Header Ads

Ουκρανία: Φωτιές και αναταραχή σε μια μικρή πόλη εξαιτίας του κορονοϊού

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι 8.300 κάτοικοι στην ουκρανική πόλη Novi Sanzhary εξαιτίας του συναγερμού που έχει σημάνει λόγω του κορονοϊού. Οι πολίτες ανησυχούν έντονα πως ο Covid-19 που έχει απομονώσει και ταλαιπωρήσει χιλιάδες ανθρώπους ανά την υφήλιο, θα φτάσει και στον απομακρυσμένο τόπο τους, προκαλώντας τον θάνατο.

Στην Novi Sanzhary έχουν σημειωθεί βίαια επεισόδια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα αστυνομικοί και να συλληφθούν για πρόκληση ταραχών άλλοι 24 άνθρωποι. Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλά για μια «μεσαιωνική συμπεριφορά». Ήδη στην περιοχή, για την εκτόνωση της κατάστασης έχουν σπεύσει μέλη της κυβέρνησης αλλά και γιατροί οι οποίοι διαβεβαιώνουν τους κατοίκους πως θα πάνε όλα καλά.

Τι έχει όμως προκαλέσει την κατάσταση αυτή; Και γιατί τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο; Η απάντηση είναι ένας τοξικός συνδυασμός περιορισμένων και λανθασμένων πληροφοριών που διαδόθηκαν από τις ουκρανικές Αρχές, η παραπληροφόρηση που ξεκινά κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μια στοχευμένη ψεύτικη ενημερωτική καμπάνια από ανθρώπους που πληρώνονται ακριβώς για τον σκοπό αυτό και οι οποίοι, ωστόσο δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Ο ιστότοπος του BuzzFeed ταξίδεψε στην μικρή πόλη, που βρίσκεται 210 μίλια μακριά από το Κίεβο, για να διαπιστώσει από κοντά τις αιτίες της κρίσης που έχει δημιουργηθεί. 

Ολα ξεκίνησαν στις 18 Φεβρουαρίου, όταν ένα αεροπλάνο από την Γουχάν της Κίνας έφτασε στην Ουκρανία. Φήμες ανέφεραν πως αρκετοί από τους 45 Ουκρανούς που επέβαιναν σε αυτό και 27 άτομα άλλης εθνικότητας είχαν μολυνθεί από τον Covid-19.

Μετά την αποβίβασή τους στην Ουκρανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως όλοι εξετάστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο, θα τεθούν σε καραντίνα προληπτικά. Παρόλα αυτά, η φήμη για το ότι δεκάδες υποτιθέμενοι άρρωστοι θα περιφέρονταν στην μικρή πόλη της χώρας σύντομα προκάλεσε σάλο.

Οι κάτοικοι επικοινώνησαν μέσω των social media και αποφάσισαν να δράσουν. Ετσι, βγήκαν στους δρόμους, έστησαν εμπόδια, φράχτες, έβαλαν φωτιές για να μην αφήσουν τους άλλους ξένους που θεωρούσαν άρρωστους να περάσουν. Η κατάσταση ξέφυγε μέσα σε λίγες μέρες. Οι άνθρωποι κατηγορούσαν τους πολιτικούς πως θα φέρουν στον τόπο τους την «ασθένεια που σκοτώνει».

Οι δημοσιογράφοι του BuzzFeed μίλησαν με την Ίνα Κόμπα, την επικεφαλής του συμβουλίου των κατοίκων της πόλης. «Τους τελευταίους δύο μήνες μας μιλούν όλοι για μια θανατηφόρα ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο. Οι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους εξαιτίας της. Μετά έρχεται ένα αεροπλάνο που νομίζαμε πως μεταφέρει ασθενείς. Λογικό ήταν ο κόσμος να εξαγριωθεί», είπε.

Η ίδια εξήγησε πως στην αρχή όλα ξεκίνησαν από μια φήμη, σε μικρό όμως χρονικό διάστημα επήλθε το χάος. Κι όλα αυτά από τα fake news και τους ψευδείς ισχυρισμούς κάποιων. Είπε πως στον Τύπο κυκλοφόρησαν πρωτοσέλιδα που ανέφεραν ακόμα και την λέξη «Αρμαγεδών» για να προκαλέσουν πανικό.

Όσο περισσότεροι κάτοικοι συγκεντρώνονταν τα βράδια στις πλατείες για να διαδηλώσουν, τόσο περισσότερη ήταν και η δράση των δυνάμεων ασφαλείας. Η αστυνομία προσπαθούσε να τους διαλύσει και εκείνοι να της επιτεθούν.

Μία γυναίκα έγραψε στο facebook: «Αν σήμερα κοιμηθούμε ήρεμοι και δεν βγούμε στους δρόμους, αύριο θα ξυπνήσουμε νεκροί εξαιτίας του κορονοϊού».

Ενας άλλος άνδρας έδινε δημόσια την διεύθυνση ενός νεκροταφείου και έλεγε πως θα χρειαστεί στους πολίτες όταν θα πεθάνουν από τον Covid-19.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.