Header Ads

Διπλωματικός «πυρετός» για τη Λιβύη

.

Οι ηγέτες των αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης προορίζονταν να πραγματοποιήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα τη Δευτέρα, με τη Ρωσία και την Τουρκία να τους πιέζουν να υπογράψουν δεσμευτική συμφωνία εκεχειρίας και να ανοίξουν τον δρόμο για μια συμφωνία που θα σταθεροποιούσε τη βορειοαφρικανική χώρα.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα, Τρίπολη, και ο Φαγέζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της αντίπαλης, αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, βρίσκονται και οι δύο στη Μόσχα, ανέφεραν Ρώσοι διπλωμάτες.

Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί τελευταία φορά στο Άμπου Ντάμπι τον Φεβρουάριο πέρυσι, πριν οι συνομιλίες καταρρεύσουν εξαιτίας μιας συμφωνίας για τον διαμοιρασμό της εξουσίας, και ο Χαφτάρ κίνησε τα στρατεύματά του εναντίον της Τρίπολης τον Απρίλιο, επεκτείνοντας τον έλεγχό του από τα ανατολικά και τα νότια της χώρας.

Οι συνομιλίες στη Μόσχα λαμβάνουν χώρα εν όψει συνόδου στο Βερολίνο την Κυριακή, όπου αναμένεται να συναντηθούν οι ξένοι υποστηρικτές των δύο λιβυκών παρατάξεων.

Η Τουρκία υποστηρίζει τον αντίπαλο του Χαφτάρ, Σαράτζ, ενώ Ρώσοι μισθοφόροι έχουν αναπτυχθεί στο πλευρό των δυνάμεων του LNA του Χαφτάρ- τον οποίο υποστηρίζουν επίσης Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος και Ιορδανία.

Οι συνομιλίες στη Μόσχα λαμβάνουν χώρα μετά από μια κατάπαυση του πυρός που σήμανε μια ανάπαυλα στις σφοδρές συγκρούσεις και τα αεροπορικά πλήγματα την Κυριακή, αν και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίασή της, καθώς αψιμαχίες λάμβαναν γύρω από την Τρίπολη.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν την άμυνα της Τρίπολης, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο με τη βοήθεια Ρώσων μισθοφόρων, αναφέρουν κάτοικοι. Αυτό ανάγκασε την Τουρκία, η οποία έχει συμφέροντα στη χώρα (και έχει υπογράψει μνημόνια κατανόησης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την κυβέρνηση Σάρατζ, η οποία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή) να στείλει στρατιώτες στη Λιβύη για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Λιβύη το πρωί της Δευτέρας και θα συναντούσαν αργότερα δύο λιβυκές αντιπροσωπείες, είπε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από πλευράς του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, πέταξε στην Άγκυρα τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με τη Λιβύη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνεται πως η Ρώμη προσπάθησε ανεπιτυχώς την προηγούμενη εβδομάδα να αναλάβει κεντρικό ρόλο στο θέμα της Λιβύης.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν αναδειχθεί σε σημαντικούς «παίκτες» στη Λιβύη, μαζί με αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ερωτηθείς περί Ρώσων μισθοφόρων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο πως οποιοδήποτε Ρώσοι πολίτες πολεμούν στη Λιβύη δεν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα του ρωσικού κράτους ούτε πληρώνονται από αυτό.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο επιθυμεί να διοργανώσει ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη προκειμένου να συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας, για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα να είναι επιτυχείς.

Η Γερμανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αυτή τη σύνοδο στις 19 Ιανουαρίου, ανέφεραν δύο συμμετέχοντες στις προετοιμασίες τη Δευτέρα. Η τουρκική προεδρία ανέφερε πως ο Ερντογάν θα πάει στο Βερολίνο για μονοήμερη επίσκεψη στις 19 Ιανουαρίου, ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

(με πληροφορίες από Reuters)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.