Header Ads

Ρεπορτάζ Dikaiologitika News : Τι θα γίνει με τα παράβολα της ακυρωμένης προκήρυξης 4Κ/2019 του ΑΣΕΠ

Ρεπορτάζ Dikaiologitika News : Τι θα γίνει με τα παράβολα της ακυρωμένης προκήρυξης 4Κ/2019 του ΑΣΕΠ

Ποια θα είναι η τύχη των αιτήσεων των 4.677 που έκαναν αίτηση για την προκήρυξη 4Κ/2019; Για το κόστος των παραβόλων, ο ΑΣΕΠ ψάχνει να βρει το νομοθετικό πλαίσιο για να επιστρέψει τα χρήματα, ενώ την επιστροφή των φακέλων όσων επικαλούνται ζήτημα προσωπικών δεδομένων δεν την αποκλείουν. Ωστόσο, στο ερώτημα γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός πρέπει…. να αναμείνουμε στο ακουστικό μας.

Ζήτημα επιστροφής χρημάτων υπάρχει για τον ΑΣΕΠ όσον αφορά στα παράβολα που κατέβαλλαν όσοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό με την προκήρυξη 4Κ/2019 καθώς από πολλούς έχει τεθεί αυτό το ερώτημα.

Τον Απρίλιο του 2019 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η προκήρυξη υπ’ αριθμό 4Κ/2019  «Πλήρωσης με σειρά προτεραιότητας εξήντα δύο (62) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. – “Enterprise Greece” (Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης)» (ΦΕΚ τ.ΑΣΕΠ 9/8-4-2019).

Ως προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ορίστηκε το χρονικό διάστημα από 22-4-2019 έως 10-5-2019, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ υποβλήθηκαν συνολικά  4.677 αιτήσεις για την κάλυψη των 56 θέσεων κατηγορίας ΠΕ και των 6 θέσεων κατηγορίας ΤΕ) και καταβλήθηκαν τα αντίστοιχα παράβολα από τους συμμετέχοντες σύμφωνα με τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός «Enterprise Greece» («Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.») αποτελεί τον εθνικό φορέα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών κι ως στρατηγικό του στόχο έχει τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου που στοχεύει στην τόνωση της εξαγωγικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, την ανάδειξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων σε στρατηγικά επιλεγμένους κλάδους, οι οποίοι αποτελούν σημεία αιχμής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,


Στις 10/1/2020 ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Είχε προηγηθεί, μεσούσης της διαδικασίας στο ΑΣΕΠ για την ολοκλήρωση των προσλήψεων, η ψήφιση του «Αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου» στις 24/10/2019 από την κυβέρνηση.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων σειρά διατάξεων για τον Οργανισμό “Enterprise Greece” (μέρος ΙΣΤ, άρθρο 79) οι οποίες τροποποιούν κομβικά στοιχεία του τρόπου λειτουργίας του και των αρμοδιοτήτων του ενώ ανατρέπουν πλήρως τη διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή του ΑΣΕΠ στη διαδικασία προσλήψεων καταργείται ολοκληρωτικά, οι προκηρύξεις, οι όροι και η επιλογή της διαδικασίας περιέρχονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εταιρίας, ενώ προβλέπεται ρητά και ότι η κάλυψη των αναγκών της εταιρίας μπορεί να γίνεται και με συμβάσεις δανεισμού υπηρεσιών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Τα ερωτήματα μετά την ακύρωση του διαγωνισμού

Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει από την ακύρωση του διαγωνισμού δεν είναι λίγα:

Ποιος είναι ο λόγος κατάργησης της συμμετοχής του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) στις διαδικασίες πρόσληψης του Οργανισμού;

Πώς θα διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία στις εν λόγω προσλήψεις;

Θα επιστραφούν τα χρήματα για τα παράβολα σε όσους έκαναν αίτηση;

Πρέπει να επιστραφούν κι οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά όσων έκαναν αίτηση καθώς εμπεριέχουν προσωπικά στοιχεία;Από τον ΑΣΕΠ μας απάντησαν ότι ο οργανισμός εξετάζει σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο τη δυνατότητα επιστροφής ή μη των παραβόλων και των φακέλων με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων.

Απ’ ό,τι μας είπαν, ο στόχος είναι να επιστραφούν τα χρήματα κι η λύση απότι φαίνεται θα βρεθεί. Στο δεύτερο κομμάτι (της επιστροφής των φακέλων) ακούστηκαν ιδιαιτέρα επιφυλακτικοί στο αν αυτό είναι εφικτό.Όσον αφορά στο γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός μας παρέπεμψαν στην Enterprise Greece στην οποία το Dikaiologitika News έχει αποστείλει επίσημο ερώτημα κι αναμένει απάντηση.

Δήμητρα Τριανταφύλλου
Από το Blogger.