Header Ads

Στον «κλοιό» του κοροναΐού η Κίνα: Πάνω από 40 οι νεκροί

Οι νεκροί από τον νέο κοροναΐό στην Κίνα αυξήθηκαν στους 41, με το νέο σεληνιακό έτος να αρχίζει δυσοίωνα το Σάββατο και Χονγκ Κονγκ να ανακηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ματαιώνοντας εορταστικές εκδηλώσεις και περιορίζοντας τη σύνδεση της πόλης με την κινεζική ενδοχώρα.

Η Αυστραλία το Σάββατο επιβεβαίωσε τα πρώτα της τέσσερα κρούσματα, η Μαλαισία επιβεβαίωσε τρία και η Γαλλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη την Παρασκευή, ενώ αρχές ανά τον κόσμο καταβάλλουν προσπάθειες να αποτρέψουν μια πανδημία.

Οι ΗΠΑ κανονίζουν πτήση τσάρτερ την Κυριακή για να επιστρέψουν τους πολίτες και διπλωμάτες τους από την Γουχάν- την κινεζική πόλη που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, ανέφερε η Wall Street Journal. Στο Χονγκ Κονγκ, με πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα, η κυβερνήτης της πόλης, Κάρι Λαμ, ανακοίνωσε πως παύουν οι πτήσεις και τα δρομολόγια με υπερταχείες μεταξύ της πόλης και της Γουχάν. Επίσης, τα σχολεία στο Χονγκ Κονγκ που είναι ήδη κλειστά για τις διακοπές του σεληνιακού νέου έτους θα παραμείνουν κλειστά ως τις 17 Φεβρουαρίου, ενώ οι αρμόδιες αρχές ζήτησαν από τα πανεπιστήμια να παρατείνουν τις διακοπές και για τους φοιτητές. Παράλληλα και η Γαλλία σχεδιάζει να απομακρύνει τους Γάλλους υπηκόους, που βρίσκονται στη Γουχάν, την οποία έθεσαν σε καραντίνα οι κινεζικές αρχές, γράφει η εφημερίδα South China Morning Post, επικαλούμενη ένα email που εστάλη από το γαλλικό προξενείο.

Σι Τζινπίνγκ: Η εξάπλωση επιταχύνεται

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια σοβαρή κατάσταση, όπου η εξάπλωση του ιού φαίνεται να επιταχύνεται, συμμετείχε σε συνάντηση του πολιτμπιρό (πολιτικού γραφείου) σχετικά με μέτρα αντιμετώπισης του ξεσπάσματος του ιού, ανέφερε το Σάββατο η κρατική τηλεόραση. 

 Οι νεκροί στην Κίνα αυξήθηκαν στους 41, ανέφεραν το Σάββατο οι αρχές, από τους 26 που ήταν μία ημέρα πριν. Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην Κίνα.

Ο Χου Γινγκχάι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων της επαρχίας Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Γουχάν, ζήτησε μάσκες και προστατευτικές στολές. «Προχωρούμε σταθερά με την πρόληψη και έλεγχο....αλλά αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας» είπε σχετικά.

 

 

Οχήματα με προμήθειες και ιατρικό προσωπικό για τη Γουχάν θα μπορούν να περνούν στην πόλη και θα τους δίνεται προτεραιότητα στην κυκλοφορία, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών το Σάββατο. Από πλευράς της η Γουχάν ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει από την Κυριακή τις μη απαραίτητες κινήσεις οχημάτων στο κέντρο της πόλης, με την παράλυση της πόλης, πληθυσμού 11 εκατομμυρίων κατοίκων, να αυξάνεται – δεδομένου και του αποκλεισμού που είναι σε εξέλιξη από την Πέμπτη, καθώς έχουν ματαιωθεί οι πτήσεις και υπάρχουν σημεία ελέγχου τα οποία μπλοκάρουν τους κύριους δρόμους που οδηγούν εκτός πόλης. Γενικότερα οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς μεταφορών σχεδόν σε ολόκληρη την επαρχία Χουμπέι, η οποία έχει πληθυσμό 59 εκατομμυρίων κατοίκων.

 

 

Στη Χουμπέι, όπου οι αρχές σπεύδουν να κατασκευάσουν ένα νοσοκομείο 1.000 κλινών μέσα σε έξι ημέρες για τη νοσηλεία ασθενών, οι αρχές ανέφεραν το Σάββατο ότι 658 ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον ιό νοσηλεύονται, και 57 εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει ανησυχία επειδή υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες, όπως το πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, η οποία έχει αποδειχτεί θανατηφόρα σε κάποιες περιπτώσεις.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, δυσκολίες στην αναπνοή και βήχα. Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν σε άτομα μεγάλης ηλικίας, πολλά εκ των οποίων είχαν ήδη προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. 

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.