Header Ads

Το 1/5 των ασθενών με κορονοϊο παγκοσμίως έχει αναρρώσει - Πάνω από 30.000 νεκροί, άνω των 700.000 τα κρούσματα

Tο 1/5 των ανθρώπων που αναφέρθηκαν αναφερθεί ως καταγεγραμμένα κρούσματα του κορονοϊού έχουν αναρρώσει πλήρως κατά τους τρεις μήνες που η πανδημία με γοργούς ρυθμούς έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Ο νέος κορονοϊός με παρουσία σε 199 χώρες και περιοχές έχει κοστίσει τη ζωή σε 33.993 ανθρώπους ενώ έχουν αναφερθεί συνολικά 723.304 ασθενείς και 151.801 έχουν αναρρώσει. 

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σήμερα ανέρχεται σε 537.510 εκ των οποίων το 95% (510.798) παρουσιάζουν σχετικά ήπια συμπτώματα και ένα 5% (26,712) των ασθενών είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Από τις υποθέσεις ασθενών που έχουν κλείσει το 82% είναι όσοι έχουν αναρρώσει και το 18% κατέληξαν. 

Αν και οι ΗΠΑ είναι πλέον σταθερά η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή η περιοχή του πλανήτη με τις πιο πολλές ενεργές εστίες εξάπλωσης του ιού με πρώτη πάντα την Ιταλία ενώ ακολουθούν Ισπανία και Γερμανία. Στην πρώτη 10αδα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα (πέραν της Κίνας) συναντάμε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. 

Στην Κίνα η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα τον εντοπισμό 31 νέων κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης εγχώριας μετάδοσης, ενώ ανέφερε και τέσσερις νέους θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 81.470, σε 3.304 οι νεκροί ενώ έχουν αναρρώσει 75.700 άνθρωποι. 

www.worldometers.info

ΗΠΑ 

Τις τελευταίες ώρες έχουν ανακοινωθεί ακόμη 131 νέα κρούσματα ενώ την Κυριακή καταγράφηκαν 18.469 και 264 νεκροί.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι θάνατοι θα φθάσουν στην κορύφωσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «πιθανόν» σε δύο εβδομάδες αλλά επίσης διαβεβαίωσε πως «Θα μπούμε στον δρόμο της ανάκαμψης» ως την 1η Ιουνίου. Τόνισε δε πως εάν οι αρχές των ΗΠΑ μπορέσουν να συγκρατήσουν τον αριθμό των θανάτων σε 100.000 ως 200.000 ώστε τα θύματα να μη φθάσουν τα 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, αυτό θα σημαίνει πως «κάναμε πολύ καλή δουλειά».

Επίσης ανακοίνωσε πως παρατείνει ως την 30ή Απριλίου η ισχύς τα περιοριστικά μέτρα που αρχικά σχεδιαζόταν να αρθούν το Πάσχα των καθολικών, τη 12η Απριλίου.

Τέλος ανακοίνωσε πως δεν εξετάζεται το σενάριο να τεθούν σε καραντίνα οι πολιτείες της Νέας Υόρκης και του  Νιού Τζέρσι που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία μαζί με την Καλιφόρνια. Συγκεκριμένα η Νέα Υόρκη έχει αναφέρει 965 θανάτους και 59,648 κρούσματα, το Νιού Τζέρσι 161 και 13. 386 και η Καλιφόρνια 131 και 6.312. 

Σύνολο: 2,484 νεκροί,142.178 ασθενείς.

Ιταλία

Ακόμη και αν οι ΗΠΑ είναι εδώ μέρες πλέον η μεγαλύτερη ενεργή εστία μετάδοσης του ιού στον κόσμο, η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει απελπιστική επί περίπου ένα μήνα. Την Κυριακή αναφέρθηκαν 756 θάνατοι και 5.217 κρούσματα ενώ σήμερα ο συνολικό αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000. Ο αριθμός των θανάτων που αναφέρονται καθημερινά παραμένει εξαιρετικά υψηλός αλλά ευτυχώς όχι τόσο όσο την χειρότερη μέχρι τώρα ημέρα για την Ιταλία δηλαδή την 27η Μαρτίου με τους 919 νεκρούς. 

Σύνολο: 10.779 νεκροί, 97.689 ασθενείς.

Ιταλία. 

