Header Ads


ΓΛΙΤΩΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

Συγκρίνετε τις τιμές ΟΛΩΝ των παρόχων ρεύματος και βρείτε το καλύτερο!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Τζίχο Ιμ στη HuffPost Greece: Το φαγητό είναι το πιο ουσιαστικό συνεκτικό μας νήμα

Ο Κορεάτης Τζίχο Ιμ είναι ο «Περιπλανώμενος Σεφ»

«Περιπλανήθηκα για 40 χρόνια με στόχο την αναζήτηση πρώτων υλών. Δεν υπάρχει τίποτα σε ολόκληρη τη φύση που να μην χρησιμοποιείται», λέει ο Κορεάτης σεφ Τζίχο Ιμ στα πρώτα λεπτά του ντοκιμαντέρ «Περιπλανώμενος Σεφ».

Ο Ιμ, γνωστός και ως «Περιπλανώμενος Σεφ», περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ταξιδεύοντας στην Κορεατική χερσόνησο, αναζητώντας μοναδικά συστατικά και τιμώντας τη Μητέρα Φύση, με την οποία τον συνδέει μια πολύ δυνατή και προσωπική σχέση. Έμαθε για τα βότανα και τη χρήση τους από τον πατέρα του, ο οποίος εξασκούσε την παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.

Σε ηλικία 12 ετών, ο Ιμ έφυγε από το σπίτι και άρχισε να διασχίζει βουνά, αγρούς, μέχρι και ποτάμια της Κορέας. Διδάχτηκε την τέχνη της μαγειρικής σε διαφορετικές κουζίνες, εργάστηκε σε ιαπωνικά, κινέζικα και κορεάτικα εστιατόρια για να επιβιώσει. Μέχρι να αποκτήσει τον τίτλο του σεφ, δεν γνώριζε την ύπαρξη και έννοια του όρου. «Μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους, τη διαφορετικότητά τους. Οταν ανακαλύπτω νέα συστατικά, αναρωτιέμαι τι θα ταίριαζε στον άνθρωπο που έχω απέναντί μου και έτσι μαγειρεύω αυτό που θεωρώ το κατάλληλο για εκείνον. Οταν έφτασα σε ηλικία 20 χρονών, θεωρούσα και επισήμως τον εαυτό μου μάγειρα», αφηγείται ο Ιμ στο πρότζεκτ της Χάιε-Ραϊουνγκ Παρκ.

Στα 22 του, ο Ιμ είδε την ζωή του να αλλάζει: ο άνθρωπος που τον μεγάλωσε, η μητέρα του, πέθανε. Ομως, ο ίδιος γνώριζε από καιρό ότι εκείνη δεν ήταν η βιολογική του μητέρα. Τότε είναι που ξεκινάει η περιπλάνησή του στην Κορέα, ψάχνοντας τα ίχνη της πραγματικής του μητέρας. «Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος πόθος στα πιάτα μου; Θα μπορούσε να είναι η επιθυμία να γνωρίσω τη μητέρα μου και πότε σταματά η λαχτάρα για τη μητέρα;», λέει ο Ιμ στο ντοκιμαντέρ. Τα πιάτα του Κορεάτη σεφ είναι «φιλικά» προς τη φύση και τα βασικά του υλικά που προέρχονται από τη γη, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. «Οι πρόγονοί μας έχουν συγκεντρώσει πολλά συστατικά και πληροφορίες, ώστε οι συνταγές τους να σώζουν ζωές», εξηγεί ο Ιμ.

Ο «Περιπλανώμενος Σεφ» αποτελεί ένα συγκινητικό γαστρονομικό ταξίδι. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την ιστορία του Ιμ καθώς ταξιδεύει σε περιοχές της Κορέας, μαγειρεύει για ανθρώπους που συναντά στο δρόμο και αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του: να δημιουργήσει μέσα σε μόλις 24 ώρες 108 νέα πιάτα (σημαδιακός αριθμός για τους Βουδιστές) ως το «ευχαριστώ» στην θετή του μητέρα.

Ο Ιμ μίλησε στη HuffPost Greece  με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας (ΔΑΝΑΟΣ, Κινηματογράφος Ααβόρα, Cine John Cassavetes, CineCinema), από τις 15 έως τις 26 Ιανουαρίου.

«Αισθάνομαι επιτέλους ελεύθερος»

«Άρχισα να μαγειρεύω για να κερδίζω τα προς το ζην. Το εστιατόριο είναι το πιο κατάλληλο μέρος για αστέγους και ανέργους, γιατί τους παρέχει σπίτι και φαγητό. Οσον αφορά την παρουσίαση της ιστορίας μου μέσα από το ντοκιμαντέρ, καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού της ζωής μου, ήμουν υποχρεωμένος να “χτίζω” συνεχώς πάνω μου έναν ανεπιθύμητο “εξοπλισμό” ενάντια στα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που βίωνα. Εχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, νομίζω όμως ότι ήρθε η ώρα να τον καταστρέψω και να τον ξεφορτωθώ, να απογυμνωθώ. Αισθάνομαι επιτέλους ελεύθερος».

