Header Ads

Πέτσας: Ανοιχτό το θέμα της επίταξης στον τομέα της ιδιωτικής υγείας

.

Τρεις βασικούς άξονες περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού, όπως τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

  • Την ανάσχεση της διασποράς

  • Την ενίσχυση του συστήματος υγείας

  • Την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Ο κ. Πέτσας, αφού υπογράμμισε ότι διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες, ανέλυσε όλες τις δράσεις της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα και στάθηκε αρκετά στην ενίσχυση του συστήματος υγείας. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχουν εγκριθεί επιπλέον 3.285 προσλήψεις, οι ΜΕΘ τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί σε 813, ενώ έχει γίνει παραγγελία από το υπουργείο Υγείας για 600 επιπλέον αναπνευστήρες.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας απηύθυνε κάλεσμα για όποιον μπορεί να προχωρήσει σε δωρεές, ενώ σχετικά με τους εθελοντές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδράμουν στην στήριξη του τομέα της υγείας, ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί στην σχετική ψηφιακή πλατφόρμα 8.785 γιατροί, νοσηλευτές και επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Σχετικά με το χώρο της ιδιωτικής υγείας και τις κατηγορίες που ακούγονται για προνομιακή μεταχείριση των ιδιωτών παρόχων υγείας, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι «δεν υπάρχουν δώρα σε ιδιώτες, μόνο στενή συνεργασία με ιδιώτες παρόχους υγείας» και δεν απέκλεισε – ανάλογα με την εξέλιξη της μετάδοσης του κορονοϊού και τις ανάγκες που θα προκύψουν - να γίνει επίταξη μέσων και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα.

Για την πορεία της οικονομίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε γίνεται καθημερινά αξιολόγηση και ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπουν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι σε καθεστώς στήριξης. Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα στην εκ περιτροπής απασχόληση τους επόμενους 6 μήνες –κάτι που έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης- ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι από τις 18 Μαρτίου έχουν απαγορευθεί οι απολύσεις και ότι θα επανεξεταστεί η επέκταση του μέτρου προστασίας των θέσεων εργασίας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα». «Θα είναι ένα κόστος που θα το αναλάβουμε όλοι μαζί», διευκρίνισε για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού ο κ. Πέτσας.

Ειδική αναφορά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έγινε για την προσπάθεια των 9 ηγετών καρτών της ΕΕ –μεταξύ των οποίων και του Κυριάκου Μητσοτάκη- σχετικά με την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, με ειδική χρηματοδότηση από την ΕΕ και έκδοση ευρωομολόγου, το «ομόλογο Corona», προκειμένου να στηριχθούν οι οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Πέτσας εξέφρασε την ελπίδα της έκδοσης του ειδικού ομολόγου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξήγησε ότι σήμερα το απόγευμα θα γίνει σχετική συζήτηση σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρώπης και εκτίμησε ότι αν και σήμερα δεν αναμένονται ανακοινώσεις για συγκεκριμένες δράσεις, οι συνθήκες ωριμάζουν για να συνεργαστούν οι εταίροι σε μία κοινή πολιτική.

Τέλος, μεταξύ άλλων, ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι δεν είναι ώρα για νέους διχασμούς, ότι απαιτείται ομοψυχία και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταδικάσει την όποια παραφωνία εκφράζεται από στελέχη της Κουμουνδούρου.

Αξιοποίηση Μόσιαλου

Εν τν μεταξύ, από το πρωθυπουργικό γραφείο έγινε γνωστό ότι με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος ορίζεται εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.