Header Ads

Αποσύρεται από την διεκδίκηση του Δήμου Εορδαίας ο Αθανάσιος Κρυτσάνης

Σύγχρονος Δήμος για Όλους

Σε συνέχεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα στο Εργατικό κέντρο Πτολεμαϊδας

Καλημέρα σας,




Όπως αναφέρθηκε κατά την διακήρυξη ενδιαφέροντος, η Εορδαία Σύγχρονος Δήμος για Όλους, είναι μια κίνηση που ως σκοπό έχει να συσπειρώσει ανθρώπους που τοποθετούνε πάνω από όλους το συμφέρον της περιοχής μας. Ανθρώπους οι οποίοι ως επί το πλείστον ήταν άφθαρτοι, νέοι σε ιδέες, που είχαν τη διάθεση να προσφέρουν για το κοινό συμφέρον.



Η κίνηση έχει ως σκοπό να προωθήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας ώστε να γίνουν οι υποδομές που απαιτούνται για τη μεταλιγνιτική περίοδο που πλησιάζει.

Γνωρίζουμε ότι έχει ήδη αποφασιστεί ότι το 80% των μονάδων της περιοχής μας θα κλείσουν την ερχόμενη 8ετία 10-12 χρόνια. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη της περιοχής αν δε προβλεφθούν τα βήματα και οι ενέργειες εκείνες που θα ωθήσουν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα της περιοχής μας με αρωγό το Δήμο.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να στραφεί η κοινωνία στον πρωτογενή τομέα και στην εξωστρέφεια της τοπικής μας οικονομία. Ο Δήμος να εκμεταλευτεί τα όποια κοινοτικά κονδύλια για δράσεις ανάπτυξης των δομών του.

Τον όρο εξωστρέφεια θα μπορούσαμε να τον εντάξουμε σε δύο κατευθύνσεις:

α. Εξωστρεφείς σε σχέση με τις συναλλαγές που θα γίνουν έξω απο τα όρια του Δήμου Εορδαίας.

β. Εξωστρεφείς σε σχέση με τις συναλλαγές που θα γίνουν έξω από τα σύνορα της χώρας.

Για να συμβούν τα παραπάνω, θα πρέπει να οργανωθεί η λειτουργία του Δήμου, να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τους διαθέσιμος πόρους (είτε από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης είτε από τους Δημοτικούς φόρους, είτε από την εκμετάλευση της περιουσίας του Δήμου εκμεταλλευόμενοι πάντοτε τις συγκηρίες που προκύπτουν με νομοθετικά διατάγματα τις κεντρικής εξουσίας όπως το κομμάτι των ΑΠΕ το οποίο βέβαια και δεν εκμεταλευτήκαμε καθόλου στην περιβαντολλογικά επιβαρυμένη περιοχή μας.

Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, της υπηρεσίες που παρέχει προς το Δημότη να τις εξυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του Δημότη Εορδαίας περιορίζοντας τη γραφειοκρατία με απλές μη κοστοβόρες λύσεις.

Υπάρχουν ιδέες που μπορούσαν να γίνουν με πολύ περιορισμένους πόρους χρησιμοποιόντας προσωπικό των 5μηνων που τις περισσότερες φορές παραμένει ανεκμετάλευτο σε κάποιο γραφείο απλά για να υπάρχει.

Να συσταθούν επιτροπές για τη διευκόλυνση των νέων ανθρώπων της περιοχής μας, που έχουν ως στόχο να κάνουν το όνειρο τους πράξη.

Να ενεργοποιήσουμε τους επαγγελματίες της περιοχής μας, να τους κάνουμε συμμέτοχους ώστε να εξυγχρονίσουν την παραγωγή ίδιαίτερα αυτούς που βρίσκονται στον πρωτογενή τομέα. Να τους βοηθήσουμε να γίνει το προϊόν τους αναγνωρίσιμο.

Υπάρχουν παραδείγματα που μπορούμε να αντιγράψουμε και να εξελίξουμε. Απαιτεί διάθεση και ενεργοποίηση του Δήμου ώστε να χρησιμοποιήσουμε τον τοπικό πόρο προς περαιτέρω εξέλιξη της παραγωγής.



Τις τελευταίες 60 ημέρες, ανακοινώσαμε τη πρόθεση μας να διεκδικήσουμε το Δήμο Εορδαίας, ώς νέα ομάδα ανθρώπων που είχε τη διάθεση να προσφέρει στα κοινά με ανιδιοτέλεια για την προάσπιση των συμφερόντων του συνόλου και όχι των λίγων.

Δυστυχώς δε πείσαμε, δε καταφέραμε να συσπειρώσουμε εκείνους τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ιδέα να την κάνουμε πράξη, να ολοκληρωθεί η αλλαγή.



Προφανέστατα υπήρξε απειρία από μέρους μας και την εισπράξαμε το διάστημα που μας πέρασε. Ίσως δεν ήταν αρκετός ο χρόνος για να εξηγήσουμε το όραμα μας στη κοινωνία.



Όπως και να έχει, νωρίτερα αναφέραμε έναν τρόπο να καταφέρουμε να αλλάξουμε ουσιαστικά την κατάσταση την επόμενη δεκαετία. Αν δε κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, πολύ φοβόμαστε ότι τα επόμενα χρόνια θα επέλθει συρρίκνωση των εισοδημάτων και μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού δημοτών της περιοχής μας σε άλλα μέρη.



Αν δεν αλλάξει ριζικά η νοοτροπία μας, πολύ φοβόμαστε ότι αυτό που θα έλθει τα επόμενα χρόνια θα είναι ζοφερό για τις επόμενες γενιές γιατί η άνθηση που προέκυψε στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας από την ανάπτυξη της ΔΕΗ, έχει αντιστραφεί και θα λειτουργήσει ως αρνητικός καταλύτης εκτός και αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε νέους δίαυλους ανάπτυξης.



Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τους συνεργάτες μου που στάθηκαν σε αυτοί την κίνηση από την ημέρα της διακήρυξης του ενδιαφέροντος της Κίνησης για την διεκδίκηση του Δήμου.



Να ευχαριστήσουμε τους Συλλόγους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις οι οποίες μας δέχτηκαν για να μας γνωρίσουνε και να μας ενημερώσουνε για τις δράσεις τους όπως και για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουνε. Ευελπιστούμε να συνεχίσουνε με την ίδια ζέση να ασκούνε τα καθήκοντα που επιτελούν.



Να ανακοινώσουμε ότι σήμερα αποσύρουμε το ενδιαφέρον μας για τη διεκδίκηση του Δήμου στις επερχόμενες εκλογές τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κίνηση Εορδαία Σύγχρονος Δήμος για Όλους δε θα συμμετέχει στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2014.



Αυτό δε σημαίνει ότι θα αποσυρθούμε και από τα δρώμενα ή ότι δε θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις.



Άλλωστε, είμαστε εδώ, ζούμε εδώ και θα παρακολουθούμε ότι γίνεται.



Θα θέλαμε να ευχηθούμε στα εναπομείναντα σχήματα καλή δύναμη.
Από το Blogger.