Header Ads

Κοροναϊός: Τι συμβαίνει με τη νέα φονική αναπνευστική νόσο που εξαπλώνεται παγκοσμίως

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ένα νέο κοροναϊό στην Κίνα μετά από το ξέσπασμα του στην πόλη Γουχάν ενώ έχουν αναφερθεί περισσότερα από 470 κρούσματα παγκοσμίως, τα περισσότερα στην Κίνα.

Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι ο ρυθμός μετάδοσης της νέας θανατηφόρας αναπνευστικής νόσου θα επιταχυνθεί καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια κινέζοι ταξιδεύουν από και προς τη χώρα, στο πλαίσιο των εορτασμών του Νέου Σεληνιακού Ετους.

Γνωστές περιπτώσεις

Η Κίνα έχει επιβεβαίωσε τουλάχιστον 473 περιπτώσεις της νόσου από τις 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει τέσσερις περιπτώσεις, και η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες από ένα κρούσμα η καθεμία. Ολοι οι εμπλεκόμενοι είναι κάτοικοι της Γουχάν ή πρόσφατοι επισκέπτες της πόλης.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει και στη Ρωσία εξαιτίας περιστατικών που ενδεχομένως να σχετίζονται με την ασθένεια. Ειδικότερα, ένας ντόπιος πολίτης και ένας Κινέζος φοιτητής διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης με την υποψία ότι είναι φορείς του νέου κοροναϊού. Το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του αναπληρωτή κυβερνήτη της πόλης Άννα Μιτιάνινα, μετέδωσε ότι επιβάτης αεροσκάφους το οποίο είχε αναχωρήσει από την Σαγκάη και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, επίσης με την υποψία ότι είναι φορέας του φονικού ιού.

Ερευνα για την προέλευση

Οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν την προέλευση του ιού, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να ξεκίνησε από μια αγορά στη Γουχάν, όπου πωλούνταν παράνομα είδη άγριας ζωής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι ένα ζώο φαίνεται να είναι η αιτία του κακού.

Ο υφυπουργός Εθνικής Υγείας της Κίνας, Λιν Μπιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν ενδείξεις αναπνευστικής μετάδοσης του ιού από ασθενή σε ασθενή. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές 15 μέλη του ιατρικού προσωπικού έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι ο ιός μπορεί να μην είναι τόσο θανατηφόρος όσο άλλοι κοροναϊοί, όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), το οποίο προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 800 άτομων κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης το 2002-2003 και πάλι στην Κίνα.

Μέτρα αντιμετώπισης

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό, ο οποίος φαίνεται να μεταλλάσσεται. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

Οι κινεζικές αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειες παρακολούθησης και αντιμετώπισής του πριν από την έναρξη των εορτών για το Νέο Σεληνιακό Ετος στις 24 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, έχουν συμβουλεύσει τους ανθρώπους να μην ταξιδέυουν στη Γουχάν και έχουν ζητήσει επίσης από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν εντός των τειχών.

Τα αεροδρόμια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, καθώς και σε πολλές ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Ταϊλάνδης, της Σιγκαπούρης και της Νότιας Κορέας, έχουν ενισχύσει τους ελέγχους των επιβατών από τη Γουχάν. Η Ρωσία έχει ενισχύσει τους υγειονομικούς ελέγχους στα περισσότερα από 200 σημεία εισόδου της χώρας ενώ έχει χει αρχίσει να αναπτύσσει το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με την επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Η Ταϊβάν προειδοποίησε τους πολίτες της να μην επισκεφτούν τη Γουχάν εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο και ανέστειλε όλες τις προγραμματισμένες ομαδικές εκδρομές προς την περιοχή.

Ο ΠΟΥ έστειλε οδηγίες στα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο της λοίμωξης. Αντίστοιχες οδηγίες έχει εκδώσει και ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας.

Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων έκτακτης ανάγκης συνεδρίασε την Τετάρτη στη Γενεύη για να αξιολογήσει εάν η το ξέσπασμα αποτελεί κατάσταση διεθνούς έκτακτης ανάγκης.

Δημόσιο και εταιρείες λαμβάνουν μέτρα

Ενώ η ΠΟΥ δεν έχει ακόμη προτείνει εμπορικούς ή ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ορισμένες κινεζικές πλατφόρμες ταξιδιωτικών κράτησεων και αεροπορικές εταιρείες έχουν προσφέρει δωρεάν ακυρώσεις για ταξίδια στη Γουχάν. Πέρα από τη Γουχάν, ορισμένοι Κινέζοι έχουν αρχίσει να ακυρώνουν τα ταξιδιωτικά σχέδια τους για το Σεληνιακό Νέο Ετος και να αποφεύγουν δημόσιους χώρους όπως κινηματογράφους και εμπορικά κέντρα.

