Header Ads

Ραχήλ Μακρή: Θηλιά στο λαιμό χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

Κατάθεση της υπ. αριθμ. 6768/ 6-3-14 ερώτησης της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή σχετικά με την γνωμοδότηση του καθηγητή κ. Αντώνη Μανιτάκη για τη προστασία των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.



Η αδιαφορία της Συγκυβέρνησης να διευκολύνει χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, τους οδηγεί στην απόγνωση, τους επιβαρύνει με πρόστιμα και προσαυξήσεις, τους στερεί ακόμη και το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αντί η Συγκυβέρνηση να λάβει υπόψη της τη γνωμοδότηση του καθηγητή κ. Μανιτάκη, στην οποία αναφέρεται πόσο σημαντική είναι η μείωση των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών, καθώς και η αναγκαιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, απειλεί τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με κατασχέσεις.
Ας σταματήσει πια αυτό το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η Συγκυβέρνηση στο ταμείο του ΟΑΕΕ, το οποίο οδηγεί τους επαγγελματίες ένα βήμα πριν το λουκέτο. Επιτέλους, είναι υποχρέωσή της Συγκυβέρνησης να μεριμνήσει για τους επαγγελματίες, που εξαιτίας της "κρίσης" δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και βρίσκονται στον "αέρα" χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή, κατέθεσε την με αρ. πρωτ. 6768 / 6-3-14 ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προκειμένου, να δοθούν απαντήσεις για τις ενέργειες που προτίθεται ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να αναλάβει, σε σχέση με τα συμπεράσματα της Γνωμοδότησης του καθηγητή κ. Μανιτάκη. Φτάνει πια αυτή η καταδίωξη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.


Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

ΘΕΜΑ: «Υφίσταται Κυβερνητική ευαισθησία για την προστασία των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ;»

To ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), πραγματοποίησε ενημέρωση για τη Γνωμοδότηση του συνταγματολόγου κ. Αντώνη Μανιτάκη, η οποία είχε ως κύρια θέματα τα ζητήματα εισφοράς και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε αυτή την ενημέρωση διαπιστώθηκε ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ανταποδοτικότητας σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές που τόσα χρόνια κατέβαλλαν και εξακολουθούν να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ.
Η αδυναμία πληρωμής των εισφορών, των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, οδηγεί εκατοντάδες εξ’ αυτών στην απόγνωση. Η άδικη και "αμείλικτη καταδίωξη" τους, πρέπει να σταματήσει. Οι επιχειρήσεις τους κλείνουν, οι φόροι αυξάνονται και τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών μειώνονται δραματικά. Σήμερα, περίπου 380.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είναι ανήμποροι να καταβάλλουν τις εισφορές τους, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους καθώς και τους "απίθανους" τόκους. Οι ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι φόρος, είναι υποχρεωτική αποταμίευση των ασφαλισμένων για μελλοντική παροχή σύνταξης.
Ο Κανονισμός του ΟΑΕΕ, προβλέπει ένα σύστημα κανονιστικής "αναπροσαρμογής" των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών, δηλαδή να αυξάνει τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών (επομένως και των εισφορών) όταν αυξάνονται οι μέσες αποδοχές των ασφαλισμένων και αντιστοίχως να τα μειώνει όταν οι αποδοχές τους μειώνονται. Είναι λοιπόν, κατανοητό ότι οι ασφαλιστικές κατηγορίες, θα πρέπει να αντιστοιχούν στις μέσες πραγματικές αποδοχές τους, και επομένως να αναπροσαρμόζονται σε κάθε ουσιώδη μεταβολή των τελευταίων, είτε πρόκειται για αύξηση είτε για μείωση.
Σύμφωνα λοιπόν, με τη Γνωμοδότηση του κ. Α. Μανιτάκη, προκύπτει ότι "λόγω των εξαιρετικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της χώρας, της αναμφισβήτητης μείωσης των αποδοχών των ασφαλισμένων του ταμείου, είναι αναγκαία η μείωση των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών. Επιπλέον, ενόψει του υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτή η αναστολή της ασφαλιστικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους ασφαλισμένους οφείλουν στο Ταμείο".
Τόσο, ότι οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες καθώς όσο και το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 21 παράγραφος 3) υπαγορεύουν ότι "το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών". Αντί όμως να διευκολύνεται η πρόσβαση στην υγεία, εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, έχουν αποκλειστεί από το δικαίωμα αυτό. Πρόκειται για κοινωνικά απεχθή πράξη, αφού αποκλείει τους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους, από το δικαίωμα στην περίθαλψη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται οι κ. Υπουργός:
1. Προτίθεστε να λάβετε υπόψη τη γνωμοδότηση του κ. Μανιτάκη και αν όχι γιατί;
2. Αν ναι, προτίθεστε να υλοποιήσετε τα προτεινόμενα στην Γνωμοδότηση του κ. Α. Μανιτάκη;
3. Αν ναι, θα αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μειωθούν τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών;
4. Στο πλαίσιο αυτό θα καταργήσετε την αναστολή της ασφαλιστικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους ασφαλισμένους οφείλουν στο Ταμείο; Εάν όχι, γιατί;
5. Προτίθεστε να λάβετε υπόψη τη γνωμοδότηση του κ. Μανιτάκη και αν όχι γιατί;
6. Προτίθεστε να διαχωρίσετε τη δυνατότητα ασφάλισης σε κλάδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το κλάδο σύνταξης;
7. Θα αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία πραγματικών ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη μείωση των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών, χωρίς να υποβαθμίσετε την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών;

8. Με ποιο τρόπο προτίθεστε να διασφαλίσετε την υγεία των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, οι οποίοι αδυνατούν λόγω των οικονομικών δυσχερειών να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους;




Αθήνα, 6 - 3 - 2014
Η Ερωτώσα Βουλευτής


Ραχήλ Μακρή
Από το Blogger.