Header Ads

Η Κομισιόν απειλεί με μπλόκο τη μείωση τιμής ρεύματος της ΔΕΗ προς τη βιομηχανία

Η Κομισιόν έχει ήδη απορρίψει δύο φορές το μέτρο της διακοψιμότητας, από το οποίο ανέμενε εξοικονόμηση της τάξης των 70 εκατ. ευρώ ετησίως και με τη νέα παρέμβασή της θέτει εν αμφιβόλω την ενίσχυσή της με ένα συνολικό ποσό της τάξης των 65 εκατ. ευρώ ετησίως για τη διετία 2014-2015. ΕΤΙΚΕΤΕΣ: «Φρένο» και στα μέτρα για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία που εγκρίθηκαν μέσω της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ απειλεί να βάλει η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς τα κρατική ενίσχυση.

Το θέμα τέθηκε στην ελληνική πλευρά κατά την επίσκεψη του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, σε σύσκεψη με στελέχη του ΥΠΕΚΑ που συνόδευαν τον κ. Μανιάτη, εξέθεσαν τον προβληματισμό τους για τα μέτρα που το ελληνικό Δημόσιο εισηγήθηκε στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ. Ασκησαν κριτική για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν και τόνισαν ότι κατά την εκτίμησή τους και την ενημέρωση που έχουν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για κρατική ενίσχυση. Είπαν στα στελέχη του ΥΠΕΚΑ ότι αναμένουν ενημέρωση από την ελληνική πλευρά πριν προχωρήσουν σε αιτιολογημένη γνώμη περί κρατικών ενισχύσεων.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ενημέρωσε σχετικά το Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή να προχωρήσει η υλοποίηση των μέτρων και να σταλεί παράλληλα το ενημερωτικό προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. με την τεκμηρίωσή τους. Η εξέλιξη αποτελεί για τη βιομηχανία το δεύτερο «χτύπημα» από την πλευρά της Κομισιόν.
Εχει ήδη απορρίψει δύο φορές το μέτρο της διακοψιμότητας από το οποίο ανέμενε εξοικονόμηση της τάξης των 70 εκατ. ευρώ ετησίως και με τη νέα παρέμβασή της θέτει εν αμφιβόλω την ενίσχυσή της με ένα συνολικό ποσό της τάξης των 65 εκατ. ευρώ ετησίως για τη διετία 2014-2015.
Τα μέτρα για τη μείωση του κόστους ρεύματος αποτιμήθηκαν από τη βιομηχανία ως θετικά και ήδη η Σιδενόρ ανακοίνωσε χθες ότι προχωράει σε νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μελετηθεί πιθανή αύξηση των βαρδιών για τη λειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και τα Σαββατοκύριακα.
Η πρόσφατη απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για μείωση της τιμής ενέργειας στη ζώνη της ελάχιστης ζήτησης (νύχτα και Σαββατοκύριακο) κατά 25% προσαρμόζει σε κάποιο βαθμό την τιμολόγηση στα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των βιομηχανικών μονάδων, γεγονός που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της εταιρείας, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Σιδενόρ. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η μείωση αυτή δεν επαρκεί ώστε να γίνει η τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς ανταγωνιστική, εάν δεν συνοδευτεί από την άμεση εφαρμογή των ήδη εξαγγελθέντων μέτρων, όπως της αντιστάθμισης του κόστους ρύπων και των συμβάσεων διακοψιμότητας.
Ως ένδειξη για τη βούληση της πολιτείας να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και συνολικά το μείζον πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας στη χώρα, βλέπει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα (μείωση της τιμής φυσικού αερίου και τιμολογίων ΔΕΗ υψηλής τάσης) η ΕΒΙΚΕΝ. Επισημαίνει δε, ότι επιβάλλεται να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) και να μην απειλούνται οι καταναλωτές με υπερδιπλασιασμό του.
Η αναφορά της ΕΒΙΚΕΝ στο θέμα του ΕΤΜΕΑΡ συνδέεται με την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς του ΥΠΕΚΑ στην προώθηση του νομοσχεδίου για τη μείωση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τέλος Μαρτίου, προκειμένου να αποτραπούν αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ που έχουν ήδη προαποφασιστεί από τη ΡΑΕ.
Η Ολομέλεια της ΡΑΕ έκανε αποδεκτό το αίτημα του ΥΠΕΚΑ για παράταση ενός μήνα αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ. Η αρχική της απόφαση προέβλεπε αναπροσαρμογή από την 1η Μαρτίου και η τελευταία από την 1η Απριλίου, παρέχοντας στο ΥΠΕΚΑ διάστημα ενός ακόμη μήνα για να θεσμοθετήσει μέτρα που θα υποκαταστήσουν την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για το κλείσιμο του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξηθεί από τα 14,96 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα μεσοσταθμικά στα 33,68 ευρώ η μεγαβατώρα από την 1η Απριλίου (125%), επιβαρύνοντας αντίστοιχα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

http://www.kathimerini.gr
Από το Blogger.