Οι εταιρείες παρέχουν μάσκες στους υπαλλήλους τους και προειδοποιούν το προσωπικό να αποφύγει τη Γουχάν. Η Disneyland της Σαγκάης δεν θα χρεώσει τους πελάτες που είχαν κάνει κρατήσεις αλλά τώρα τις ακυρώνουν. Η αεροπορική εταιρεία Cathay Pacific Airways του Χονγκ Κονγκ θα επιτρέψει στους επιβάτες με προορισμό τη Γουχάν να αλλάξουν ή να ακυρώσουν τις πτήσεις χωρίς χρέωση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου ενώ θα επιτρέψουν στο πλήρωμα της καμπίνας επιβατών να φορά μάσκες στις πτήσεις προς την ηπειρωτική χώρα.

Τι γνωρίζουμε για τη Γουχάν, το επίκεντρο του κοροναϊού

Η Γουχάν φιλοξενεί πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους. Αποτελεί το κύριο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της κεντρικής Κίνας και είναι επίσης σημαντικός κόμβος μεταφορών και συγκοινωνιών.

Η πόλη έχει γνωρίσει τεράστια αύξηση στις εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις τα τελευταία χρόνια. Οι αεροπορικές εταιρείες είχαν 332.861 θέσεις διαθέσιμες από το διεθνές αεροδρόμιο Tianhe της Γουχάν αυτό το μήνα, διπλασιάζοντας τον αριθμό που προσέφεραν τον Ιανουάριο του 2010, σύμφωνα με την ιστοσελίδα αεροπλοΐας Flightglobal.

 

Οι περισσότερες πτήσεις είναι εγχώριες, με 111 πτήσεις προς το Πεκίνο κάθε εβδομάδα, 93 προς τη νοτιοδυτική πόλη Τσενγκντού, 84 προς τη νότια πόλη Γκουανγκτζού, και 83 προς το Χαϊκού.

Οσον αφορά τις διεθνείς πτήσεις, περισσότερες από 140 πρόκειται να κατευθυνθούν αυτό το μήνα προς την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, έναν δημοφιλή προορισμό για τους Κινέζους τουρίστες. Πάνω από 60 πτήσεις  αναχωρούν για την Ιαπωνία μηνιαίως.

Οι παγκόσμιες συνδέσεις περιλαμβάνουν 13 απευθείας πτήσεις προς το Σαν Φρανσίσκο κάθε μήνα, 17 για το Ντουμπάι και 14 για τη Νέα Υόρκη. Η Γουχάν προσφέρει επίσης απευθείας συνδέσεις με ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, η Μόσχα, το Παρίσι και η Ρώμη.

Στη Γουχάν δραστηριοποιούνται ακόμη οι αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Peugeot, μεταξύ των περίπου 80 γαλλικών εταιρείων στην πόλη, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τοπικής κυβέρνησης.

 Η πόλη φιλοξενεί, επίσης, το μεγαλύτερο χερσαίο λιμάνι της Κίνας και την πύλη του γιγαντιαίου υδροηλεκτρικού φράγματος Three Gorges - του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου στον κόσμο όσον αφορά τις εγκατεστημένες μονάδες - στον ποταμό Γιανγκτσέ.

Η πόλη εκτείνεται σε περίπου 8,500 τετραγωνικά χιλιόμετρα αλλουβιακής  πεδιάδας (σ.σ. πεδιάδα η οποία έχει κατακλυστεί από αποθέσεις που έχουν μεταφερθεί από τα τρεχούμενα νερά ποταμών, χειμάρρων κ.λπ.) με διασκορπισμένους λόφους και λίμνες, όπως η μεγάλη East Lake και η λίμνη Tangxun.

Καθώς το σεληνιακό νέο έτος αρχίζει το Σάββατο, με εκατομμύρια Κινέζους να ταξιδεύουν πίσω στην πατρίδα τους για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους, ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού γίνεται ακόμη μεγαλύτερος εξαιτίας του ρόλου της Γουχάν ως σημαντικού σιδηροδρομικού κόμβου.

Οι τρεις σιδηροδρομικοί σταθμοί της πόλης εκτελούν δρομολόγια προς βασικούς προορισμούς όπως το Πεκίνο και η Γκουανγκζού, με συνδέσεις υψηλής ταχύτητας μεταξύ τους.

(με πληροφορίες από Reuters)

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.