Header Ads

Τατόι: Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών - Έως τον Απρίλιο ο ανάδοχος για τις μελέτες

Άμεσες σωστικές ενέργειες στο κτήριο των ανακτόρων, καθώς και σε άλλα κτήρια του συγκροτήματος του Τατοΐου, ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ. Η κ. Μενδώνη ζήτησε να κατατεθεί άμεσα από τις υπηρεσίες εκτίμηση για το κόστος και τον απαιτούμενο χρόνο των ενεργειών, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούν την κατεύθυνση της αρχιτεκτονικής μελέτης. 

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΠΟΑ, προχωρούν παράλληλα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης του κτήματος, ενώ στη συνέχεια θα αποκατασταθεί και η αποχέτευση. Πρόκειται για ενέργειες απαραίτητες, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες στο Τατόι. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να εγκατασταθεί άμεσα εργοτάξιο στο κτήμα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε, έως τον Απρίλιο του 2020 θα υπάρξει ανάδοχος για τις μελέτες προς έναρξη (αρχιτεκτονικές, μηχανολογικές και στατικές). Βάσει του ισχύοντος νόμου, τον Απρίλιο του 2021 θα ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία, ώστε τον Μάιο του ίδιου έτους να δημοπρατηθεί το έργο. Με αυτά τα δεδομένα, η έναρξη των εργασιών προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2022

Ταυτόχρονα θα αρχίσουν και οι μουσειολογικές μελέτες, αφού αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός των κινητών αντικειμένων, τα οποία θα ανοιχτούν σε toll, προκειμένου να καταμετρηθούν και να συντηρηθούν. Για την κάλυψη του κόστους της εγκατάστασης των toll, έχει αναζητηθεί χορηγός από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Όπως διευκρίνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να οριστεί ο αρμόδιος φορέας, ο οποίος θα έχει συντονιστικό ρόλο μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, υπηρεσιών και δήμων. 

Η κ. Μενδώνη ζήτησε, τέλος, οι αρμόδιες υπηρεσίες συντήρησης να επικοινωνήσουν με τις εταιρείες παραγωγής των δέκα χαρακτηρισμένων αυτοκινήτων που φυλάσσονται στο κτήμα Τατοΐου, για να αποκατασταθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.