα δεν έχουν εύκαιρες ημερομηνίες καθώς πολλοί κλείνουν τη διαμονή τους εκεί χρόνια πριν.

Όποτε αν ονειρευόμαστε ένα ειδυλλιακό δεντρόσπιτο από μπαμπού ή ένα ξενοδοχείο με θέα την φύση, πρέπει να δράσουμε γρήγορα.

Πριν επισκεφτούμε τη χώρα θα ήταν καλό να αποφασίσουμε σε ποια μέρη θέλουμε να πάμε. Η Ινδονησία είναι μια μεγάλη χώρα και είναι διάσημη για τα υπέροχα νησάκια της.

Υπάρχουν πάνω από 17500 νησιά γύρω από τις ακτές της Ινδονησίας. Όποτε πρέπει να επιλέξουμε σοφά. Αν και το Μπαλί αποτελεί για όλους τους ταξιδιώτες την πρώτη επιλογή, μικρότερα νησιά όπως η Νούσα Πενίντα και Λομπόκ, μπορούν να μας προσφέρουν ονειρικές διακοπές.

Ένα πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε πριν ταξιδέψουμε εκεί είναι η διαδικασίες που χρειάζεται να βγάλουμε θεωρήσεις εισόδου (βίζα) στη χώρα – ειδικά αν σκοπεύουμε να μείνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Ινδονησία εκδίδει διαφορετικές θεωρήσεις βάσει της διάρκειας κάθε ταξιδιού και της χώρας καταγωγής. Οπότε επιβάλλεται να το ψάξουμε από πριν και να ξεκινήσουμε τις κατάλληλες διαδικασίες.

Ταξίδι με τρένο σε όλη την Ιαπωνία

Η Ιαπωνία είναι μια από τις χώρες που όλοι λίγο πολύ θέλουμε να ταξιδέψουμε. Αν και μεγάλη χώρα αξίζει να την επισκεφτούμε και να απολαύσουμε την κουλτούρα και τον πολιτισμό της.

Είναι δύσκολο να επιλέξουμε τη σωστή περίοδο για να ταξιδέψουμε στην Ιαπωνία. Την άνοιξη  ανθίζουν οι κερασιές προσφέροντας μια ρομαντική θέα τόσο στους ντόπιους όσο και στους ταξιδιώτες, αλλά το φθινόπωρο όλη η χώρα παραδίνεται στα υπέροχα χρώματα του φθινοπωρινού φυλλώματος.

Στο ταξίδι μας εκεί θα πρέπει να πάμε σίγουρα στο Τόκιο, στο Κιότο και στο Χακόνε. Ωστόσο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα μας μπορούμε να περιπλανηθούμε και σε άλλες πόλεις. Συνιστάται να επενδύσουμε σε πάσο για τα τρένα της Ιαπωνίας, το οποίο θα μας δώσει την ευκαιρία για απεριόριστες διαδρομές με ένα από τα πιο γρήγορα τρένα στον κόσμο.

Καλό θα ήταν, επίσης, να μάθουμε και λίγες φράσεις στα ιαπωνικά πριν επισκεφτούμε τη χώρα.

Μια κρουαζιέρα στην Ανταρκτική

Η Ανταρκτική αποτελεί ίσως το πιο δύσκολο τους ταξίδι. Ακόμα και για τους κοσμογυρισμένους που έχουν επισκεφθεί κάθε ήπειρο.

Το ταξίδι στην Ανταρκτική είναι μια πρόκληση. Αν θέλουμε να ταξιδέψουμε στην παγωμένη ήπειρο θα πρέπει να πάρουμε το πλοίο. Πολλοί ταξιδιώτες που το επιχειρούν φεύγουν από κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Εντούτοις, ένας άλλος τρόπος να φτάσουμε εκεί αν δεν θέλουμε να ταξιδέψουμε δύο μέρες με το πλοίο είναι να νοικιάσουμε αεροπλάνο που χρειάζεται μόνο δύο ώρες για να φτάσει.

Κάθε χρόνο επισκέπτονται την ήπειρο γύρω στους 54000 ταξιδιώτες. Για αυτό είναι σημαντικό να έχουμε κλείσει από πριν ό,τι χρειάζεται για να φτάσουμε στον προορισμό μας γιατί τα δρομολόγια είναι περιορισμένα.

Σαφάρι στην Αφρική

Κάθε χρόνο, δύο εκατομμύρια ζώα μεταναστεύουν από το Σερενγκέτι της Τασμανίας στο εθνικό πάρκο της Κένυας Μασάι Μάρα. Ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο πηγαίνουν σε σαφάρι για να αποθανατίσουν ακριβώς αυτή τη στιγμή αυτή.

Είναι ένα ταξίδι που θα θυμόμαστε όλη μας τη ζωή. Όμως απαιτεί καλή οργάνωση και προετοιμασία. Ακόμα και αν ονειρευόμαστε ένα παραδοσιακό σαφάρι, θα χρειαστεί περισσότερη προετοιμασία από ένα απλό ταξίδι στο Παρίσι ή τη Ρώμη.

Η μετανάστευση των ζώων συμβαίνει μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου, αλλά οι ειδικοί μας προτείνουν να προγραμματίσουμε το ταξίδι μας μεταξύ του Αυγούστου και του Σεπτέμβριου.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την προετοιμασία του ταξιδιού μας και να έχουμε κάνει σωστή έρευνα. Οι αφρικανικές χώρες, όπως η Τασμάνια και η Κένυα, απαιτούν από τους ταξιδιώτες να έχουν θεώρηση εισόδου και να έχουν κάνει όλους τους απαιτούμενους εμβολιασμούς πριν την άφιξη τους.

Ακόμα, οι περιοχές που θα επισκεφτούμε στο σαφάρι είναι απομακρυσμένες. Θα χρειαστούν μερικές πτήσεις και μερικές διαδρομές με λεωφορείο και αμάξι για να φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας. Αν το σαφάρι που θέλουμε να επιλέξουμε φιλοξενεί λίγους επισκέπτες, τότε πρέπει να κλείσουμε γρήγορα θέση γιατί αλλιώς θα έχουν καλυφθεί όλες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Φόρμπς, πολλά σαφάρι δεν δέχονται μεμονωμένες κρατήσεις αλλά προτιμούν να συνεργαστούν με ταξιδιωτικά γραφεία. Όμως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούμε από πριν που θα θέλαμε να μείνουμε και ποια ζώα ελπίζουμε να δούμε.

ΠΗΓΗ: Insider

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.