Header Ads

Άγγλος συγγραφές καλεί σε μποϊκοτάζ του νομίσματος για το Brexit αλλά για λόγους γραμματικής

Η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και το Υπουργείο Οικονομικών για να «σφραγίσει» αυτή τη μέρα αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα αναμνηστικό νόμισμα των 50 πενών. 

Το νόμισμα παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή και πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά που σχεδιάζεται αφού τα άλλα δύο καταστράφηκαν μετά τον αντίστοιχο αριθμό αναβολών του Brexit. 

H παρουσίαση του νομίσματος όμως- που σίγουρα θα αποκτήσει συλλεκτική αξία- προκάλεσε και κάποιες αντιδράσεις και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ εκείνων που τάσσονται κατά της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. 

Για παράδειγμα, ο σερ Φίλιπ Πούλμαν - γνωστός Άγγλος συγγραφέας - καλεί σε μποϊκοτάζ αλλά για λόγους που σχετίζονται καθαρά με την γραμματική. 

Συγκεκριμένα στην μία όψη του νομίσματος είναι χαραγμένη η φράση: «Peace, prosperity and friendship with all nations» δηλαδή «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη». 

Το πρόβλημα που εντοπίζει ο Πούλμαν είναι στην απουσία του σειριακού κόμματος (ή αλλιώς του oxford comma) μετά τη λέξη «prosperity» (ευημερία) και πριν το «και».

Το σειριακό κόμμα είναι αυτό που μπαίνει πριν το προτελευταίο στοιχείο σε μια σειρά τριών οι περισσότερων ουσιαστικών, επιθέτων κ.λπ. και πριν το «και» ή το διαζευκτικό «ή» (π.χ. Αγόρασα μήλα, πορτοκάλια, και σταφύλια). 

Η χρήση του βέβαια, όπως και στην ελληνική γραμματική, διχάζει πολλούς ειδικούς αλλά και λάτρεις των γραμματικών κανόνων. 

Για τον Πούλμαν όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η χρήση του σειριακού κόμματος είναι επιβεβλημένη. Και όπως γράφει στο twitter: «Στο νόμισμα του 50 πενών του Brexit λείπει ένα κόμμα και πρέπει να το μποϊκοτάρουν όλοι οι εγγράμματοι άνθρωποι». 

 

Κάποιοι έσπευσαν να συμφωνήσουν μαζί του και κάποιοι διαφώνησαν. 

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο υπεύθυνος του λογοτεχνικού ενθέτου των Τimes, Στιγκ Άμπελ ο οποίος όπως σχολίασε «η απουσία του κόμματος μετά την ”ευημερία” με σκοτώνει». Από την άλλη η λεξικογράφος, Σούσι Ντεντ υποστηρίζει πως το κόμμα πριν το «και» είναι προαιρετικό αλλά η ίδια δηλώνει πως επιλέγει να το βάζει. Από την άλλη ο δημοσιογράφος Τζόαν Μπέικγουέλ σχολίασε πως έχει διδαχθεί πως το κόμμα πριν το «και» είναι λάθος σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Προφανώς λοιπόν το Brexit δεν διχάζει μόνο για πολικούς, οικονομικούς λόγους αλλά και για γραμματικούς!

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.