Header Ads

Δίκη Τραμπ: «Για όλα φταίνε οι Δημοκρατικοί», λένε οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου

Την κύρια φάση της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ εγκαινίασε την Τρίτη η Γερουσία των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δέχεται κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση των ερευνών του Κογκρέσου.

Τελικά, η Γερουσία απέρριψε σχεδόν όλες τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι Δημοκρατικοί ως προς τους κανόνες της δίκης, με κομματικά κριτήρια.

Μεταξύ αυτών και η τελευταία τροπολογία των Δημοκρατικών που θα καλούσε τον ανώτατο δικαστή της χώρας να αποφανθεί επί των προτάσεων κλήτευσης μαρτύρων και παρουσίασης εγγράφων. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με 53 κατά, έναντι 47 υπέρ.

Οι άνθρωποι που παρακολούθησαν την δίκη έκαναν λόγο για μια «προκλητική υπεράσπιση» από την πλευρά των δικηγόρων του Αμερικανού προέδρου που κατά την διάρκεια της συζήτησης τόνισαν πολλές φορές πως οι Δημοκρατικοί είναι πραγματικά καλοί ηθοποιοί.

Το αρχικό επιχείρημα του δικηγόρου του Λευκού Οίκου, Πατ Κιπολόνε και του προσωπικού δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, Τζέι Σέκουλοου, βασίστηκε σε μια σειρά καταγγελιών σχετικά με την διαδικασία κατά την διάρκεια της έρευνας στον Λευκό Οίκο.

Sen. Patrick Leahy, D-Vt., talks with the media as he walks out of the Senate Chambers during a break in the impeachment trial of President Donald Trump at the Capitol Tuesday, Jan. 21, 2020, in Washington. (AP Photo/Steve Helber)

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, τόνισαν πως ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε κατάχρηση της εξουσίας του, παρακρατώντας στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, πράγμα που συνιστά παραβίαση του νόμου.

Ο Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τη 18η Δεκεμβρίου. Κατηγορήθηκε επίσης ότι άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία για να ανακοινώσει μια έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, μεταξύ των φαβορί του Δημοκρατικού Κόμματος για να αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο στις προεκλογικές εκλογές φέτος, παρακρατώντας κρίσιμη στρατιωτική βοήθεια.

Ο Πατ Κιπολόνε, δήλωσε πως ο Ανταμ Σιφ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής, που ανέλαβε την έρευνα για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, «προέβη σε μη αληθείς ισχυρισμούς σχετικά με μια τηλεφωνική κλήση», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικά με το περιβόητο τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας τον Ιούλιο του 2019, ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να εξετάσει τον Μπάιντεν και τον γιο του, Χάντερ. Αργότερα δήλωσε δημόσια πως θέλει η Ουκρανία να ξεκινήσει «μια σημαντική έρευνα για τον Μπάιντεν».

Το απόγευμα της Τρίτης, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Τραμπ εξέφρασαν πολλές φορές τα παράπονά τους για την διαδικασία, ενώ ο Σέκουλοου ισχυρίστηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «στερήθηκε το δικαίωμα να διασταυρώσει τους μάρτυρες, να έχει πρόσβαση σε αποδεικτικά στοιχεία ή να λάβει άλλου είδους συμβουλές κατά την διάρκεια της διαδικασίας μομφής».

«Όλες αυτές οι αρνήσεις παραβιάζουν το Σύνταγμα των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα ωστόσο με το δημοσίευμα της αμερικανικής έκδοσης της HuffPost, όλα αυτά δεν συνέβησαν ποτέ, αφού η δικαστική επιτροπή κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να συμμετάσχει στις ακροάσεις και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε.

Επίσης, δεν υπάρχει συνταγματική διάταξη που να δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο να εξετάζει μάρτυρες, να έχει πρόσβαση σε αποδεικτικά στοιχεία ή να έχει συμβουλές κατά τη διάρκεια ακροάσεων κατά της μομφής.

Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, οι Γερουσιαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί η δίκη.  Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ πρότεινε κανόνες που θα οδηγήσουν σε μια γρήγορη δίκη. Πιο συγκεκριμένα, ο Μακόνελ παρουσίασε ένα ψήφισμα που θα έδινε στους Δημοκρατικούς εισαγγελείς και τους δικηγόρους του Τραμπ 48 ώρες - 24 ώρες η κάθε πλευρά - για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους σε ένα μέγιστο χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών.

Kαι οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης του Αμερικανού προέδρου υπογράμμισαν πως η πρόταση μομφής εναντίον του ίδιου απείλησε την συνταγματική τάξη, αμφισβητώντας το εκτελεστικό προνόμιο.

«Υπάρχει κάποιος λόγος που διατηρούμε το προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας και επιβεβαιώνουμε όταν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Σέκουλοου. «Και αυτό είναι να προστατεύσει το Σύνταγμα και τον διαχωρισμό των εξουσιών», πρόσθεσε.

Ο Κιπολόνε είπε από την πλευρά του πως «οι Δημοκρατικοί επικαλούνται τα συνταγματικά τους δικαιώματα για την προστασία του εκτελεστικού κλάδου», τόνισε όμως πως αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το έθνος.

Είναι όμως χαρακτηριστικό πως ο Τραμπ δεν επικαλέστηκε κανένα εκτελεστικό προνόμιο κατά την διάρκεια της έρευνας. Κάλεσε τους βοηθούς του αλλά και τους αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου να συμμορφωθούν με τις εκκλήσεις του Κογκρέσου. Αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε επίσημα να ασκήσει το εκτελεστικό του προνόμιο.

Οι Δημοκρατικοί με το καλημέρα μίλησαν για «δίκη παρωδία» και «νοθευμένη διαδικασία», ενώ η νομική ομάδα υπεράσπισης του Ρεπουμπλικανού προέδρου χαρακτήρισε «συνταγματικά άκυρη» τη διαδικασία και μεταξύ άλλων τόνισε πως: «η Γερουσία πρέπει ταχέως να απορρίψει αυτά τα ελλιπή άρθρα παραπομπής και να αθωώσει τον πρόεδρο».

(Με πληροφορίες από την αμερικανική έκδοση της HuffPost)

Sen. Patrick Leahy, D-Vt., talks with the media as he walks out of the Senate Chambers during a break in the impeachment trial of President Donald Trump at the Capitol Tuesday, Jan. 21, 2020, in Washington. (AP Photo/Steve Helber)
Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.