Header Ads

Τι λέει ο «Σπάρτακος» για το νομοσχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ»

 ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ 

Κύριε Υπουργέ



Στο Σχέδιο Νόμου που δώσατε σήμερα σε Δημόσια Διαβούλευση για τη «Δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας», ως Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ που εκπροσωπούμε τους εργαζομένους στη ΔΕΗ Α.Ε έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Πρόκειται για ένα Σχέδιο που στερείται λογικής, εκποιεί την περιουσία του Ελληνικού λαού, των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που προσπαθεί να «υπηρετήσει» την απελευθέρωση της αγοράς Η/Ε ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2003 ενώ σήμερα, στην Ελλάδα του 2014 η συμμετοχή των Ανεξάρτητων Παραγωγών στη ζήτηση Ηλεκτρικής Ενέργειας, ξεπερνά το 35% αφήνοντας για τη ΔΕΗ ποσοστά κάτω του 65% τα οποία βαίνουν μειούμενα. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι αρκετό για να αποδείξει ότι η απελευθέρωση της αγοράς Η/Ε στην Ελλάδα έχει συντελεστεί ήδη. Η επίκληση της δήθεν Μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας μας για πρόσβαση τρίτων στην αγορά της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής είναι ανυπόστατη. Στην ίδια λογική και αντίληψη θα έπρεπε –αντίστοιχα- να απαιτηθεί από την Γαλλική EDF να πουλήσει το 30% των Πυρηνικών και υδροηλεκτρικών της μονάδων.

Επιπρόσθετα γνωρίζετε ότι ούτε το Δημοσιονομικό έλλειμμα δύναται να υπηρετηθεί αφού από την πώληση των παγίων, που επιχειρείτε να εκποιήσετε, τα ποσά που θα προκύψουν θα περιέλθουν στη ΔΕΗ.

Συνεπώς, υλοποιείτε μία υποτίθεται Μνημονιακή υποχρέωση που στόχο έχει να εξυπηρετήσει ιδιωτικά και μόνο συμφέροντα.

Δημιουργείτε μία νέα εταιρία που δεν θα είναι απλά ανταγωνιστική προς τη ΔΕΗ αλλά με το Σχέδιο Νόμου που προωθείτε, θα είναι ζήτημα χρόνου να την απορροφήσει ή να την ενσωματώσει.



Η νέα εταιρία που δημιουργείτε όχι απλά προσεγγίζει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ Α.Ε και της πελατειακής βάσης, αλλά το ξεπερνά. Και εξηγούμε:

Σε ότι αφορά τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και την απόσυρση των παλαιών μονάδων καθώς και την άδεια παραχώρησης σε ιδιώτη για κατασκευή νέας μονάδας στην Φλώρινα, η νέα εταιρεία θα έχει παραγωγικό δυναμικό -με καύσιμο τον λιγνίτη- μεγαλύτερο από τη ΔΕΗ Α.Ε.

Συγκεκριμένα, με δεδομένο και το πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών μονάδων, το έτος 2019 το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Α.Ε θα διαθέτει:

ü 1595MW από τις μονάδες 1,2,3,4 και 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

ü 600MW από τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης και

ü 660MW εάν κατασκευαστεί η νέα Μονάδα «Πτολεμαΐδα V».

Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι οι λιγνιτικές μονάδες της νέας εταιρείας θα έχουν μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης καθώς θα χρησιμοποιούν κοιτάσματα από την παραχώρηση των 450 εκ. τόνων λιγνίτη από τα λιγνιτωρυχεία Αμυνταίου, Λακκιάς, Κλειδίου, Μελίτης, Κομνηνών και Βεύης που έχουν μέση θερμογόνο δύναμη 1890Kcal/τόνο έναντι των 1250 Kcal/τόνο που θα εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ Α.Ε, αποδεικνύεται ο ισχυρισμός μας ότι τελικώς δεν δημιουργείτε μία εταιρεία που θα έχει το 30% αλλά μεγαλύτερο παραγωγικό δυναμικό και μάλιστα >50%.

