Header Ads

Τραμπ: Δεν με νοιάζει αν το Ιράν διαπραγματευτεί, αρκεί να μην έχουν πυρηνικά όπλα και να μη σκοτώνουν διαδηλωτές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν το Ιράν δεχθεί να διαπραγματευθεί με την κυβέρνησή του όχι, αναφερόμενος στην εκτίμηση κορυφαίου συμβούλου του κατά τον οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει άλλη επιλογή.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν δήλωσε σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Fox News πως η «εκστρατεία μέγιστης πίεσης» της κυβέρνησης του Τραμπ φέρνει αποτελέσματα και πρόσθεσε πως το Ιράν «ασφυκτιά» και «δεν έχει καμία άλλη επιλογή παρά να έρθει στο τραπέζι» για να διαπραγματευθεί.

Πάντως σε ανάρτησή του αργότερα στο Twitter ο Τραμπ, αναφερόμενος στη συνέντευξη του Ο’ Μπράιεν, σχολίασε: «Στην πραγματικότητα, δεν θα μπορούσε να με νοιάζει λιγότερο το εάν θα διαπραγματευθούν. Επαφίεται αποκλειστικά σε εκείνους [σ.σ. στους ηγέτες του Ιράν] αλλά δεν πρόκειται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα και ‘μη σκοτώνετε τους διαδηλωτές σας’».

Από πλευράς του ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, δήλωσε την Κυριακή, στο Κοινοβούλιο πως σκοπός των πληγμάτων της 8ης Ιανουαρίου εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ δεν ήταν να «σκοτώσουν στρατιώτες του εχθρού».

«Ο σκοπός μας δεν ήταν αληθινά να σκοτώσουμε στρατιώτες του εχθρού, αυτό δεν ήταν σημαντικό», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί στη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του ιρανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με αποσπάσματα βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Οι υλικές καταστροφές (που προκλήθηκαν από τα πυραυλικά πυρά) ήταν γιατί θέλαμε να πούμε πως είμαστε τόσο ανώτεροι από τον εχθρό ώστε μπορούμε να πλήξουμε οποιοδήποτε σημείο επιλέγουμε εμείς», πρόσθεσε ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης.

Στις 8 Ιανουαρίου, πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον δύο βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο δυτικό και βόρειο Ιράκ, σε αντίποινα για τον φόνο του υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής των εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανική αεροπορική επιδρομή στις 3 Ιανουαρίου στη Βαγδάτη. Τα πλήγματα δεν προκάλεσαν θύματα.

Ο στρατηγός Σαλαμί κλήθηκε να καταθέσει στο Κοινοβούλιο μετά την παραδοχή των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων το Σάββατο, ότι «κατέρριψαν από λάθος» ένα ουκρανικό πολιτικό αεροσκάφος μερικές ώρες μόνο τις εκτοξεύσεις των ιρανικών πυραύλων εναντίον βάσεων στο Ιράκ, με αποτέλεσμα 176 ανθρώπων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Κώστας Μαυραγάνης
Από το Blogger.