Header Ads

Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Νταβός: «Το σπίτι μας φλέγεται!»

Ο Γκρέτα Τούνμπεργκ, η έφηβη ακτιβίστρια από τη Σουηδία, ανέβηκε στο βήμα του Παγκόσμιου Οικονομιού Φόρουμ την Τρίτη, μετά την ομιλία του Τραμπ, για να προειδοποιήσει τους παγκόσμιους ηγέτες ότι δεν έχει γίνει πραγματικά τίποτα για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παρά τις ενδείξεις ότι αν δεν παρέμβουμε άμεσα, θα είμαστε θεατές μιας περιβαλλοντικής καταστροφής

«Οι παγκόσμιες εκπομπές CΟ2 δεν έχουν μειωθεί και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε» είπε η 17χρονη η οποία τόνισε ότι τελειώνει ο χρόνος.

Πάντως για να μην φανεί υπερβολική στα όσα λέει, η Γκρέτα Τούνμπερκ είπε ότι «από μια άποψη πολλά έχουν συμβεί τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει. Έχει προκληθεί παγκόσμια εγρήγορση και ένα κίνημα. Όλοι αυτοί οι πάρα πολλοί νέοι από τόσα πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου πιέζουν για να σχηματιστεί μια συμμαχία των κινημάτων».

«Οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να «ακούνε» την επιστήμη και να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την κρίση στο πραγματικό της μέγεθος. Αν δεν την αντιμετωπίσουμε ως μια πραγματική κρίση, τότε δεν θα μπορέσουμε να την επιλύσουμε» τόνισε η Τούνμπεργκ στο πάνελ με τίτλο «Forging a Sustainable Path towards a Common Future».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που η Γκρέτα Τούνμπεργκ παραβρίσκεται στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Αναρωτιέμαι, τι θα πείτε στα παιδιά σας όταν καταλάβουν ότι τους κληροδοτήσατε ένα κλιματικό χάος έν γνώσεις σας» ήταν ένα από τα αξιοσημείωτα σημεία του λόγου της ακτιβίστριας. 

Επί δεκαετίες, οι ερευνητές τόνιζαν ότι η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να διατηρηθεί κάτω από τους δύο βαθμούς της κλίμακας Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες. Αλλά σήμερα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι ένα πολύ ασφαλέστερο όριο.

Ο ετήσιος θεσμός των ελβετικών Άλπεων συμπληρώνει 50 χρόνια φέτος και διοργανώνεται από τις 21 ως τις 24 Ιανουαρίου.

 

(Mε πληροφορίες από Reuters, NYTimes

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.