Header Ads

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν αποκλείουμε τη Χάγη για τη διευθέτηση των διαφορών στο Αιγαίο

«Θα θέλαμε να συζητήσουμε το θέμα της παραβίασης της αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου μαζί με τις άλλες διαφορές στο Αιγαίο, με επιδίωξη την επίλυσή τους μέσω διαλόγου. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείουμε επίσης μέσα ειρηνικής διευθέτησης που θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών, περιλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Αξόι.

Όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, «η παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 είναι μόνο ένα από τα ανεπίλυτα ζητήματα στο Αιγαίο...από την αρχή η Τουρκία τακτικά και συνεχώς αναλάμβανε διπλωματικές πρωτοβουλίες και διαμαρτυρόταν για την παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών από την Ελλάδα και τρίτες χώρες».

Συνεχίζοντας, ο Αξόι πρόσθεσε ότι, όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στις συναντήσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η Τουρκία είναι «έτοιμη να αναβιώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα, περιλαμβανομένων των διερευνητικών συνομιλιών, και είναι ακόμα και έτοιμη να ανοίξει ένα νέο κανάλι διαλόγου για την ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, αντί να αντιδράσει θετικά στην πρότασή μας και να αρχίσει να συζητά, η Ελλάδα, ως συνήθως, επιλέγει να διαμαρτύρεται για την Τουρκία στην ΕΕ και επιδιώκει να βρει λύσεις από τρίτους. Αυτή η ασόβαρη στάση δεν είναι συμβατή με τις καλές σχέσεις γειτονίας. Η Ελλάδα κάνει μεγάλο λάθος εάν θεωρεί ότι θα μπορούσε να επιτύχει αποτελέσματα μέσω τρίτων χωρών όποτε αντιμετωπίζει δυσκολίες».

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.