Header Ads

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Φθιώτιδα και Μεσσηνία

Βελτιωμένη είναι σε σχέση με χθες, Δευτέρα, η εικόνα στα μεγάλα πύρινα μέτωπα που έχουν κινητοποιήσει ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Στη Ρόδο, μετά από μεγάλη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά απομακρύνθηκε από το χωριό Μαριστά που είχε εκκενωθεί και περιορίστηκε μέσα σε χαράδρες.

 

Είναι η τρίτη μέρα που η Ρόδος, στην περιοχή πέριξ της Κοιλάδας Πεταλούδων η οποία έχει μείνει ανέγγιχτη, συνεχίζει να καίγεται. Οπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, Νικήτας Βενιός, η φωτιά τρέχει σε ρεματιές, μακριά από το χωριό.

«Θα βοηθήσουν τα εναέρια μέσα που έχουν αρχίσει ήδη τις ρίψεις αλλά για να σβήσει χρειάζεται και η ανθρώπινη παρέμβαση». 

Αρκετοί από τους κατοίκους του χωριού προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε συγγενικά ή φιλικά τους σπίτια σε άλλες περιοχές του νησιού. Οσοι ήθελαν πάντως, ύστερα από συνεννόηση του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, είχαν την επιλογή να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία του νησιού.

Στις άλλες περιοχές του νησιού όπου είχε αναπτυχθεί η πυρκαγιά, τα πράγματα εξελίσσονται χωρίς προβλήματα, υπάρχουν όμως σε αυτές ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

«Ανάσα» στη Φθιώτιδα

Τα εναέρια μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα, έδωσαν τέλος από νωρίς το πρωί στην ολονύχτια μαραθώνια μάχη των πυροσβεστών να συγκρατήσουν τις επικίνδυνες αναζωπυρώσεις της φωτιάς στην κορυφογραμμή του όρους Ορθρυς, πάνω από τη Στυλίδα.

Ολη τη νύχτα η φωτιά, κοντά στο χωριό Λογγίτσι, έδειχνε τις άγριες διαθέσεις της. Σε τουλάχιστον 4 περιπτώσεις, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών απέτρεψε τη διεύρυνση του μετώπου της πυρκαγιάς και την απειλητική κίνησή της είτε προς την περιοχή της Ανάβρας Μαγνησίας είτε προς την περιοχή του χωριού Νεοχώρι Δομοκού αλλά και ανατολικά προς την περιοχή του χωριού Νεράιδα Στυλίδας.

Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες με δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα μέσα στη νύχτα βρήκαν τρόπο να προσεγγίσουν τα μέτωπα της φωτιάς και την εγκλώβισαν μέσα σε μία χαράδρα με συνεχείς επικίνδυνες αναζωπυρώσεις, ενώ οι στενοί δρόμοι δεν αφήνουν ούτε στα πυροσβεστικά οχήματα να κινηθούν σε καθοριστικά σημεία και έτσι μετατρέπεται σε Γολγοθά η ανάγκη για ανεφοδιασμό με νερό.

 

Δεκάδες οχήματα με πυροσβέστες από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία αλλά και πεζοπόρα τμήματα, όλη τη νύχτα, έδωσαν μία πραγματική μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες και με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να εργάζονται τόσο τα χωματουργικά μηχανήματα όσο και τα εναέρια μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα, προκειμένου να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

 

Με τις συνεχείς ρίψεις νερού από αεροπλάνα και ελικόπτερα τα επικίνδυνα μέτωπα έχουν περιοριστεί μέσα σε μία χαράδρα. Στο μέτωπο της φωτιάς έχει μεταφερθεί, από χθες το βράδυ, το σύνολο των δυνάμεων της Φθιώτιδας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις από Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Λιβαδειά και Λάρισα.

Σε ύφεση η φωτιά στην Μεσσηνία

Σε εξέλιξη βρίσκεται, αν και παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Βασιλίτσι, του δήμου Πύλου - Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους, έχουν επιστρέψει.

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που προσπαθούν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.