Header Ads

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατεβάζει την αφίσα στο Μετρό για τις εκτρώσεις

ψ

Και ξαφνικά όλοι σήμερα ξυπνήσαμε στον Μεσαίωνα. Σταθμοί του Μετρό -17 στο σύνολο-  με μια αφίσα με ένα έμβρυο στη μήτρα, μας θυμίζουν γιατί πρέπει να επιλέγουμε τη ζωή του αγέννητου παιδιού, ότι την 18η ημέρα της ζωής του κτυπά η καρδιά του, ότι από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα, ότι από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί και ότι από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο. 

Πράγματα δηλαδή όχι άγνωστα σε μια γυναίκα που επιλέγει -για οποιοδήποτε λόγο- να τερματίσει μια εγκυμοσύνη, η πλειοψηφία με μεγάλο πόνο ψυχής που οι συνθήκες ή θέματα υγείας ή οτιδήποτε, τις φέρνει αντιμέτωπες με μια τέτοια απόφαση. Εξασκώντας παρόλα αυτά ένα δικαίωμα που της δίνει ο νόμος (στην Ελλάδα Νόμος 1609/1986, που τέθηκε σε ισχύ από τις 3 Ιουλίου του 1986). 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εν λόγω αφίσα, που είναι άμεσα και όχι έμμεσα κατά των αμβλώσεων, το συνταγματικό δικαίωμα δηλαδή κάθε γυναίκας στην αυτοδιάθεση, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Τόσο έντονες, που ακόμη και αν ήταν προγραμματισμένο η αφίσα να κατέβει στις 26 Ιανουαρίου, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με παρέμβασή του, κάλεσε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο επέτρεψε μια τέτοια καμπάνια και ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να κατέβουν το συντομότερο οι αφίσες από τους χώρους του Μετρό.  

Από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος έγραψε, μεταξύ άλλων, στη σελίδα του στο Facebook ότι «η μητρότητα αποτελεί ελεύθερη επιλογή, όχι επιβολή», λέγοντας ότι «Αντιλήψεις σαν αυτές που βλέπουμε στις αφίσες είναι μεσαιωνικές». 

Αγγελική Κουγιάννου
Από το Blogger.