Header Ads

Στη Λιβύη για συνομιλίες με τον Χαλίφα Χαφτάρ ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας πέταξε εσπευσμένα στη Βεγγάζη της Λιβύης την Πέμπτη για συνομιλίες με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ εν όψει τη συνόδου για την Λιβύη που θα γίνει στο Βερολίνο την Κυριακή.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο Μάας θα μιλήσει και με τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Τρίπολης, εκ μέρους των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Με τη διαδικασία του Βερολίνου έχουμε την καλύτερη ευκαιρία εδώ και καιρό να αρχίσουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη» είπε ο Μάας πριν το ταξίδι του. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά αυτή τη σύγκρουση. Αντίθετα, τώρα ανοίγει ένα παράθυρο για να απαλλαγεί η σύγκρουση από τη διεθνή επιρροή».

Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για μια πολιτική διαδικασία και διαπραγματεύσεις στη Λιβύη για την κατάσταση μετά τον πόλεμο, υπό την αιγίδα του Γκασάν Σαλαμέ, ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

«Ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να πάρουν το μέλλον της Λιβύης πίσω σε λιβυκά χέρια» συνέχισε ο Μάας.

Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια πραγματική κατάπαυση του πυρός και συμμετοχή και των δύο πλευρών σε διάλογο υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Λιβύη είναι σε χάος από την ανατροπή του Καντάφι το 2011. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (η οποία έχει υπογράψει μνημόνια κατανόησης με την Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, τα οποία παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας) εδρεύει στην Τρίπολη, ωστόσο από τον Απρίλιο πιέζεται από την επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που στηρίζεται με τη σειρά του από μια αντίπαλη κυβέρνηση στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.