 

Ισπανία

821 νέοι θάνατοι αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο ενώ ανακοινώθηκαν πως ακόμη 6.875 νοσούν. 

Σύνολο: 6.803 νεκροί, 80.110 ασθενείς.

Γερμανία

Αύξηση του αριθμού των νέων θανάτων και σχετική μείωση των νέων κρουσμάτων ανέφεραν οι αρχές της χώρας την Κυριακή. Συγκεκριμένα οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 108 και οι ασθενείς κατά 4.740. Σε κάθε περίπτωση η χώρα συνεχίζει να παρουσιάζει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό θνητότητας. 

Η χώρα όμως θρηνεί και για την αυτοκτονία, όπως φαίνεται, του Υπ.Οικονομικών της κυβέρνησης της Εσσης. «Φαίνεται ότι φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών» εξαιτίας της πανδημίας ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού του κρατιδίου, 

Σύνολο: 541 νεκροί, 62.435 ασθενείς. 

Γερμανία. 

 

Γαλλία

Μείωση των νέων αναφερόμενων κρουσμάτων και σταθερή σχετική εικόνα σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που υπέκυψαν. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 292 νέοι θάνατοι και 2.599 νέα κρούσματα. 

Μεταξύ των νεκρών και ένας πρώην υπ.Οικονομικών της χώρας, ο 75χρονος Πατρίκ Ντεβεντζιάν. 

Σύνολο: 2.606 νεκροί, 40.174 ασθενείς. 

Ιράν

Σε έξαρση παραμένει η επιδημία στη χώρα ενώ την Κυριακή ανακοινώθηκαν ακόμη 123 θάνατοι και 2.901 νέα κρούσματα. 

Σύνολο: 2.640 νεκροί, 38.309 ασθενείς. 

Ηνωμένο Βασίλειο

Ακόμη 209 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονται με τον νέο κορονοϊο ενώ ανακοινώθηκαν 2.433 νέοι θάνατοι. 

Ο πρωθυπουργός, σε επιστολή που απευθύνει σε 30εκατ. πολίτες (με κόστος 5.8εκατ λίγες) προειδοποιεί ότι η πανδημία κορονοϊού θα επιδεινωθεί και προσπαθεί να πείσει πως η κυβέρνηση έλαβε τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή και καταλήγει: «Είναι σημαντικό για εμένα να είμαι ειλικρινής μαζί σας: γνωρίζουμε ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν». 

Σύνολο: 1.228 νεκροί, 19.522 ασθενείς.

Covid-19 και Μπόρις Τζόνσον: Η βρετανική «περίπτωση» της πανδημίας

Bρετανία

 

Ελβετία

36 νέους θανάτους ανέφερε η χώρα με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει σταθερά υψηλός ενώ την ίδια μέρα κατέγραψε μια σημαντική μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αφού ανήλθαν σε 753 (αντί άνω των 1.000 σε ημερήσια βάσει τις τελευταίες ημέρες).

Σύνολο: 300 νεκροί, 14.829 ασθενείς. 

Ολλανδία

Τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανακοίνωσε την Κυριακή η χώρα αφού έφτασαν τους 132 ενώ υψηλός παρέμεινε και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αφού καταγράφηκαν ακόμη 1.104. 

Σύνολο: 771 νεκροί, 10.866 ασθενείς. 

Βέλγιο

Ρεκόρ θανάτων και στο Βέλγιο, που είναι η 10η χώρα στον κόσμο με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (πέραν της Κίνας), με τις αρχές να καταγράφουν ακόμη 78 νεκρούς εξαιτίας του Covid-19 ενώ αναφερθήκαν 1.702 νέα κρούσματα, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μέχρι σήμερα για τη χώρα. 

Σύνολο: 431 νεκροί, 10.836 ασθενείς.

 

Ολλανδιά

 

Οι εξελίξεις σε άλλες χώρες

Τουρκία

Το υψηλότερο αριθμό θανάτων σε μία ημέρα κατέγραψε η γείτον χώρα αφού πέθαναν 24 άνθρωποι ενώ αναφέρθηκαν ακόμη 1.815 νέα κρούσματα. Συνολικά στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 131 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί 9.217 περιπτώσεις ασθενών. 

Στο μεταξύ ο τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά επέκρινεχρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι ισχυρίζονται πως τα επίσημα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα για την επιδημία του κορονοϊού από τις τουρκικές αρχές είναι ανακριβή.

