Header Ads

Κορονοϊος: Ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο σε Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Τουρκία

Μέριλαντ, ΗΠΑ. 

Μια σειρά από οδυνηρά ρεκόρ κατέγραψαν οι περισσότερες από τις 12 χώρες που σήμερα βάσει του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού που έχουν καταγράψει, αποτελούν τις πιο ενεργές εστίες εξάπλωσης στο κόσμο. Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιράν και Τουρκία ανέφεραν το τελευταίο 24ωρο τους υψηλότερους αριθμούς θανάτους από την αρχή της εξάπλωσης του ιού. 

Ο δε αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ανέρχεται σε 785.807 και τις επόμενες ώρες θα ξεπεράσει τις 800.000. Εξ αυτών 582.328 κρούσματα είναι ενεργά (ασθενείς σε κρίσιμη, σοβαρή ή ήπια κατάσταση) ενώ 37.820 (19%)άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 165,659 (81%) έχουν αναρρώσει.  

Στο μεταξύ ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 200 χώρες και περιοχές του πλανήτη ενώ υπολογίζεται πως 3,4δις άνθρωποι είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους. Δηλαδή το 44% το παγκόσμιου πληθυσμού. 

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. 

 

ΗΠΑ - 3.167 νεκροί, 164.253 ασθενείς

Ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο στης ΗΠΑ με 573 θανάτους και 20.353 νέα κρούσματα ενώ τις τελευταίες ώρες ανακοινώθηκαν ακόμη 11 και 409 αντίστοιχα από διάφορες πολιτείες της χώρας. Αν και ο αριθμός των ασθενών και των νεκρών αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς πλέον τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές προειδοποιούν πως η κορύφωση της επιδημίας απέχει ακόμη πολύ, κάτι που σημαίνει ότι πολύ πιο δύσκολες μέρες περιμένουν τους πολίτες. Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Καλιφόρνια παραμένουν οι Πολιτείες με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων. 

  • Πλοίο-νοσοκομείο χιλίων κλινών κατέπλευσε στη Νέα Υόρκη για να ανακουφίσει κάπως τα νοσοκομεία της μεγαλούπολης ενώ συνεδριακό κέντρο μετατράπηκε εσπευσμένα σε προσωρινό κέντρο νοσηλείας και σκηνές στήθηκαν στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ.

  • Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία της πολιτείας λόγω κορονοϊού σχεδόν διπλασιάστηκε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ ο αριθμός όσων νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τριπλασιάστηκε μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η Πολιτειά έστησε εσπευσμένα ιστότοπο μέσω του οποίου θα διευκολύνεται η επικοινωνία με γιατρούς και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού που έχεουν πάρει σύνταξη, καθώς και με φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής, ώστε να κατευθύνονται σε νοσοκομεία και κλινικές που τους χρειάζονται. Έτσι εκτιμάται πως θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες για 50.000 επιπλέον κλίνες. 

  • Ο Τραμπ παρέτεινε έως τα τέλη Απριλίου τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενώ προεξόφλησε πως ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος. «Πρόκειται για 30 ημέρες ζωτικής σημασίας. Θα κάνουμε το παν αυτές τις 30 ημέρες...Ο καθένας από εμάς έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει σε αυτόν τον πόλεμο...κάθε πολίτης, κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση μπορεί να κάνει τη διαφορά» για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, πράγμα που «είναι το πατριωτικό μας καθήκον».Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη πως θα ζητήσει από όλους τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες «για κάποιο καιρό — όχι για πάντα».

 

Λιβόρνο, Ιταλία. 

 

Ιταλία -  11.591 νεκροί, 11.591 ασθενείς. 

Μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ιταλία για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο αλλά και σταθερά υψηλός αριθμός νεκρών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν 812 νεκροί, λιγότεροι μεν από το μακάβριο ρεκόρ των 919 στις 27 Μαρτίου αλλά και πάλι, πάρα πολύ. Επίσης αναφέρθηκαν 4.050 νέα κρούσματα, ο μικρότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τις 18 Μαρτίου (στις 21 Μαρτίου είχε φτάσει τα 6.057). Ωστόσο ανάλογες μειώσεις είχαν καταγραφεί και άλλα ημέρες χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ξεκινά μια σταθερή πορεία επιβράδυνσης της εξάπλωση του ιού. 

  • «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση σε επτά ως δέκα ημέρες, μετά, λογικά, θα δούμε μείωση της εξάπλωσης», είπε ο υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας Πιερπάολο Σιλέρι. Φυσικά δεν τίθεται κανένα θέμα χαλάρωσης των προσπαθειών: οι αρχές παρέτειναν τα μέτρα περιορισμού «τουλάχιστον ως το Πάσχα» των καθολικών, τη 12η Απριλίου.

