Header Ads

«Βρόμικη» και χωρίς νέους εργαζόμενους η Πτολεμαΐδα-5

Διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ΔΕΗ Α.Ε. και το WWF-Ελλάς έχει προκύψει με αφορμή το ζήτημα της νέας λιγνιτικής μονάδας 5 στην Πτολεμαΐδα: «Οι υπεραξίες που δηλώνει η ΔΕΗ ότι δημιουργούνται από τις λιγνιτικές μονάδες στη Δυτική Μακεδονία δεν φαίνεται στην πραγματικότητα να αντανακλώνται σε θέσεις εργασίας. Το εργασιακό δυναμικό που απασχολεί η ΔΕΗ στην περιοχή αντιστοιχεί μόλις στο 2,5% του συνολικού δυναμικού της περιφέρειας, που εδώ και πολλά χρόνια κατέχει θλιβερή πρωτιά σε ποσοστά ανεργίας στη χώρα», επισημαίνει το WWF.


Η ΔΕΗ εκτιμά ότι «κατά την κατασκευή της μονάδας θα απασχοληθούν έως και 3.000 άτομα. Και κατά τη λειτουργία της το μόνιμο προσωπικό θα υπερβεί τους 250».

Για το θέμα της χρηματοδότησης, «η ΔΕΗ αποφεύγει συστηματικά οποιαδήποτε αναφορά στην απερίφραστη άρνηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να ενισχύσει, επειδή ακριβώς οι προβλεπόμενες εκπομπές θα είναι διπλάσιες από τα κριτήρια που η ΕΤΕπ έχει θέσει για χρηματοδότηση μονάδων άνθρακα».

Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι «η αντικατάσταση των παλαιών μονάδων θα πετύχει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνιτών κατά 40%, εξασφαλίζοντας μεγάλες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Οι μεγάλες μειώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που θα προκύψουν από την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων, όπως έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, «είναι της τάξης των 300.000 τόνων το χρόνο, ενώ μόνο η νέα μονάδα, για την ετήσια παραγωγή 4,6TWh θα εκπέμπει περίπου 4,6 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως».

Η ΔΕΗ αντιτείνει ότι «η νέα μονάδα θα είναι μονάδα βάσης με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, διασφαλίζοντας το μερίδιο αγοράς της επιχείρησης έναντι των ανταγωνιστών της στην ηλεκτροπαραγωγή».

Το WWF τονίζει ότι «η ΔΕΗ αποκρύπτει πως η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών θα βαίνει αυξανόμενη έως το 2040, με το κόστος να καταλήγει στον καταναλωτή (η λειτουργία μόνο της "Πτολεμαΐδας 5" το 2040 θα απαιτεί επιπλέον 239 εκατομμύρια ευρώ ετησίως)».

Πάντως η ΔΕΗ Α.Ε. έχει ανακοινώσει επισήμως την απόσυρση των παλαιών λιγνιτικών μονάδων, «χωρίς όμως να έχει δεσμευτεί για το ακριβές χρονοδιάγραμμα αυτών των αποσύρσεων».

Φ. Κ. / enet.gr

Από το Blogger.