«Οι ισχυρισμοί (...) ότι υπάρχει ανακολουθία στα δεδομένα που ανακοινώνουμε είναι εντελώς αβάσιμοι», τόνισε ο τούρκος υπουργός Υγείας με ανάρτησή του στο Twitter. «Τα αριθμητικά δεδομένα που ανακοινώνουμε βασίζονται απευθείας στα δεδομένα διάγνωσης της [ασθένειας] COVID-19. Είναι δεδομένα στιγμιαία και σε πραγματικό χρόνο. Δεν είναι χρήσιμο να διαστρεβλώνουμε τα γεγονότα», πρόσθεσε. 

Ιαπωνία 

Οι αρχές πρόκειται να διευρύνουν το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου των αλλοδαπών στη χώρα μέχρι νεοτέρας και να συμπεριλάβουν σε αυτό τους πολίτες των ΗΠΑ, της Κίνας, της Νότιας Κορέας και των περισσότερων χωρών της Ευρώπης. Ενδέχεται επίσης να απαγορεύσει τα ταξίδια προς και από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ασάχι.

Ως το απόγευμα της Κυριακής, πάνω από 1.800 άνθρωποι είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και οι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 είχαν φθάσει τους 55. 

Περίεργη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Τουρκία

 

Αργεντινή

Ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε παράταση για 14 ημέρες του υποχρεωτικού περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών ενώ  η Αργεντινή παρουσιάζει 20 νεκρούς και 820 ασθενείς. Σημειώνεται πως μετά την λήψη των περιοριστικών μέτρων η αύξηση των νέων κρουσμάτων μόλυνσης επιβραδύνεται τα τελευταία 24ωρα. Τον περιορισμό των κινήσεων των προσώπων, που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από 10 ημέρες, τηρεί περίπου το 90% των πολιτών, σημείωσε ο Αλμπέρτο Φερνάντες.

Νότια Κορέα

Αν και η χώρα ήταν πριν λίγες εβδομάδες στην κορυφή των πέντε χωρών με τα περισσότερα κρούσματα η εξέλιξη της εξάπλωσης του ιού έχει περιοριστεί δραστικά. Οι αρχές κατέγραψαν μόλις 78 νέα κρούσματα ενώ έξι άνθρωποι πέθαναν. Συνολικά προσβλήθηκαν 9.661 και έχασαν τη ζωή τους 158. 

Ακτή Ελεφαντοστού

Ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφηκε χθες Κυριακή στην Ακτή Ελεφαντοστού ενώ καταγράφηκαν ακόμη 25 νέα κρούσματα  με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 165. 

Ο πρόεδρος Αλασάν Ουαταρά κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ έκλεισαν όλα τα μακί(λαϊκά εστιατόρια), τα μπαρ και άλλοι χώροι διασκέδασης, καθώς επίσης σχολεία και πανεπιστήμια. Η χώρα έχει κλείσει τα σύνορά της μέχρι νεοτέρας.

Βραζιλία

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου αψήφησε για ακόμη μια φορά τις συστάσεις της ίδιας της κυβέρνησής του για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας , βγαίνοντας να συναντήσει κατοίκους στην πρωτεύουσα Μπραζίλια κι επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα «δεν μπορεί να σταματήσει».

«Αυτό που διαπιστώνω συζητώντας με τον κόσμο είναι πως θέλει να δουλέψει. Αυτό που λέω από την αρχή είναι ας προσέχουμε, οι μεγαλύτεροι από 65 ετών ας μείνουν σπίτι», είπε ο ακροδεξιός πρόεδρος απευθυνόμενος σε πλανόδιο πωλητή, όπως καταγράφει βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter και αποτυπώνει την αγωνία των ανθρώπων πως δεν θα έχον τα προς το ζην.  «Ο θάνατος έρχεται, αν το θέλει ο Θεός. Αλλά δεν μπορούμε να κάτσουμε άπρακτοι, φοβόμαστε, διότι αν δεν πεθάνουμε από την αρρώστια, θα πεθάνουμε από την πείνα» φαίνεται να λέει ο άνδρας ενώ ο Μπολσονάρου του απαντά όλο βεβαιότητα «Δεν θα πεθάνεις». 

Η χώρα έχει 3.904 καταγεγραμμένα κρούσματα και 101 νεκρούς. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.