Header Ads

Ο Χαφτάρ εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε την εκεχειρία για την Λιβύη και επιτίθεται στην «τουρκική απληστία»

«Ναυάγησαν» οι προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας στην Λιβύη όπως φαίνεται από τις αναρτήσεις που έχουν γίνει στον λογαριασμό που διατηρεί στο Τwitter o Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Χαφτάρ αποχώρησε από την Μόσχα όπου διεξάγονταν συνομιλίες -με τον πρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Φάγεζ ας Σάρατζ (GNA), ρώσους και τούρκους διπλωμάτες με απώτερο στόχο την υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας- χωρίς όμως να υπογράψει την προτεινόμενη συμφωνία για κατάπαυση πυρός.

Αρχικά το Κρεμλίνο προσπάθησε να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις υπενθυμίζοντας πως ο Χαφτάρ ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσει το κείμενο αλλά τελικά εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να το υπογράψει. Τελικά παραδέχθηκε πως δεν υπήρξε υπογραφή της συμφωνίας, χωρίς να κάνει λόγο για αποτυχία των συνομιλιών.

Ωστόσο οι αναρτήσεις του ΛΕΣ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αφήνουν περιθώρια για ασάφειας ή παρερμηνείες και παρεξηγήσεις αν και ο Χαφτάρ δηλώνει πως είναι πρόθυμος να συζητήσει μια εκεχειρία αλλά στη βάση όρων που δεν θα δεχόταν ποτέ η παρούσα κυβέρνηση ενώ παράλληλα επιτίθεται στην Άγκυρα. 

Σε μια σειρά από tweets στον επίσημο λογαριασμό του ΛΕΣ αναφέρεται:

«Ο Χάφταρ και η αντιπροσωπεία του έφυγαν από τη Μόσχα και δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία σε βάρος των ηρωικών θυσιών και των φιλοδοξιών των Λίβυων για σωτηρία. Δεν θα υπογραφεί (η συμφωνία) για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι η πρόθεση της Τουρκίας να επιβληθεί στη Λιβύη ώστε να νομιμοποιήσει το παράνομο μνημόνιο (σ.σ. τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν ο Ερντογάν και ο αντίπαλος του Χάφταρ, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ). Η Λιβύη για τους Λίβυους». 

Σύμφωνα με τον Χαφτάρ: «Το έγγραφο που μου παρουσιάστηκε ήταν ένα έγγραφο απάτης και προδοσίας, το οποίο το GNA είναι πάντα πρόθυμο να υπογράψει, αλλά τα δικά μας αληθινά λιβυκά χέρια, δεν θα μπορούσαν ποτέ (σ.σ. να υπογράψουν). Ζούμε με τιμή και θα πεθάνουμε με τιμή».

Στο τρίτο κατά σειρά tweet αναφέρεται: «Είμαστε ανοιχτή σε κάθε σιμωνία που θα σταματήσει την αιματοχυσία στην βάση της εξάλειψης της τρομοκρατίας, της διάλυσης των πολιτοφυλακών και της επιστροφής στην νομιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης» και καταλήγει στρέφοντας τα βέλη του στην Τουρκία «...αλλά η έντιμες επιθυμίες έρχονται σε σύγκρουση με την ατζέντα της τουρκικής απληστίας».

Στη συνέχεια αναρτήθηκε βίντεο στο οποίο ο διαχειριστής του λογαριασμού του Ελεύθερου Λιβυκού Στρατού υποστηρίζει πως είναι ντοκουμέντο από τις διαμαρτυρίες πολιτών της Τρίπολης κατά της κυβέρνησης Σαραζ και την αντίδραση μελών της «πολιτοφυλακής και τρομοκρατών» που άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.