Header Ads

Έβαλαν μπροστά οι μπουλντόζες

Εμβληματική χαρακτηρίζουν από την κυβέρνηση την επένδυση στο Ελληνικό και η σημασία που της αποδίδεται φάνηκε και από την παρουσία του Πρωθυπουργού στην επίσημη έναρξη των εργασιών για τη διαμόρφωση του χώρου.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία συμβολική ημέρα στην οποία μπαίνουν τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό, ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ακίνητο του πρώην αεροδρομίου ήταν αναξιοποίητο επί περίπου 19 χρόνια, ενώ όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, χρειάστηκε μία οκταετία και 52 πράξεις -ανάμεσά τους 18 νομοθετικές παρεμβάσεις- προκειμένου να φτάσει η στιγμή που μπήκαν οι μπουλντόζες στο οικόπεδο.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν, στις νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που όπως υπογράμμισε κληρονόμησε η κυβέρνηση από το παρελθόν και απένειμε τα εύσημα στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στους Υφυπουργούς κ. Παπαθανάση και κ. Οικονόμου.  

 «Θέλω να τονίσω ότι όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν και οι αντιλήψεις, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη χρήση του δημοσίου χώρου, διότι εδώ πέρα στο Ελληνικό συγκρούστηκαν για πολλά χρόνια δύο διαφορετικές αντιλήψεις: Η μία που ήθελε τον χώρο τεράστιο πάρκο, λαχανόκηπο, τελικά μία αντίληψη αδράνειας. Και μία αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ανάπτυξη μέσα από την δημιουργική όσμωση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έρχεται και επενδύει σημαντικά κεφάλαια με το Δημόσιο, το οποίο θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζει ταυτόχρονα ότι ο χώρος αυτός θα είναι προσβάσιμος για όλους για όλους τους κατοίκους της Αττικής και αυτό βέβαια είναι κάτι το οποίο έχει για εμένα προσωπικά τεράστια σημασία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του.

Όπως λένε από την κυβέρνηση, η επένδυση, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα αποτελέσει πηγή αναπτυξιακής ώθησης για την ελληνική οικονομία και πόλο έλξης επισκεπτών και κεφαλαίων στη χώρα μας. Αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας στην πλήρη της ανάπτυξη -10.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο κατά τη φάση της κατασκευής- και θα προσελκύσει 1 εκατομμύριο νέους τουρίστες. Επίσης, υπολογίζεται ότι η επένδυση θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ κατά 2,4% έως την ολοκλήρωσή της και θα τονώσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, για το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα προχωρήσει η ανάπλαση της περιοχής, ενώ παρακολούθησε έργα κατεδάφισης ενός παλιού κτηρίου, που σηματοδοτούν την εκκίνηση της επένδυσης στο πεδίο.

Παρόντες για την έναρξη των έργων, από πλευράς κυβέρνησης, ήταν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου.

Το σχέδιο για την ανάπλαση του Ελληνικού

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ανάπλαση περιστρέφεται γύρω από το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, το οποίο θα καταλάβει περισσότερα από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και θα καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης του Ελληνικού. Το Πάρκο θα εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, παρέχοντας πρόσβαση στην παράκτια ζώνη, στην οποία θα περιλαμβάνεται μία νέα ανοιχτή παραλία μήκους 1 χιλιομέτρου. «Ραχοκοκαλιά» του Πάρκου θα είναι ένα δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και λοιπόν δικτύων μήκους 50 χιλιομέτρων.

Ο χώρος θα λειτουργεί ως «πνεύμονας» πρασίνου για την πρωτεύουσα, προσβάσιμος σε όλους, αλλά και ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Άλιμο, τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη.

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης οικιστικές ζώνες, αθλητικές εγκαταστάσεις και πληθώρα σημαντικών τοπόσημων, όπως το Πολυδύναμο Κέντρο πολλαπλών λειτουργιών που θα συνοδεύεται από Πύργο Παρατήρησης, το Νέο Αστικό και Επιχειρηματικό Κέντρο που θα στεγάζει επιχειρηματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, το ενυδρείο που θα ενισχύσει το υπάρχον Ωκεανογραφικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, η μαρίνα 337 θέσεων που θα διαθέτει δικό της ξενοδοχείο, ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο κι ένα ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα, όπου θα ενσωματωθεί το καζίνο.

Στα έργα που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2021 περιλαμβάνονται ειδικό σχολείο για ΑΜΕΑ και εγκαταστάσεις του αθλητικού συγκροτήματος. Η πρώτη φάση του Μητροπολιτικού Πάρκου προβλέπεται να παραδοθεί κατά το δεύτερο μισό του 2022, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σχεδιάζεται η παράδοση της επέκτασης του Τραμ.

Οι κατεδαφίσεις θα γίνουν με μέριμνα την προστασία της περιοχής και του περιβάλλοντος. Το ταφικό μνημείο και τα γύρω σπίτια δεν θα κινδυνεύσουν χάρη στην χρήση καινοτόμων μεθόδων καταστροφής των παλαιών κτισμάτων, ενώ παράλληλα θα αναγνωριστούν η ρύπανση και η μόλυνση των εδαφών ώστε να μην επηρεάσουν το νέο ανάπτυγμα.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.