Header Ads

«Πώς ξεπεράσαμε τον κορονοϊό»: Νόσησαν από τον Covid-19 και αφηγούνται

.

Εν μέσω φόβου, εφαρμογών καραντίνας και αποθήκευσης τροφίμων, είναι εύκολο να αγνοήσουμε, ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, ο οποίος έχει εξαπλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Η ασθένεια μπορεί να διαφέρει, ως προς τα συμπτώματα, ειδικά σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα υγείας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους, όπως αυτόν της πνευμονίας. Ωστόσο για τους περισσότερους που νοσούν, ο κορονοϊός, προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα. Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία αναρρώνει από τον ιό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ασθενείς που νοσούν ήπια, αναρρώνουν, εντός δύο εβδομάδων, ενώ τα πιο βαριά περιστατικά, μπορεί να χρειαστούν έξι εβδομάδες. Στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε αρχικά ο ιός, διαγνώστηκαν πάνω από 80.000 κρούσματα, με τα 58.000 εξ αυτών να έχουν ξεπεράσει την ασθένεια.

Επειδή η διαφορά του αντίκτυπου μπορεί να είναι μεγάλη, οι αρχές παγκοσμίως έχει να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο του να προειδοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους του ιού, χωρίς να προκαλέσουν πανικό.

Ήδη οι επιπτώσεις του ιού έχουν ταράξει την παγκόσμια αγορά. Οι τιμές πετρελαίου διεθνώς έχουν δεχτεί πλήγμα, που ανάλογο του, έχουμε να παρατηρήσουμε από τον Πόλεμο του Κόλπου, ενώ νέοι περιορισμοί επιβλήθηκαν στην Ιταλία και το Ισραήλ, καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, κάποιοι από τους πιο ευάλωτους ασθενείς, παλεύουν να ξεπεράσουν την ασθένεια.

Ο πατέρας του Τσάρλι Κάμπελ, Γιουτζίν Κάμπελ σε ηλικία 89 ετών διαγνώστηκε με κορονοϊό και νοσηλεύτηκε στο Έντμοντς, στην Ουάσινγκτον. Ο Τσάρλι Κάμπελ, δήλωσε πως ο γιατρός του πατέρα του, είναι επιφυλακτικά αισιόδοξος, προσθέτοντας: «υπό κανονικές συνθήκες, θα έδινε εξιτήριο στον πατέρα μου, αλλά αυτές δεν είναι κανονικές συνθήκες.»

Ο Γιουτζίν Κάμπελ ήρθε στο νοσοκομείο από το Life Care Center, ένα γηροκομείο στο Κρίκλαντ, από το οποίο προέρχονται τα 19 εκ των 23 θυμάτων του κορονοϊού στην Ουάσινγκτον.

«Τον είδαμε χθες και έδειχνε μια χαρά,» ανέφερε ο Κάμπελ, σημειώνοντας ότι ο πατέρας του αναπνέει κανονικά και ότι οι μετρήσεις του, συμπεριλαμβανομένων των παλμών του, κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα. «Μπορεί να είναι ο γηραιότερος άνθρωπος, που θα αναρρώσει από τον κορονοϊό.»

Για κάποιους που έχουν μπει σε καραντίνα, το άγχος και ο φόβος ότι θα στιγματιστούν από τους φίλους, τους γείτονες και τους συνεργάτες τους, τους κάνει πρόθυμους να δώσουν προσοχή στο παραμικρό, που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία τους. Το Associated Press πήρε συνεντεύξεις, από μερικούς ασθενείς με την νόσο του κορονοϊού - επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess το οποίο κατέληξε σε καραντίνα στην Ιαπωνία - οι οποίοι ανέφεραν ότι τα συμπτώματα που είχαν, ήταν όμοια με αυτά της κοινής γρίπης.

«Με κλίμακα το 10, θα έλεγα ότι είναι στο 2» δηλώνει ο Κάρλ Γκόλντμαν, ο οποίος νοσηλεύεται στην Ομάχα της Νεμπράσκα από τις 17 Φεβρουαρίου, καθώς ανέβασε ανέβασε πυρετό 39.5, μετά την πτήση του από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ.

Ο Γκόλντμαν ενυδατώνεται με Gatorade. Ο βήχας του συνεχίζει για δεύτερη εβδομάδα, αλλά ισχυρίζεται πως αν ήταν θετικός στην κοινή γρίπη θα έχανε μόνο μια μέρα από την δουλειά του. Παραμένει ενεργός περπατώντας στο δωμάτιο, στην προσπάθεια του να επανέλθει σταδιακά στην ρουτίνα του, κάνοντας 10.000 βήματα καθημερινά.

«Καταλαβαίνω απόλυτα ότι πρέπει να βρίσκομαι εδώ και ότι για να βγω, θα πρέπει να αναρρώσω πλήρως,» πρόσθεσε.

Ο Γκρεγκ Γιέρεξ, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός με την γυναίκα του, Ρόουζ Γιέρεξ στο Diamond Princess, είπε ότι δεν είχε καθόλου συμπτώματα και ένιωθε υγιής, όπως κάθε άλλη μέρα.

«Αν ήμουν σπίτι θα έβγαινα έξω και θα έκανα ακριβώς ότι κάνω κάθε μέρα,» ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε ενώ βρισκόταν σε νοσηλεία στην Ναγκόγια της Ιαπωνίας. Η Ρόουζ Γιέρεξ, όταν εξετάστηκε στο νοσοκομείο, ήταν αρνητική.

Για τον Γκρέγκ Γιέρεξ, η ψυχολογία ήταν αυτή που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο, στην αντιμετώπιση της ασθένειας, από το ζευγάρι κατά την διάρκεια της παραμονής τους σε καραντίνα όπου απομονώθηκαν από φίλους και οικογένεια, απέχοντας από κάθε άμεση επαφή με ανθρώπους.

«Είναι σαν φυλακή,» δηλώνει. «Περπατάς πάνω-κάτω, ανησυχείς, αγχώνεσαι και φαντάζεσαι διάφορα πράγματα. Δεν το ελέγχεις.»

Ο Γκρεγκ Γιέρεζ, έχοντας πάρει εξιτήριο, ανέφερε πως με την γυναίκα του θα επισκεφτούν ειδικό, συμβουλευτικά, για το ψυχολογικό άγχος που βίωσαν.

Η συνεπιβάτης τους Ρεμπέκα Φρέισουρ, μπορεί να αντιληφθεί πλήρως, το πως αισθάνονται.

«Δεν μιλούσα σε κανέναν,» ανέφερε σε συνέντευξη της μέσω βιντοκλήσης, ενώ νοσηλευόταν στην Ναγκόγια. «Έχω ένα μικρό παράθυρο, στο δωμάτιο μου, όμως δεν μπορώ να βγω έξω. Ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας που έχω με τον υπόλοιπο κόσμο, είναι το messenger. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να βιώσει κάτι τέτοιο.»

Σύμφωνα με την Φρέισουρν ένα από τα πράγματα που της προκαλούσαν εκνευρισμό ήταν η αναμονή μέχρι να λάβει τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Όσοι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, θα πρέπει να έχουν δύο αρνητικά τεστ για να πάρουν εξιτήριο.

Η Φρέισουρν μπορεί να έχει πάρει εξιτήριο, ωστόσο ανησυχεί ότι θα αντιμετωπίσει στιγματισμό από την κοινότητα της.

«Ίσως να φοβούνται, ή να με κρίνουν για την παραμονή μου στο σπίτι, πιστεύοντας ότι θα φέρω τον ιό στην περιοχή,» αναρωτιέται.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

 

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.