Header Ads

Ας πάρει το Ποτάμι το μεγάλο ψέμα του Σταύρου Θεοδωράκη

Η εξάπλωση του διαδικτύου άλλαξε τον τρόπο άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Αυτό είναι γνωστό. Το παραδοσιακό ρεπορτάζ αντικαταστάθηκε με το copy paste ειδήσεων και η ανάλυση των γεγονότων έδωσε τη θέση της στη γρήγορη διάδοση της είδησης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ξεκινάει όταν η ταχύτητα και η αντιγραφή όχι απλά υποκαθιστά το ρεπορτάζ, αλλά και την επιβεβαίωσή του.Με έκπληξη, λοιπόν, πληροφορήθηκα την είδηση των ημερών, από φίλους που με ρωτούσαν αν άκουσα «τον Νίκο Δήμου να ομολογεί στον ΣΚΑΪ ότι το κόμμα του Θεοδωράκη χρηματοδοτείται από ξένους παράγοντες». Μπαίνοντας στο διαδίκτυο και αναζητώντας την πράγματι τρομερή –αν ίσχυε- ομολογία βρήκα δεκάδες site να αναπαράγουν την ίδια είδηση. «Ποιοι είναι οι ξένοι παράγοντες που χρηματοδότησαν το Ποτάμι;», «Ποιος είναι ο ξένος χρηματοδότης του κόμματος Θεοδωράκη;». Προερχόμενη από μία άλλη σχολή δημοσιογραφίας και έχοντας τη διεστραμμένη συνήθεια να επιμένω όταν γράφω ένα ρεπορτάζ να βλέπω όλα τα βίντεο, σχόλια, άρθρα και οτιδήποτε άλλο αφορά το θέμα μου, θυμήθηκα ότι όλο αυτό, κάπου το είχα ξανακούσει. Τέσσερις μέρες πριν, θέλοντας να γράψω ένα ρεπορτάζ για το Ποτάμι στη Free Sunday, παρακολούθησα μεταξύ άλλων και τη συνέντευξη του Νίκου Δήμου στον ΣΚΑΪ. Ολόκληρη. Και σε αυτή τη λέξη βρίσκεται το κλειδί.

Όλα ξεκίνησαν από την εκπομπή Ελεύθερος Σκοπευτής του Γ. Τράγκα, στην οποία προβλήθηκε απόσπασμα από την περίφημη συνέντευξη. Ο Γ. Τράγκας αναρωτιέται «έχουν έρθει από το εξωτερικό και έχουν αγοράσει το Ποτάμι; και ακολούθως προβάλει το εξής απόσπασμα από τα λεγόμενα του Δήμου: «Και θα σας πω και ένα μυστικό ότι έχουμε ήδη την στήριξη ξένων παραγόντων, οι οποίοι μας λένε προχωρήστε και εμείς θα χρηματοδοτήσουμε».

«Πείτε μας ποιος είναι ο ξένος παράγων» - ρωτάει ο Νίκος Ευαγγελάτος- «Αυτό δεν μπορώ να σας το πω τώρα, αλλά θα το μάθετε πολύ σύντομα» Το βίντεο σε χρόνο dt κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Αναπαράγεται από site, social media και blog. Γνωστοί δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και διατηρούν site δημοσιεύουν άρθρα με τους εξής τίτλους: «Περιμένουμε να μάθουμε ποιοί είναι οι ξένοι χρηματοδότες του Ποταμιού», «Ποιοι ξένοι παράγοντες χρηματοδοτούν- ομολογία που σοκάρει: Ο Νίκος Δήμου έριξε τη… βόμβα και ο Σταύρος Θεοδωράκης οφείλει να μιλήσει με ανοικτά χαρτιά στους υποψήφιους ψηφοφόρους του». Κάπως έτσι το παρακάτω βίντεο μέσα σε δύο μόλις μέρες κάνει πάνω από 10.000 views.Ξαναβάζω το βίντεο με ολόκληρη τη συνέντευξη. Βλέπω ότι στην ομολογία πως «θα σας πω και ένα μυστικό ότι έχουμε ήδη την στήριξη ξένων παραγόντων οι οποίοι μας λένε προχωρήστε και εμείς θα χρηματοδοτήσουμε», λείπει το αντικείμενο της χρηματοδότησης. Και αυτό δεν είναι το Ποτάμι, το κόμμα, δηλαδή, του Θεοδωράκη. Αλλά ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στο οποίο αναφέρεται ο Νίκος Δήμου στη συνέντευξή του. Συγκεκριμένα στο βίντεο που παρατίθεται παρακάτω μπορεί κανείς να ακούσει ολόκληρη την επίμαχη φράση: «υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας περίπου 100 χιλιάδες, για τις οποίες οι επιχειρήσεις δε βρίσκουν κατάλληλους ανθρώπους να τις στελεχώσουν. Εμείς έχουμε κάνει μελέτη και έχουμε ήδη βρει ένα πρόγραμμα ταχύρυθμης εκπαίδευσης, αφού έχουμε ήδη ερευνήσει την αγορά και έχουμε δει τι δεξιότητες και ειδικότητες χρειάζονται κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, που με αυτό το πρόγραμμα νομίζουμε ότι μέσα σε 6 μήνες θα μπορέσουμε να δώσουμε δουλειά σε 100 χιλιάδες ανθρώπους. Και θα σας πω και ένα μυστικό, ότι έχουμε ήδη την στήριξη ξένων παραγόντων οι οποίοι μας λένε προχωρήστε και εμείς θα το χρηματοδοτήσουμε».

Στο 7.48 :Για να είμαι ειλικρινής το συγκεκριμένο απόσπασμα προκαλεί ένα μειδίαμα. Όχι φυσικά για «τους μυστικούς ξένους παράγοντες που χρηματοδοτούν τον Θεοδωράκη», αλλά γιατί πρώτον το «έχουμε πρόγραμμα ταχύρυθμης εκπαίδευσης» θυμίζει ΙΕΚ και δεύτερον διότι εξαγγελίες για πρόσληψη 100.000 σε 6 μήνες θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ. Και αν θέλαμε ΣΥΡΙΖΑ, τον είχαμε. Η δεξαμενή από την οποία το Ποτάμι μπορεί να αντλήσει ψηφοφόρους δεν είναι αυτοί που θέλουν «να προσληφθούν όλοι με μισθό 5.000 ευρώ». Αλλά, η αριστερή δεξαμενή στην οποία δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα σε τέτοιες εξαγγελίες.

Άλλωστε, στην παρακάτω αφίσα η προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ συμφέρει περισσότερο:
«1.000.000 προσλήψεις τώρα!»… Τι να τις κάνεις τις «100.000 σε 6 μήνες»;ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ/athensvoice

Από το Blogger.