Header Ads

Mπορούν οι σκύλοι να ανιχνεύουν τον κορονοϊό;

Μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας και ειδικότερα οι σκύλοι να μας σώσουν από τον κορονοϊό; Την απάντηση φαίνεται πως εξετάζει μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση η οποία συνεργάζεται με επιστήμονες ώστε να διαπιστώσει αν όντως υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα.

Επιστήμονες από την Σχολή Ιατρικής και Υγιεινής του Λονδίνου και το Durham University στη βορειοανατολική Αγγλία θα εξετάσουν αν οι κυνόδοντες των ζώων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην διάγνωση.

Οι ισχυρισμοί των ερευνητών που υποστήριξαν πως κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πιθανό βασίζονται σε προηγούμενη μελέτη με βάση την οποία οι σκύλοι εντοπίζουν τους ασθενείς με ελονοσία, δεδομένου ότι η κάθε ασθένεια προκαλεί μια ξεχωριστή οσμή.

Η φιλανθρωπική οργάνωση έχει προηγουμένως εκπαιδεύσει τους σκύλους στην ανίχνευση ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι λοιμώξεις του Πάρκινσον και οι βακτηριακές. H μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν η εισπνοή δειγμάτων που λαμβάνονται από ασθενείς.

Τα σκυλιά, έχουν επίσης την δυνατότητα, να ανιχνεύουν λεπτές αλλαγές στην θερμοκρασία του δέρματος, οι οποίες θα μπορούσαν να υποδηλώσουν εάν ένα άτομο έχει πυρετό.

«Κατ’αρχάς να πούμε πως είμαστε σίγουροι ότι τα σκυλιά θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν το COVID-19», δήλωσε η κ. Κλερ Γκεστ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης.

«Αυτό που εξετάζουμε τώρα είναι ο τρόπος που μπορούμε να απομονώνουμε την οσμή των ασθενών και να την παρουσιάζουμε στα σκυλιά», συμπλήρωσε.

Αν κάτι τέτοιο μπορούσε να επιτευχθεί, θα είχε αποτελέσματα και θα εξοικονομούσε χρόνο στο σύστημα υγείας.

Τα σκυλιά ανίχνευσης επίσης θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στα αεροδρόμια στο τέλος της επιδημίας για να εντοπίσουν γρήγορα τους ανθρώπους που μεταφέρουν τον ιό, βοηθώντας στην πρόληψη της επανεμφάνισης της νόσου, σύμφωνα με τον Steve Lindsay από το Durham University.

Υπενθυμίζεται ότι παγκοσμίως οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό είναι πάνω από 500.000 ενώ υπολογίζεται πώς είναι πολύ περισσότεροι στην πραγματικότητα.

(Με πληροφορίες από AFP)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.