Header Ads

Ποιοι έδωσαν την εντολή για τον εμπρησμό του Αthenaeum Palace - Η εκδίκηση και τα 890.000 ευρώ

Ένας άντρας και μία γυναίκα, οι οποίοι είναι συνδιαχειριστές του κεντρικού ξενοδοχείου της λεωφόρου Συγγρού, Αthenaeum Palace, φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί του εμπρησμού του ίδιου τους του ξενοδοχείου.

Οι συνδιαχειριστές ήταν σε διαμάχη με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, από τον οποίο νοίκιαζαν το κτίριο για να λειτουργούν το ξενοδοχείο. Αναλυτικότερα, από την έρευνα προέκυψε ότι εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και των συνδιαχειριστών της ξενοδοχειακής επιχείρησης, από τις 2 Δεκεμβρίου 2019 ήταν σε εξέλιξη διαδικασία εκτέλεσης διαταγής απόδοσης του ακινήτου στον ιδιοκτήτη του, για οφειλή προς αυτόν από τη μισθώτρια εταιρία, συνολικού ποσού 890.000 ευρώ. Για το σκοπό αυτό , στους χώρους του ξενοδοχείου βρίσκονταν καθημερινά δικαστικοί επιμελητές και συνεργάτες αυτών.

Την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς (5 Δεκεμβρίου 2019), η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν και το κτίριο έπρεπε να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη αυθημερόν. Ωστόσο, αμέσως μετά την άφιξη των δικαστικών επιμελητών στο ξενοδοχείο, ενεργοποιήθηκε η σειρήνα που βρίσκεται στο ισόγειο, ενδεικτικό ανίχνευσης καπνού σε χώρους του ξενοδοχείου. Από την εξέταση των υπαλλήλων που εργάζονταν στον τομέα καθαριότητας του ξενοδοχείου, την ημέρα του εμπρησμού, προέκυψε ότι δύο άντρες πακιστανικής καταγωγής, κατόπιν εντολή της συνδιαχειρίστριας, ζήτησαν να τους ανοίξουν συγκεκριμένα δωμάτια στον 1ο και στον 2ο όροφο και στη συνέχεια τις απομάκρυναν χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Ο υπεύθυνος ηλεκτρονικών συστημάτων του ξενοδοχείου ανέφερε ότι την 4η Δεκεμβρίου 2019 έλαβε εντολή από τον συνδιαχειριστή του ξενοδοχείου να απενεργοποιήσει τις κάμερες ασφαλείας, χωρίς να του εξηγήσει το λόγο.

Το μεσημέρι της Τετάρτης οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους φυσικούς αυτουργούς, οι οποίοι ομολόγησαν τις πράξεις τους και περιέγραψαν τα πάντα με λεπτομέρειες. Ισχυρίστηκαν ότι κατόπιν εντολής της συνδιαχειρίστριας του ξενοδοχείου τρεις ημέρες πριν την πυρκαγιά προμηθεύτηκαν βενζίνη από βενζινάδικο. Στη συνέχεια την ημέρα της πυρκαγιάς ανάγκασαν τις υπαλλήλους καθαριότητας να ανοίξουν τις πόρτες δωματίων και έβαλαν φωτιά. Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί είχαν στη διάθεσή τους υλικό από κάμερες ασφαλείας που έδειχνε μία ημέρα πριν το περιστατικό τους δύο φυσικούς αυτουργούς να ξεφορτώνουν από όχημα μπιτόνια με βενζίνη.

 

Τρία άτομα με σοβαρά αναπνευστικά

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε ενώ το ξενοδοχείο είχε αρκετό κόσμο. Οι φλόγες ήταν περιορισμένης έκτασης. Όχι όμως και οι καπνοί, οι οποίοι ήταν έντονοι και πυκνοί λόγω των πολλών πλαστικών υλικών του ξενοδοχείου. Οι καπνοί ανέβαιναν προς τα πάνω, κυρίως μέσω του κλιμακοστασίου. Το γεγονός ότι τα περισσότερα παράθυρα ήταν κλειστά είχε ως αποτέλεσμα ο καπνός να φτάσει μέχρι τον 6ο όροφο και να αρχίσει να βγαίνει έξω από ανοιχτά παράθυρα που υπήρχαν εκεί. Αυτός ήταν και ο λόγος που πολλοί πίστεψαν αρχικά ότι η φωτιά προκλήθηκε στον 6ο όροφο. Τα άτομα που εγκλωβίστηκαν ήταν από τον 1ο όροφο και πάνω, ακριβώς λόγω της ανόδου των πυκνών καπνών.

Συνολικά απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική 20 άτομα. Από αυτά τα τρία, δύο γυναίκες και ένας άντρας, διακομίστηκαν στο Αττικό Νοσοκομείο. Οι γυναίκες έχουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ο άντρας έχει αναπνευστικά προβλήματα και κάταγμα στο πόδι.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.