Οι θεσμικές κινήσεις για την Τραπεζική Ένωση στην ΕΕ και πως ευνοούν τις ελληνικές τράπεζες

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει η πρόθεση του Κοινοβουλίου να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τη δομή του τραπεζικού συστήματος.
Με φόντο την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εγκρίνει την Πέμπτη την ετήσια έκθεσή του για τον τραπεζικό τομέα.
Η πρωτοβουλία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε φάση σταθερής ανάκαμψης και διεύρυνσης της πιστωτικής τους δραστηριότητας.
Η συζήτηση των ευρωβουλευτών, που θα προηγηθεί την Τετάρτη 7 Μαΐου, επικεντρώνεται σε δράσεις για τη βελτίωση της τραπεζικής αρχιτεκτονικής και την ενίσχυση της ικανότητας των τραπεζών να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, με στόχο την επίτευξη ενός πιο λειτουργικού και ανταγωνιστικού τραπεζικού περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει η πρόθεση του Κοινοβουλίου να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τη δομή του τραπεζικού συστήματος ώστε να αρθούν εμπόδια στη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Για τις ελληνικές τράπεζες, που ήδη καταγράφουν δυναμική αύξηση των δανείων τους –κατά 9,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση έως τον Μάρτιο του 2025–, μια τέτοια μεταρρύθμιση μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία πιστωτικής επέκτασης, ιδίως προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενισχύοντας τα χαρτοφυλάκιά τους σε μια περίοδο που τα επιτόκια μειώνονται.
Σημαντικό για τις ελληνικές τράπεζες είναι και το γεγονός ότι η έκθεση του Κοινοβουλίου αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης με τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.
Ένα τέτοιο μέτρο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα μείωνε το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες, δίνοντάς τους μεγαλύτερη ευελιξία να επενδύσουν σε νέα δάνεια και να περιορίσουν τα ρίσκα.
Παράλληλα, θα τις τοποθετούσε σε ισότιμη βάση με τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της ευρωζώνης, βελτιώνοντας την πρόσβασή τους σε διασυνοριακή ρευστότητα και επενδυτικά κεφάλαια.
Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και αξιοποιούν κάθε εργαλείο για να αντιμετωπίσουν τη μείωση των εσόδων από επιτόκια – με την πιστωτική επέκταση να αποδεικνύεται ήδη αποτελεσματική.
Τα έσοδα από νέες χορηγήσεις αντικαθιστούν σταδιακά τις απώλειες από τη συμπίεση του επιτοκιακού περιθωρίου, ενώ η μείωση του κόστους κινδύνου και των λειτουργικών εξόδων ενισχύει περαιτέρω την κερδοφορία.
Επιπλέον, η αυξημένη ρευστότητα επιτρέπει στρατηγικές επενδύσεις σε τίτλους, προσφέροντας πρόσθετα έσοδα σε περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας.
Η προώθηση μιας πιο φιλικής προς τη χρηματοδότηση πολιτικής στην ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται ένα πιο ευέλικτο και ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο για να συνεχίσουν να στηρίζουν την πραγματική οικονομία και να διατηρήσουν την πορεία υψηλής κερδοφορίας που χάραξαν το 2024.
Κατά κάποιους, με δεδομένη τη θετική εκκίνηση του 2025 και τη σταθερή στρατηγική προσαρμογής τους, η συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση μπορεί να αποδειχθεί «πολλαπλασιαστής ισχύος» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.