«Το φαγητό είναι το πιο ουσιαστικό συνεκτικό μας νήμα»

«Όπως έχει πει και ο ποιητής Τζων Ντον: “κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί αποκλειστικά του εαυτού του”, όλοι οι άνθρωποι στη γη συνδέονται μεταξύ τους. Δεν θα μπορούσα να υπάρξω χωρίς εσάς, είστε ο άλλος μου εαυτός (το alter ego). Νομίζω ότι το φαγητό είναι το πιο ουσιαστικό συνεκτικό μας νήμα. Όπως “το ωραίο είναι μια υπόσχεση ευτυχίας” για τον Σταντάλ και η τέχνη για τον Αντόρνο, είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι το φαγητό είναι επίσης υπόσχεση ευτυχίας. Μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι όταν μοιραζόμαστε το φαγητό. Το να μοιράζεσαι σημαίνει να νοιάζεσαι. Το να νοιάζεσαι σημαίνει να αγαπάς. Αυτό είναι το μήνυμα που ελπίζω να μεταφέρω μέσω των πιάτων μου. Μακάρι τα πιάτα μου να οδηγήσουν τους ανθρώπους στα... ουράνια».

Τα βασικά του υλικά του Ιμ που προέρχονται από τη γη, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι προκλήσεις στα ταξίδια

«Πολλές φορές βρέθηκα χαμένος σε σκοτεινό δάσος κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης μου στην Κορέα. Αλλά την ίδια στιγμή, βρήκα ότι ακόμα και το πιο σκοτεινό δάσος έχει μια κρυμμένη δέσμη φωτός για να μας οδηγήσει έξω από το σκοτάδι. Δεν υπάρχει καμία δυσκολία χωρίς κάποια φιλικά χέρια. “Per aspera ad astra” («μέσα από δυσκολίες θα φτάσουμε στα αστέρια») είναι το μότο μου. Κάθε φορά που συνάντησα κάποιο εμπόδιο, δεν υποχώρησα ποτέ από την πρόκληση αντιμετώπισής του».

«Η φύση είναι ένα πραγματικό θησαυροφυλάκιο φαγητού»

«Ρουφάμε τη ζωή μας από το στήθος της μητέρας Φύσης. Είναι αδύνατο να επιβιώσουμε αν το εγκαταλείψουμε. Η Μητέρα Φύση είναι η ίδια η ζωή. Κάθε έθνος φαίνεται να έχει τη δική του προτίμηση ως προς το φαγητό, αφήνοντας ανέπαφη μια μεγάλη ποικιλία από φυσικά τρόφιμα. Η φύση είναι ένα πραγματικό θησαυροφυλάκιο φαγητού. Το άφθονο (Cornucopian gift) δώρο της Φύσης βρίσκεται πάντοτε στη διάθεσή μας. Είναι επομένως πολύ λυπηρό το γεγονός ότι γυρίζουμε την πλάτη μας στη χάρη που μας κάνει η Φύση. Αποδεχόμενοι την απεριόριστη χάρη της φύσης και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας προς τη Μητέρα Φύση, ας δεσμευθούμε για τον κόσμο της Ένωσης (Henosis)».

«Η φύση είναι ένα πραγματικό θησαυροφυλάκιο φαγητού», λέει ο Ιμ.

Info

Προβολές

- Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, 21:30, CineCinema, Αμαλιάδα

- Σάββατο & Κυριακή 18 & 19 Ιανουαρίου, 16.00, Κινηματογράφος Δαναός, Λ. Κηφισίας 109
H προβολή την Κυριακή 19 Ιανουαρίου γίνεται σε συνεργασία με το Wok Shop που θα προσφέρει γευστική δοκιμή στους θεατές.
-  Κυριακή 26 Ιανουαρίου, 16.00, Κινηματογράφος Ααβόρα, Ιπποκράτους 180

Τιμές εισιτηρίων: 6 ευρώ / 3 ευρώ μειωμένο (ισχύει μόνο για τις προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο)

Διοργάνωση: CineDoc

Σε συνδιοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος | Anemon Productions | Moving Docs | Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ | Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | Δήμος Βόλου | ABCinema | CineCinema Αμαλιάδας | Κινηματογράφος Ααβόρα | Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας | Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Με την υποστήριξη: Creative Europe | Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας

Σε συνεργασία: Wok Shop | «Μαθήματα Μαγειρικής» (Culinary center & Cookery Club) | Σχολή Σταυράκου | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα

  

Αλεξάνδρα Σκαράκη
Από το Blogger.