Header Ads

Δ. Ζαραφίδης: Η Δυτική Μακεδονία θα απαντήσει στα σχέδια λεηλασίας της ΔΕΗ

(Τοποθέτηση του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης ¨Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας¨ και υποψηφίου Δημάρχου Δημήτρη Ζαραφίδη στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Φλώρινα)


Αίσθηση προκάλεσε η τεκμηριωμένη τοποθέτηση του υποψηφίου Δημάρχου Δημήτρη Ζαραφίδη στην συνεδρίαση του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ¨Θεόδωρος Αγγελόπουλος¨ στην Φλώρινα.
Ο Δημήτρης Ζαραφίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της πανμακεδονικής συσπείρωσης και του συντονισμένου αγώνα που πρέπει να δώσει η αυτοδιοίκηση με τους φορείς και τα συνδικάτα και όλο τον λαό, για την ματαίωση των σχεδίων του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και της δημόσιας περιουσίας.
Επίσης υπογράμμισε της συνέπειες που θα υποστεί στο σύνολο της η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα οι ενεργειακές περιοχές που θα βρεθούν αντιμέτωπες με την κατάρρευση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού.
Αναλυτικότερα ανέφερε ότι αυτό που επιχειρείται, δηλαδή η πώληση του 30% των παραγωγικών μονάδων, ορυχείων και του συνόλου των πελατών της επιχείρησης είναι πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και συμβαίνει μόνο στην χώρα μας την οποία την οδηγούν στην ολοκληρωτική καταστροφή.
Αυτά που περιλαμβάνονται στο πακέτο πώλησης είναι
-1380 MW των λιγνιτικών μονάδων
-900 MW υδροηλεκτρικών μονάδων
-485 MW μονάδων φυσικού αερίου.
Στην Δυτική Μακεδονία ξεπουλάν:
-330 MW της μονάδας του ΑΗΣ Μελίτης Ι, συν την εκχώρηση της άδειας κατασκευής της μονάδας Μελίτης ΙΙ με ισχύ 450 MW που το κόστος της θα είναι μικρότερο στο μέτρο που ο ιδιώτης θα βρει έτοιμες υποδομές.
-Τα κοιτάσματα της Φλώρινας που αποτελούν το 40% των κοιτασμάτων που ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΔΕΗ για εκμετάλλευση, ενώ στην ουσία ξεπερνούν το 70%, στο μέτρο που η θερμογόνος δύναμη των κοιτασμάτων είναι μεγαλύτερη από αυτήν της Πτολεμαΐδας.
Τα ορυχεία αυτά είναι:
-Το κοίτασμα Βεύης στο οποίο για 14 χρόνια είχε σταματήσει η εξορυκτική δραστηριότητα.
Το Κλειδί, οι Λόφοι Μελίτης και επιπλέον το ορυχείο Αμυνταίου μαζί με την Λεβαία και το κοίτασμα των Κομνηνών.
Ο ΑΗΣ Μελίτης η πιο σύγχρονη μονάδα στην χώρα με συντελεστή απόδοσης 40%, υπολειτουργεί σκόπιμα από την έλλειψη καυσίμου την στιγμή που είναι περικυκλωμένος από αυτά τα ορυχεία!
Μέσα στο όλο πακέτο είναι και ο ΑΗΣ Αμυνταίου 600 MW που μαζί με το ορυχείο Αμυνταίου έχουν περίπου 1000 εργαζόμενους, το 70% των οποίων είναι κάτοικοι της Εορδαίας.
Όπως γίνεται κατανοητό, πρόκειται για το ¨φιλέτο¨ των λιγνιτικών κοιτασμάτων, ενώ με την επιλογή του τεμαχισμού που επιλέχθηκε, θα εκποιηθούν στους ιδιώτες στρατηγικής σημασίας υποδομές για την ενέργεια της χώρας.
Άλλωστε αυτό διαφαίνεται και από την επιλογή του ξεπουλήματος των ενεργειακών υποδομών της Βόρειας Ελλάδας με τεράστια γεωπολιτική σημασία, ενώ στόχος είναι η εξάρτηση και η υποδούλωση της χώρας.
Τέλος, οι επιπτώσεις για την πρωταθλήτρια της ανεργίας Δ.Μ θα είναι καταστρεπτικές.
Η περιοχή θα δεχτεί το οριστικό πλήγμα επιστρέφοντας στον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα.
Μάλιστα το εργασιακό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί από τους ιδιώτες, θα δημιουργήσει μία στρατιά εξαθλιωμένων εργατών που θα οδηγηθούν να εργάζονται σε συνθήκες ¨γαλέρας¨.
Φίλοι και φίλες.
Να δώσουμε μία συντριπτική απάντηση σαν Δυτική Μακεδονία.
Αυτοδιοίκηση, φορείς, συνδικάτα, πολιτικό προσωπικό, όλος ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας.
Να χαράξουμε την κόκκινη γραμμή και να υπερασπιστούμε την Δημόσια περιουσία που εκποιείται από την συγκυβέρνηση, προς όφελος των αρπακτικών της αγοράς.
Να συντονίσουμε τον αγώνα με ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις και ιδιαίτερα στις πόλεις του ενεργειακού άξονα, Φλώρινα, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, με κλείσιμο καταστημάτων, δρόμων συνόρων, σταθμών και ότι άλλο χρειαστεί.
Ήρθε η ώρα να φυλάξουμε Θερμοπύλες!
Από το Blogger.