Header Ads

Συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν: Ανησυχίες και προβληματισμοί για την Ευρώπη

Εν αναμονή της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία σπεύδει να αναλάβει τα ηνία της προστάτιδας δύναμης επί του ευρωπαϊκού “άρματος”. Η συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τους ισχυρισμούς σχετικά με τις επιδιώξεις της γερμανικής πλευράς για ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου εντός μιας ιδιαιτέρως ταραγμένης και στρατηγικά αποπροσανατολισμένης Ευρώπης.

Η εμφύλια κρίση της Λιβύης κατέστησε σαφές στα κράτη μέλη της Ένωσης πως η κοινή στρατηγική κουλτούρα γύρω από ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι και το μοναδικό μέσο για επίτευξη ουσιαστικής ολοκλήρωσης. Η αποκλινόμενη αντίληψη της έννοιας της εξωτερικής απειλής, αλλά και οι διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά το γεωπολιτικό υπόβαθρο των κρατών, αποκαλύπτουν τους λόγους για τους οποίους οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν τις κρίσεις του σύγχρονου γίγνεσθαι από διαφορετική οπτική σκοπιά.

Η απομάκρυνση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ενωμένη Ευρώπη επιταχύνει την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής από φιλόδοξα κράτη, όπως είναι η Γερμανία, με σκοπό την κάλυψη του κενού ισχύος, αλλά και την αποφυγή μελλοντικών προσπαθειών από το Λονδίνο για ενδεχόμενη υπονόμευση των δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών κρατών.

Ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης της Λιβύης, αλλά και η γενικότερη στάση που επιδεικνύει η Γερμανία απέναντι σε μη ευρωπαϊκά κράτη επιβεβαιώνουν την βαθιά επιθυμία του Βερολίνου να αναδειχθεί σε πολύτιμο στρατηγικό παίκτη.

Τόσο η ανάγκη για επίτευξη ειρήνης στη Λιβύη, όσο και η από κοινού προσπάθεια για διευθέτηση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Συρία είναι σημεία που αξίζουν της προσοχής από τη συνάντηση της Καγκελαρίου με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Κατά μια έννοια, θα μπορούσε να υποστηριχθεί, πως οι διαπραγματεύσεις που επιχειρήθηκαν και σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως το προηγούμενο διάστημα, τελικώς, αποδείχθηκαν άνευ λόγου και σημασίας, μιας οι και επιδιώξεις για ειρήνευση της περιοχής κρίθηκαν άκαρπες.

 

Κωνσταντίνα Τσάκαλου
Από το Blogger.