Header Ads

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τις γυναίκες που βγαίνουν στο δρόμο της αντίστασης και των διεκδικήσεων»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε.ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣΣτις 8 Mαρτίου του 1857 στη Nέα Yόρκη των HΠA οι γυναίκες που δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού ξεσηκώθηκαν. Έκαναν την πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία απεργία γυναικών εργαζομένων, διαδήλωσαν για τη μείωση των ωρών εργασίας , για ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής. H συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα. Είχε όμως γίνει η αρχή. Ακολούθησαν κι άλλοι αγώνες, διεκδικήσεις και κατακτήσεις δικαιωμάτων από τα γυναικεία και φεμινιστικά κινήματα που άλλαξαν προς το καλύτερο τη ζωή όχι μόνο των γυναικών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Οι γυναίκες κατέκτησαν το δικαίωμα στην εργασία, τη συμμετοχή στα συνδικάτα, στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Σήμερα στη χώρα μας, εν μέσω ενός άκρατου νεοφιλελευθερισμού, όλα αυτά αμφισβητούνται και εκθεμελιώνονται. Με τις επιθέσεις στα τέσσερα χρόνια των κυβερνήσεων των μνημονίων κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πίσω, χάνοντας έναν αιώνα κατακτήσεων.

Οι γυναίκες αποτελούν το 63% των μερικά απασχολουμένων, με μισθούς εξευτελιστικούς -κάτω από το όριο της φτώχειας. Χιλιάδες είναι οι ανασφάλιστες. Πολλές και οι περιπτώσεις απολυμένων λόγω εγκυμοσύνης. Με εργασιακές συνθήκες βίας, απειλών και σεξουαλικής παρενόχλησης . Οι γυναίκες αναγκάζονται να αναπληρώσουν το διαλυμένο κοινωνικό κράτος με διπλά και τριπλά ωράρια, φροντίζοντας παιδιά, ηλικιωμένους και Αμεα , αποκλεισμένες στο σπίτι. Οι όποιες κοινωνικές δομές υπήρχαν καταργούνται, όπως η βοήθεια στο σπίτι, υποβαθμίζονται ή και δεν επαρκούν, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ολοήμερα σχολεία, δομές που ανακούφιζαν κατά κάποιο τρόπο τις γυναίκες.

Οι πολιτικές των μνημονίων που καταργούν συλλογικές συμβάσεις, αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και ακυρώνουν παροχές, όπως τα νοσήλια στα δημόσια μαιευτήρια, εντείνουν τις ανισότητες και διακρίσεις εις βάρος τους.

Κι όμως, παρά τις επιθέσεις, οι γυναίκες είναι παρούσες στους αγώνες, αποφασισμένες να αντισταθούν στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων τους. Παρούσες στους συλλογικούς αγώνες, στις απεργίες, στα συνδικάτα, στις γειτονιές, στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Την 8η του Μάρτη, όπως και κάθε μέρα, οι γυναίκες αγωνίζονται, για πλήρη εργασία με ασφάλιση, ίσα δικαιώματα για όλες και όλους, για την εξάλειψη της βίας, για το δικαίωμα στη δωρεάν αντισύλληψη, στην άμβλωση, στη γέννα, ενάντια στο σεξισμό και στις διακρίσεις με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό, ενάντια στις διακρίσεις κατά των μεταναστριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τις γυναίκες που βγαίνουν στο δρόμο της αντίστασης και των διεκδικήσεων για δουλειά, αξιοπρέπεια, κράτος πρόνοιας, για το δικαίωμα να αποφασίζουν για το σώμα και τη ζωή τους. Τις γυναίκες της Χώρας μας, της Ευρώπης, της Αραβικής Άνοιξης, της Ινδίας. Τις γυναίκες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου που πλήττονται από την καπιταλιστική κρίση αλλά και ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Από το Blogger.