Header Ads

«Προσπάθεια καταστρατήγησης του ΔΗΜΟΣΙΟΥ χαρακτήρα των Κοινωνικών Δομών»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών καταγγέλλει ρητά και ευθέως την Κ.Ε.Δ.Ε. για την απαράδεκτη προσπάθεια επιρροής και παρέμβασης σε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναμένεται την Δευτέρα 17/03/2014 και αφορά στην νομιμότητα ή μη προγραμματικής σύμβασης που σκόπευε να συνάψει ο Δήμος Μεταμόρφωσης με ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. για την λειτουργία Κοινωνικών Δομών του Δήμου. Να θυμίσουμε ότι με την πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε απορριφθεί η προγραμματική σύμβαση που σκόπευε να συνάψει ο Δήμος Μεταμόρφωσης με την Κοιν.Σ.Επ. για την λειτουργία των παιδικών σταθμών επειδή, όπως ξεκάθαρα αναφερόταν: «υπέκρυβε την ύπαρξη κέρδους για την αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση και απευθείας ανάθεση».


Με άρθρο που δημοσιεύεται στην σελίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. (www.localit.gr) με τίτλο «Στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τη Δευτέρα το μέλλον των Κοιν.Σ.Επ.» διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Στη συνεδρίαση, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, θα παρέμβει η Κ.Ε.Δ.Ε. υπέρ του Δήμου Μεταμόρφωσης…» «…οι Κοιν.Σ.Επ., συστήθηκαν από τον νομοθέτη για την αντιμετώπιση τόσο της αυξανόμενης ανεργίας στη χώρα μας όσο και για την αντιμετώπιση των αναγκών των δήμων σε προσωπικό για τη διατήρηση της λειτουργίας των κοινωνικών τους δομών και την εκπλήρωση του κοινωνικού τους ρόλου στις τοπικές κοινωνίες, δεδομένου ότι και το προσωπικό έχει ελαττωθεί σημαντικά λόγω της διαθεσιμότητας και της πρόωρης συνταξιοδότησης εργαζομένων στους δήμους, αλλά και εκ του γεγονότος ότι οι περιορισμοί στις προσλήψεις δεν επιτρέπουν την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων.» Το άρθρο κλείνει με το απαράδεκτο και εκβιαστικό επιχείρημα του «μονόδρομου» της ιδιωτικοποίησης ως εξής: «Στην περίπτωση όμως που γίνει αποδεκτό το παραπάνω σκεπτικό της απόφασης του 7ουΤμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ορατός να οδηγηθούν σε κλείσιμο δομές πολιτισμού, αθλητισμού και πρόνοιας των δήμων σε μια περίοδο που τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα πλήττουν τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.»

Και ερωτάται η ΚΕΔΕ:

1. Στο συνέδριό σας στα Ιωάννινα, τον περασμένο Μάιο, δεν ταχθήκατε κατά της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών των Δήμων μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ; Δεν απορρίψατε το μοντέλο αυτό, όταν το πρότεινε το Υπουργείο Εργασίας για το «Βοήθεια στο Σπίτι», ως αναποτελεσματικό και μη βιώσιμο; Τί άλλαξε από τότε έτσι ξαφνικά και έχετε βαλθεί να ξεπουλήσετε τις Κοινωνικές Δομές σε ιδιώτες;

2. Για ποιον λόγο χρειάζονται ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. για να λειτουργήσουν οι Κοινωνικές Δομές (Παιδικοί, Κ.Δ.Α.Π., Βοήθεια στο Σπίτι, Κ.Η.Φ.Η. κ.λ.π.) από την στιγμή που για τα μισά προγράμματα υπάρχουν κονδύλια από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (παιδικοί, Κ.Δ.Α.Π.) και για τα υπόλοιπα έχει προβλεφθεί κονδύλι από εθνικούς πόρους (Β.Σ.Σ.);

3. Πού εντοπίζετε το πρόβλημα σχετικά με τον περιορισμό προσλήψεων του προσωπικού από την στιγμή που:

Α. οι εργαζόμενοι του ΒΣΣ εξαιρούνται εντελώς από τον περιορισμό αυτό και

Β. οι εργαζόμενοι στα συγχρηματοδοτούμενα εξαιρούνται από τον περιορισμό προσλήψεων ως προς το ποσοστό της συγχρηματοδότησης στα προγράμματα που απασχολούνται;

4. Γιατί δεν απαιτείτε να εξαιρεθεί ΕΝΤΕΛΩΣ το προσωπικό των Κοινωνικών Δομών από τους περιορισμούς προσλήψεων και τις διαθεσιμότητες ώστε να μην κινδυνεύει με κλείσιμο καμία Δομή; Από την στιγμή, μάλιστα, που πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται σε Δομές απαραίτητες για τις κοινωνικά και οικονομικά «ευάλωτες» - όπως και οι ίδιοι λέτε - ομάδες πληθυσμών που τις έχουν τόσο ανάγκη και τόσο νοιάζεστε για αυτές.

Άξια αναφοράς είναι και η θεσμικά και ηθικά ανεκδιήγητη απαίτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον Υπουργό Εργασίας κ, Βρούτση «να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία», δηλαδή να παρέμβει στο έργο του Ελεγκτικού Συνεδρίου!!

Εγκαλούμε την ΚΕΔΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και -όπως στο παρελθόν- να πάρει γενναίες αποφάσεις στήριξης των Κοινωνικών Δομών των ΟΤΑ και όχι καταστρατήγησής-ιδιωτικοποίησής τους.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε πως μέσω της καταγγελίας των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές, μεταφέρουμε και το κύμα αγανάκτησης και των ωφελούμενων, του οποίου γινόμαστε δέκτες καθημερινά. Ο κόσμος είναι ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση και οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση κοινωνικής παροχής προς αυτές τις ομάδες θα σημάνει τον αποκλεισμό της από τις μέχρι τώρα παρεχόμενες υπηρεσίες.



Καμία Κοινωνική Δομή σε ιδιώτες

Δημόσιες και Δωρεάν Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων για όλους τους πολίτες

Επαρκής χρηματοδότηση για την σωστή λειτουργία όλων των Δομών

Μόνιμες θέσεις εργασίας με αξιοκρατικές διαδικασίες (ΑΣΕΠ)


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Με εκτίμηση

για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡAΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Από το Blogger.