  • Στο μεταξύ οι ΗΠΑ θα στείλουν ιατρικό υλικό αξίας ύψους 100 εκατ. δολαρίων στην Ιταλία ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

  • Ο πρόεδρος Τραμπ εκτίμησε επίσης ότι η παραγωγή συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής θα αυξηθεί σημαντικά, χάρη στη συνεργασία περίπου δέκα βιομηχανιών στις ΗΠΑ (Μόνο η αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει 50.000 αναπνευστήρες μέσα στις επόμενες 100 μέρες και μετά 30.000 το μήνα). «Στο μέτρο που παράγουμε περισσότερους [αναπνευστήρες] από όσους έχουμε ανάγκη, θα τους στείλουμε στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, εκεί όπου έχουν φρικτά προβλήματα, και σε άλλες χώρες αν είναι δυνατό». 

 

Λογκρόνο, Ισπανία. 

 

Ισπανία - 7.716 νεκροί, 87.956 ασθενείς. 

Τους περισσότερους νεκρούς σε ένα 24ωρο από τα μέσα Μαρτίου οπότε ξεκίνησε η μεγάλη έξαρση της επιδημίας στη χώρα, θρήνησε τη Δευτέρα η Ισπανία ανακοινώνοντας 919 θανάτους. Ο δε αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 7.846. 

Γερμανία - 645 νεκροί, 66.885 ασθενείς

Συνεχίζει να διατηρεί έναν σταθερά χαμηλό αριθμό θανάτων επί του σύνολου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και συγκριτικά με τον υψηλό αριθμό θυμάτων που αναφέρουν χώρες όπως οι Ιταλία και η Ισπανία.

Την Δευτέρα αναφέρθηκε πάντως και πάλι ένας υψηλός αριθμός νέων θανάτων, πάντα για τα δεδομένα της Γερμανίας, αφού έφτασαν τους 104 ενώ συνεχίστηκε η σημαντική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που έφτασαν τα 4.450.

Λίντλαντ, Γερμανία.

 

Γαλλία- 3.024 νεκροί, 44.550 ασθενείς

Η Γαλλία έχει φτάσει να έχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό νεκρών με τις ΗΠΑ αν και έχει σχεδόν τέσσερις φορές μικρότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Και σε αυτή τη χώρα της Ευρώπης η εξάπλωση του ιού φαίνεται να επιταχύνεται αφού τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλός αριθμός νέων ασθενών αλλά και θανάτων. 

Την Δευτέρα η Γαλλία ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, αφού έφτασαν τους 418 και τα νέα κρούσματα τα 4.376.

Ιράν - 2.757 νεκροί, 41.495 ασθενείς

Στη χώρα, που είναι και σήμερα η έκτη μεγαλύτερη ενεργή εστία εξάπλωση του ιού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, καθώς ανήλθαν σε 3.186, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τις αρχές Μαρτίου οπότε και ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται ταχύτερα στη χώρα. 

Το ευχάριστο ωστόσο είναι πως ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα και οι νεκροί ανήλθαν σε 117. 

Τεχεράνη, Ιράν. 

 

Ηνωμένο Βασίλειο -1.408 νεκροί, 22.141 ασθενείς

180 νέους θανάτους ανακοίνωσε η χώρα τη Δευτέρα, καταγράφοντας μείωσή για δεύτερη συνεχόμενη μέρα μετά την κορύφωση του περασμένου Σαββάτου με τους 260 νεκρούς. Ο δε αριθμός των νέων κρουσμάτων 2.619 παραμένει υψηλός όπως όλες τις ημέρες της τελευταίας εβδομάδας. 

Ελβετία - 359 νεκροί, 15.922 ασθενείς

Και στην Ελβετία καταγράφηκε τη Δευτέρα ο υψηλότερος αριθμός νεκρών από τον κοροονοϊό καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν 59 νεκρούς. Ο δε αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν από τους υψηλότερους των τελευταίων δύο εβδομάδων, 1.093, αν και στη χώρα καταγράφονται μεγάλες αυξομειώσεις από μέρα σε μέρα. 

Βέλγιο - 513 νεκροί, 11.899 ασθενείς

Ρεκόρ θανάτων και στο Βέλγιο με 82 νεκρούς σε μια ημέρα αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσίασε το τελευταίο 24ωρο σημαντική μείωση, πέφτοντας στους 1.063 αντί 170.2 και 1850 τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Ολλανδία - 864 νεκροί, 11.750 ασθενείς

Σχετικά καλύτερη ήταν η εικόνα τη Δευτέρα με μειώσεις στον αριθμό των νέων θανάτων και κρουσμάτων αφού καταγράφηκαν 93 και 884 αντίστοιχα.

Ρόττερνταμ, Ολλανδία. 

 

Τουρκία - 168 νεκροί, 10.827 ασθενείς

Η Τουρκία είναι πλέον η 12η χώρα στην κατάταξη αυτών με τον υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων ενώ το τελευταίο 24ωρο οι νέοι θάνατοι κατέγραψαν ρεκόρ φτάνοντας τους 37 ενώ οι νέοι ασθενείς μειώθηκαν λίγο και αναφέρθηκαν 1.610. 

Ιστικλάλ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία.
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.