Με την παράθεση των παρακάτω ερωτημάτων θα πεισθείτε για το αληθές των ισχυρισμών μας.

ü Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι μονάδες που φέρονται να απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο της νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και γιατί άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ 24.7.2013) αυξάνοντας τα προς πώληση MW υδροηλεκτρικής ισχύος σε 902MW από 500MW εντάσσοντας μάλιστα στον σχεδιασμό το μεγαλύτερο αντλητικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Νέστου), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να λειτουργεί περισσότερες ώρες.

ü Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο κόστος άρδευσης των εκτάσεων αγροτικής γης;

ü Επιπλέον, ποιος φορέας θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των υδάτων σε περιόδους πλημμυρίδας και ποιος θα εκμεταλλεύεται τις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές;

ü Γιατί δεν συμπεριλαμβάνετε στο Σχέδιο αντίστοιχο ποσοστό του νησιωτικού συμπλέγματος, από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ);

ü Ποια θα είναι τα κριτήρια για την επιλογή του αντίστοιχου ποσοστού της πελατειακής βάσης (Εμπορία);

ü Από ποιους οφειλέτες θα διεκδικήσει η νέα εταιρεία το 30% του 1,3 δις των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ εκ των οποίων μάλιστα τα 200 εκατομμύρια είναι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου;

ü Υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων δανειστών (τράπεζες) ότι η νέα εταιρεία θα αναλάβει το ποσοστό του 30% (ήτοι το 1,45 δις επί του συνολικού χρέους της ΔΕΗ που ανέρχεται σε 4,8 δις ευρώ).

ü Θα αποτελεί υποχρέωση της νέας εταιρείας –και αν ναι, με ποιόν τρόπο θα το κάνει- το να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε Βιομηχανίες Υψηλής Τάσης μετά την έκπτωση των τιμολογίων που επέβαλε η Κυβέρνηση στη ΔΕΗ;

ü Το βάρος της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, σε τιμή κάτω του κόστους, προς την εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδας θα συνεχίσει να το επωμίζεται μόνο η ΔΕΗ Α.Ε;

ü Γιατί η νέα εταιρεία δεν αναλαμβάνει μέρος των ειδικών τιμολογίων όπως νησιών, αγροτών, πολυτέκνων, κοινωνικό τιμολόγιο; Θα επιβάλετε και στη νέα εταιρεία αντίστοιχες μειώσεις για τις περιόδους αιθαλομίχλης;

ü Θα συνεχίσει η ΔΕΗ Α.Ε να είναι προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας και προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου;

ü Με ποιο ηθικό αλλά και νομικό δικαίωμα η ΔΕΗ ¨ξεπουλά¨ τους εργαζομένους της;

Κύριε Υπουργέ

Η ΔΕΗ αποτελεί την μεγαλύτερη Βιομηχανική επιχείρηση της χώρας. Δημιουργήθηκε το 1950 προς χάριν δημοσίου συμφέροντος. Από τότε μέχρι σήμερα έχει ηλεκτροδοτήσει το σύνολο της Επικράτειας, παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές. Η περιουσία της αποτελεί Εθνικό πλούτο και περιουσία όλων των Ελλήνων.

Επιπρόσθετα γνωρίζετε ότι μέρος της περιουσίας που θέλετε να εκποιήσετε αποτελεί αναγνωρισμένη περιουσία των εργαζόμενων και συνταξιούχων της ΔΕΗ με το Νόμο 2773/99 (άρθρο 34), που έχει τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας κύρωσης στη Βουλή μεταξύ Κυβέρνησης, εργαζόμενων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, από την καθολική ψηφοφορία 287 Βουλευτών.

Με όλους τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο Σχέδιο Νόμου για τη δημιουργία της νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο και σας καλούμε να αποσύρετε.





Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας



Γιώργος Αδαμίδης Αθανάσιος Μάστορας
Από το Blogger.